fbpx

Fin avling av vintersatt sjalottløk!

Ifjor greide jeg ikke ta hånd om sjarlottløken tilstrekkelig, slik at den vokste og utviklet seg bra. Det ble små stusselige løker jeg ikke så meg bryet med å skrelle og spise. De ble liggende i en luftig eske utendørs under verandaen helt inn i vinteren. I desember tok jeg de inn i mitt uoppvarmede drivhus. Der fikk de ligge på en hylle å fryse videre.

En dag i januar, når det kom en mild periode og jorden plutselig tinet opp, fikk jeg det over meg at jeg skulle sette disse løkene, som til min store forundring fortsatt var faste i fisken. Jeg har også hørt om andre som lykkes med å sette sjalottløk på senhøsten, spesielt sorten «Longor», som jeg tror dette er.

Jeg satte de ganske tett på en liten plett i bedet på bakken i drivhuset. Jeg hadde ikke så store forventninger til at de skulle utvikle store løker akkurat. Men kort tid senere spirte noen av de, som gav meg tro på at det kunne gå. Resten spirte i slutten av mars. På det kaldeste denne vinteren, etter at jeg satte løkene, har jeg målt -7 grader i drivhuset. Da dekker jeg alt i drivhuset med et lag med fiberduk, men ikke noe mer fjusk.

IMG_1977.jpg
24.mars hadde noen spiret, andre ikke.

Løkene har vokst fint utover våren og vi har kunnet klippet av noen tidlige skudd.

Sjalottløk er en løk som deler seg i flere løker, opptil 6-8 løker per setteløk blir det ofte per setteløk, om man bruker store setteløk. Jeg tror dog at i og med mine setteløk var såpass små,  har de aller fleste bare satt tre løker per setteløk. Det har vært en fordel i dette henseende tror jeg, for de løkene har vokst seg større enn de løkene som har dannet flere løker.

IMG_7155.jpg

Jeg skulle gjerne ha latt de vokst seg større for å se hvor store de kunne ha blitt. Bare et fåtall av de har satt blomsterknopp, som er risikoen man løper om man setter løk for tidlig. Men nå trenger jeg plassen til annet, så da må de høstes. Jeg har forsøkt å sette noen av disse ut i en pallekarm i kjøkkenhagen, men jeg tror den utplantingen skulle ha blitt gjort tidligere, for de utplantede ser litt tufs ut.

Neste år tenker jeg å satse på å sette noen på friland og noen i en pallekarm for å se om resultatet blir bra da. Da kommer jeg til å gi de mer gjødsel og større avstand fra start av, så de har bedre forutsetninger til å vokse seg store.

Når man høster løken fersk, kan man også bruke hele løken, også gresset – som gjør at det blir mer mat per løk om de høstet suksessivt!

Veldig verdifullt å kunne høste enda en type løk så tidlig på året, dessuten en som er hvit!  Det hjelper på i vår søken etter å dyrke selv all den løken vi spiser på et år i egen kjøkkenhage! Her kan du lese mer om det: Bli selvforsynt på løk ved å dyrke mange typer

Kanskje du også skal spare noen sjalottløk av egen avling i år, og sette på nytt i drivhus eller i pallekarm på høsten? Her kan du se hvordan jeg gjør:

2019-06-13/ Maria Berg Hestad

Oppdatert 07.01.2020

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: