fbpx

Tjuvstarter bønnesådd på friland i mai!

Det sies at bønner ikke kan sås før jordtemperaturen er ganske høy, over 12 grader, noen typer trenger enda mer. Dette fordi frøene råtner i for kald jord – det vet jeg som har utallige forsøk på å så bønner altfor tidlig. Skal man være helt trygg med bønnesådden er det lurt å vente til juni med å så.

Man kan fint så bønner i forkultur inne i mai, men enda bedre er det å jukse det til litt slik at man får sådd de på friland allerede i mai. Da sparer man tid med å plante, avherde og tilvenne.

Når jeg tjuvstarter bønnene i midten av mai. har jeg allerede små lubne planter når det ellers ville vært tid for å så. Har du ikke sådd bønner enda, nå i begynnelsen av juni, kan du fint bruke denne teknikken for å kickstarte din bønnesådd.

Slik gjør jeg for å tjuvstarte bønnene på friland allerede i mai.

  • Jeg tar rammen til varmebenken, som er løftet av varmebenken for en god stund siden, og setter den på det stykke jord jeg vil så bønner. Man kan fint bruke pallekarmer med lokk også. Det er perfekt å ha litt opphøyde bed som er ca. 1 meter brede, slik at kortsiden på en pallekarm får plass oppå jorden uten å stikke utenfor og skape for store gliper mellom karm og jord. For å sikre mot utilsiktet innsig av kald luft, har jeg lagt saueull langs kanten. (Se bilde under)
IMG_4858.jpg
9.mai la jeg benken på jorden for å varme jorden for bønner.
  • Jeg legger lokket på og setter ned et termometer. Jeg bruker et som egentlig er ment på å måle luft-temeratur i ventilasjonskanaler, men det finnes jordtermometer å få kjøpt på hagesenter eller tilsvarende. Det er fint å måle temperaturen på ca. fem cm dyp, der hvor bønnen skal såes. (Termometeret er ikke kritisk, man kan fint måle temperaturen med fingeren også, eller et vanlig termometer med en ute-føler man stikker ned i jorden).
  • Når solen står på, på dagen, vil varmen fanges under lokket og varme jorden opp. Det blir glovarmt og tørt under lokket, men det gjør ingenting. 30 grader i topplaget er ikke usannsynlig på dagtid. Når jordtemperaturen fortsatt måler over 12 grader en morgen, kan man ta frem sin frøpose med bønner. Her skiller det vanligvis 5-6 grader i forskjell fra bed som ligger ved siden av, men som ikke er dekket med karm og lokk.

IMG_5006.jpg

  • Jeg bruker en såkalt «dibber» til å lage hull hvor jeg vil så bønnene (se tre-redskapet på bildet under). Man kan fint etterligne en sånn ved å spisse et gammelt kosteskaft. Poenget er å stikke ut huller i jorden, ca. 5 cm dypt.
IMG_4850.jpg
Allerede 15.mai var jordtemperaturen god nok for å så bønner i denne lille tjuvstarteren!
  • Istedenfor å vanne opp hele såflaten, som vil senke temperaturen i jorden, så vanner jeg i hullene før jeg sår. Da blir frøene liggende i fuktig jord, som fort blir oppvarmet av omkringliggende jord. Dette vil gjøre at de spirer raskt – varmt og fuktig er ideelle forhold for bønnefrø.
  • Jeg sår dermed ett frø i hvert hull. Om man sår litt ekstra tidlig, er man ikke garantert for at dette lykkes, så derfor sparer jeg litt på frøene. Er jeg derimot sent ute med sådden og vil være garantert å få tilslag i alle hullene, kan jeg så to frø i hver, hvorpå det svakeste knipes bort når de har kommet opp (dersom begge spirer). Men når jeg sår tidlig, kan jeg heller etterså der det evt. ikke kommer opp. (Av 24 frø som ble sådd i denne karmen, var det bare to som ikke kom opp)

Når bønnene har kommet opp, må man passe på å åpne lokket på solfylte dager, da liker bønnene ikke 30 grader. Men sett gjerne også lokket opp på varme regnværsdager så de får vann. Evt. må man huske å vanne. Når langtidsvarselet viser stabile varmegrader forbi 10 juni, fjerner jeg rammen med lokk og flytter den til annet sted. Nå greier bønnene seg selv heretter.

IMG_6886.jpg
4. juni har bønnene kommet fint opp og langtidsvarselet viser plussgarder. Da kan rammen løftes bort.

Bor du i et kjøligere klima enn her hos meg i Molde, dyrkningssone 3/4, kan det være nå, i begynnelsen av juni, som er det riktige tidspunktet for å starte denne tjuvstarten av en bønnesådd. Ut å mål temperaturen i jorden! Er den lavere enn 12 grader legger du lokk på for å lokke opp temperaturen, så får du også sådd bønner mot slutten av uken! Om jordtemperaturen allerede er over 12 grader hos deg, kan du droppe rammen med lokk og bare tute og kjøre.

Lykke til med bønnesådden!

2019-06-04/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: