fbpx

Dette sår jeg nå – JUNI

Noen tenker kanskje at juni er en måned det er for sent å så noen ting; det er ikke riktig! Det er for sent for tomat og paprika, det er sant, men jeg regner med at sesongen her varer helt frem til november. Det gir meg fire -fem måneder med vekstsesong igjen for det jeg sår nå i juni. Det aller aller meste jeg dyrker mest av, rekker å bli høsteklart på tre-fire måneder. 

I slutten av mai, begynnelsen av juni er man stadig i klem med prioriteringene. I drivhuset står overvokste tomatplanter i stampe, i vent på å få komme i jorden. Men våren er lunefull og jeg vil ikke plante tomat og squash ut på friland for tidlig. Man føler man er overmannet av små planter man må vanne og gjødsel, og det siste man tenker på er å så MER!

Men plutselig gir langtidsvarselet tommel opp og utløser en storstilt utplanting av småplanter på friland. Nå plutselig blir drivhuset nesten tomt for småplanter og jeg innser at jeg har bed jeg ikke kommer til å greie å fylle med planter. Da kan jeg så direkte ut på friland, slik som gulrøtter og bondebønner, det får vi aldri nok av.

Men jeg løfter også blikket lenger opp og frem, for jeg vet at i begynnelsen av august kommer jeg til å få mange store bed ledig etter hvitløk, sukkererter,  løk og tidligpotet. Om jeg sår disse småplantene nå i juni, så vil de være 1-2 måneder gamle planter når jeg kan sette de ut på friland, som er perfekt for blomkål og brokkoli f.eks. Ved å forkultivere sparer man både tid og plass. 

Innendørs og i drivhus

Nå har jeg stengt sesongen for sådd innendørs frem til november/desember. Hyller i drivhuset fjernes straks tomatene trenger plassen i høyden, derfor er det heller ikke plass i drivhuset til sådder nå. Nå spirer alt like godt utendørs i en liten plantekuvøse under fruktrærne.

Utendørs i forkultur

(på en palle med karm, fiberduk/strie over og dekket med lokk som står under plommetreet i skygge) Få flere tips her:  Lykkes med å så på sommeren!

 • Bønner
 • Bondebønner
 • Sukkererter
 • New Zealandsk spinat
 • Beter, både røde, gule, hvite og polka.
 • Mangold
 • Salat
 • Dill
 • Koriander
 • Sommerportulakk
 • Pipløk
 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Spisskål
 • Rosenkål (en hurtigvoksende type)
 • Grønnkål
 • Romanesco
 • Knutekål
 • Kålrot
 • Ruccola

TIPS: Jeg sår også purreløk nå for å kunne plante ut i drivhuset på høsten, som skal gi en tidlig avling neste år.

Dette sår jeg direkte på friland

 • Sukkererter
 • Bondebønner
 • Pastinakk
 • Gulrøtter, sommertyper
 • Sommerblomster (solsikker, ringblomst, cosmos, kornblomst og tagetes er mine og bienes favoritter. Les gjerne mer her: De nyttige sommerblomstene)
 • Rødbeter
 • Mangold

Jeg setter mer setteløk og settepotet om jeg har flere igjen. De kan også settes til forkultivering ved å settes på jord inntil det blir plass på friland.

Godtebokser er fine til å så mengder med frø nå på sommeren, de kan stables i skyggen. (Obs; jeg plukker selvsagt opp all plasten jeg kutter av godteboksene og kaster det i restavfallet).

Sår ikke spinat og reddik på sommeren, de går så fort i blomst. Jeg venter til august med å så de igjen.

*Hele listen må leses som noe jeg kan så. Det er selvsagt ikke alt dette jeg rekker å så, men jeg plukker fra listen det jeg har behov for i forhold til hvor jeg trenger å fylle på, eller om det er en sådd som tidligere har slått feil.

**Listen kan leses sånn at man kan så dette hele juni, også i slutten og fortsatt rekke en avling. Jeg satser også på at helt i starten av juni kan jeg fortsatt så slikt som jeg kunne så i mai, den listen kan du lese her. Dette sår jeg nå – MAI. 

Her kan du se hele Årshjulet for hva jeg sår måned for måned:

Min strategi er å så litt, ofte slik at jeg alltid har planter på tilvekst og sjeldent trenger å ha tomme bed. Da får jeg mer mat over en lang sesong, som er det jeg vil ha.

Sår du også i juni? Jeg vil gjerne ha tips.

2019-06-05/Maria Berg Hestad

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: