fbpx

Markdekker i drivhuset

Jeg forsøker å dekke all min jord med markdekke så snart gressklipp blir tilgjengelig. Spesielt viktig synes jeg dette er drivhus og tunnel.

Mange fordeler med markdekke

Markdekke, eller jorddekke som jeg også kaller det, er bare helt fantastisk. Det hjelper meg å holde på fuktigheten i bakken, det regulerer varmen bedre i jorden så det ikke blir så varmt på dagtid eller kaldt på natten. Det holder ugress borte, da frø ikke greier å trenge igjennom dekket, samt at det er både gjødsel og jordforbedring ved hjelp av meitemarken som drar dette ned i jorden og lufter den for meg.

Spesielt viktig i drivhuset

Alt dette fantastiske får jeg på kjøpet ved å legge tykke lag med gress utover min jord – og det er klart at jeg også vil ha denne effekten i drivhus og dyrkningstunnel – kanskje spesielt viktig synes jeg dette er nettopp her. Her vokser jo næringskrevende vekster som tomat, agurk, paprika og meloner. Disse trenger også mye vann, som holder seg best i bakken om det er et markedekke over. Avdunstingen reduseres nemlig betraktelig med et «lokk» på jorden. Når markdekket ligger på, tørker ikke jordoverflaten opp på samme måte som når jorden er utildekket, som gjør at jorden også raskere tar opp vannet. Resultatet er at jeg slipper å vanne så ofte. Til tomater synes jeg det holder å vanner ordentlig en gang i uken, av og til går det fjorten dager også uten at tomatene viser tegn til å tørste.

TIPS: venn tomatene til å søke dypt etter vann, tidlig i sin vekstfase, ved at du vanner grundig ved planting. Da får vannet trekke dypt ned i bakken. Avvent å vanne igjen på en stund, slik at røttene må søke seg dypere etter vann. Nest gang vanner du også grundig, slik at reservoareti bunn fylles opp. Om plantene danner røtter som strekker seg dypt i bakken, blir de mer selvstendig og må ikke vannes like ofte utover sesongen. Les mer om fornuftig vanning her: Vann fornuftig i kjøkkenhagen

Dyrker i bakken

Når det er sagt, så er det viktig å presisere at jeg dyrker rett i bakken, der hvor jordvolumet er mye større og fuktigheten bevares på en helt annen måte enn i potter på et betonggulv. Les gjerne mer her: Jordbed i drivhuset

Mindre risiko for tørråte

En annen fordel, som er spesielt viktig ved dyrking av tomater, er at når man skal vanne så vil markdekke utgjøre et teppe på jorden som hindrer jordsprut. Om det spruter fuktig jord opp på tomatplantenes blader er det større sannsynlighet for at de blir smittet med tørråte. Jeg har alltid dekket jorden rundt mine tomater, og bank i bordet, jeg har aldri fått tørråte på tomatene i drivhuset. Det kan ha en sammenheng.

Det har vært gode vektsvilkår for gress her på Vestlandet i det siste, så sekkene med gressklipp popper opp litt jevnt og trutt ved gjerdet, heldig for meg. Les gjerne mer her om hvor jeg skaffer organisk materiale til hagen. Kilder til mye kompost-materiale.

2019-06-01/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: