fbpx

Dyrk bondebønner

Bondebønnen et egentlig ingen bønne, men hører til ertefamilien. Derfor deler den ertenes herdighet her nord. Den trenger bare knapt 4-5 grader jordtemperatur for å spire og er en av de aller tidligste vekstene som kan sås om våren.

Unike egenskaper

Belgvekster har noen helt unike egenskaper næringsmessig – i dobbel forstand. De er rik på plantebasert protein, som er viktig i et godt kosthold om man spiser mindre kjøtt. Men de er også en av få arter på denne jorden som er såkalt nitrogenfikserende. Det vil si at belgvekster kan ta nitrogen fra atmosfæren å gjøre det om til nitrater som planter kan ta opp som næring. Når man dyrker belgvekster så gjødsler man altså samtidig jorden.

Bondebønnen ser dog ut som en bønne og smaker litt som en, men er mye større og dessuten mye enklere å dyrke. Jeg sådde et helt brett med bondebønner i barnas gamle legokalender 3.mars i år. De ble sådd i mitt uoppvarmede drivhus. I midten av april hadde de vokst seg til flotte planter. Se bildet under.

IMG_3377 (1).jpg

Enkel å så på friland

Å så de i forkultur i drivhuset gjør jeg bare for å få ekstra tidlig avling. Bondebønner såes kanskje aller best rett på friland. Det er store frø som spirer raskt og kommer opp med robuste spirer som greier å motstå litt sneglesmask. En av de aller enkleste grøder å så direkte på friland etter min mening. Fugler og katter kan være en utfordring da de krafser i jorden. Fuglene elsker bønnespirer. Dette synes jeg er greit å parere med å legge på et kompostnett i tiden de spirer,  som skremmer begge tilstrekkelig. Når de har vokst seg litt større er ikke katter og fugler lengere enn utfordring synes jeg.

Når jeg sår på friland foretrekker jeg å så i rader som er jorddekket i mellom. Det vil si jeg lager voller av jorden der jeg vil ha raden med bondebønner, så dekker jeg bølgedalene med gressklipp slik at gressklipp og jordoverflate flukter. Gressklippet holder på fuktighet og gir næring til bedet. Du kan lese mer om så-teknikken her: Så i jorddekket bed

20170523_101227.jpg

Sår tett i dobbelrader

Jeg sår i dobbel-rader, det vil si at i raden min, som er kanskje 10-15 cm, sår jeg to rader med ca. 5 cm innbyrdes avstand mellom frøene. Dette er litt tett, men det synes jeg går fint. At de står litt tett er med på å hjelpe de å støtte hverandre. Dessuten er det alltid noen som ikke spirer, noen som blir spist av fugler eller snegler, så litt tynnet ut i rekkene blir det.

Jeg legger gjerne frøene utover først, for å se hvor langt det rekker og om avstanden blir bra. Når avstanden er bra går jeg over å trykker bønnene ned med fingeren, så langt ned jeg kommer, ca 4-5 cm.

Jeg sår enda en dobbeltrad i samme bedet, med kanskje bare 30-30 cm i mellom radene. Mine bed er vanligvis ca. 1 meter brede. Da får jeg plass med to rader med dobbelrader av bondebønner i midten, også forsøker jeg å plante noe lavere langs kantene. Rødbeter, persille eller jordbær passer fint som kantvekst til bondebønner. Les gjerne mer om temaet her: Jordbær – beste kantveksten i kjøkkenhagen

2017-07-13 10.02.47 (1).jpg

 

IMG_1765.JPG
Noen sorter har bønner som vokser oppover, og noen sorter nedover.

Spises som andre bønner

Bondebønner brukes som andre bønner i maten. Man kan fint lage falaffel på den eller «ertestuing». Vi bruker de mest stekte som tilbehør til mat, men også som snik-grønnsaker i kjøttdeig til taco eller lasagne. Når man skal snike det i maten kan det være lurt å ikke bruke for mye, også bør man fjerne det ytterste laget/hylsen på bønnen. Den fjernes enkleste etter at bønnen er lett forvellet/kokt, da er det bare å snitte hylsen og trykke ut bønnen.

Bondebønner bruker 3-4 måneder på å bli klare, og jeg regner med å kunne så de ut hele juni og likevel rekke en avling. Om man i tillegg forkultiverer de i dorullhylser for eksempel, kan man plante de ut i bedet som blir ledig på sensommeren etter hvitløk eller tidligpotet.

2019-05-23/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: