fbpx

Forveller spinat

Etter publisering av YouTube-klippet om min fantastiske tidlige avling av spinat i mai, kom spørsmålet: hva gjør du med alle spinaten? Svaret er enkelt: jeg forveller den og fryser den inn til vinterens forråd av spinat.

Vi spiser mengder med spinat i pastasauser, men også som suppe, pai, omelett eller i smoothie. Spinat er næringsrik og helsebringende mat, som dessuten er lett anvendelig og enkel å kombinere med andre smaker fordi den ikke smaker så veldig mye selv.

Spinat inneholder endel oksalsyre, som omdannes til nitritt, som i store mengder kan være skadelig. Men fordelene med å spise spinat, overgår ulempene mange ganger. 100 gram spinat et par ganger i uken sies å være innenfor anbefalingene og utgjør en naturlig del av et variert kosthold hos oss. Det er sjeldent vi greier å spise så mye mer enn det. Litt spinat ofte er vår melodi, og ved å ha spinat bruksklart i fryseren til enhver tid er det lett å snike det inn i måltidene. Barn skal selvsagt spise mindre og barn under ett år trenger ikke spinat.

Forbereder forvelling

Før man begynner å forvelle kreves det litt armslag og et rent kjøkken, for man kommer til å bruke litt plass. Dette er kanskje det vanskeligste momentet å time riktig, da kjøkkenet har en tendens til å skitne seg selv til på et blunk her hos oss! At små barn er ute av veien er også viktig, for det blir endel varme greier som flyr frem og tilbake.

TIPS: Har du allerede høstet spinaten, men rekker ikke forvelle nå, kan du stappe spinaten i plastikkposer som du blåser litt opp og snurper igjen. Da kan den oppbevares kaldt i noen dager til du får skikk på kjøkkenet, eller finner tid til å forvelle.

Som du kan se i videoklippet (som er linket til under) klipper jeg ned hele spinatplantene, med stilken. På kjøkkenet legger jeg alt i vasken til skylling, men sorterer ut noen av de groveste stilkene. Myke stilker får være med, de smaker spinat de også.

IMG_5366.jpg
En vask til å skylle spinaten og en til is-vann. 

Dette trenger du

Jeg finner frem de største grytene jeg har og koker opp vann. Desverre er grytene mine ikke så veldig store, etter at samboeren plutselig hadde kjøpt induksjon og halvparten av grytene ble plutselig ubrukelige. Derfor tar jeg så mange gryter det er plass til, slik at vann-volumet blir størst mulig. Jeg fyller samtidig opp en vask med iskaldt vann. Det blir best om man har mulighet for å legge i isbiter i vannet, slik at det blir kaldest mulig, men jeg dropper dette momentet. Jeg lar det heller renne iskaldt vann hele tiden, for å kompensere for den tilførte varmen fra spinaten. Og jeg bytter det kalde vannet etter hver omgang.

Jeg trenger også et dørslag, en hullsleiv og et rent klede, samt brødposer med klype.

Forveller

Når jeg har kokende og is-kaldt vann klart, plukker jeg ut en batch av den skylte spinat, lar det kalde vannet rinne av og legger den i det foss-kokende vannet. Ikke fyll grytene for mye, man vil at vannet skal nå kokepunktet så snart som mulig etter ileggelse. Spinaten skal forvelle bare i 1-2 minutter.

IMG_5368.jpg

Så flytter jeg gryten over til vasken og bruker en hullsleiv til å fiske ut spinaten og har den over i det iskalde vannet. Sjokket fra det kokende vannet til det iskalde er hele poenget med forvellingen, og gjør at aldringen stopper opp. Med andre ord, maten får bedre holdbarhet.

Spinaten skal ligge i det kalde vannet like lenge som i det kokende, altså ca. 1-2 minutter. Man må jobbe litt raskt, men jeg tar ikke tiden. Man gjør så godt man kan.

Klemmer ut vannet

Så fiskes spinaten opp igjen med hendene og jeg klemmer ut så mye vann som mulig. Oppi med den i et dørslag, hvor jeg forsøker å klemme ut ytterligere vann med å presse spinaten mot bunnen. Nå har spinaten falt sammen og er redusert betraktelig i volum. En full handlepose med friske spinatblader blir til ca. en kg spinat som måler rundt en liter i volum.

IMG_5376.jpg

Jeg legger spinaten på et rent klede og lar den tørke av seg der, mens jeg fortsetter på en ny batch. Kokevannet benyttes to runder før det byttes.  Jeg vet ikke nok om nitritt-dannelsen i spinat, men jeg tenker at å bytte ut vannet er preventivt for å hindre for mye opphopning av de skadelige stoffene i kokevannet.

IMG_5380.jpg

Fryser flatt i brødpose

Spinaten hakkes før den has over i plastposer. Jeg bruker brødposer som jeg fyller med ca. 1 kg som jeg så trykker flatt i posen, før jeg låser med en klype. Det er mer plasseffektivt å fryse flatt, enn i en stor klump synes jeg. Dessuten er tynt flak lett å bryte opp med hendene, eller med en grov kniv, slik at man kan ta ut bare det man trenger. Har du frosset det i en stor klump, må du tine hele klumpen for å få tak i spinaten. Et flak tiner også mye raskere når det skal brukes.

IMG_5383 (1).jpg

Og du: kokevannet kan du avkjøle og bruke direkte som gjødsel til dine planter. Nitrittet, som er skadelig for oss, er nemlig gjødsel for plantene.

Her kan du se klippet om hvordan jeg høster spinaten:

 

2019-05-24/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: