fbpx

Så reddik i gulrotraden!

Gulrot er noe av de tregeste som spirer, og reddik er motsatt. Det kan ta opptil tre uker før gulrot spirer, men bare få dager for reddik. Derfor pleier det å gis tips om å så reddik i gulrotraden for at man skal kunne lettere se hvor gulrotrader er og dermed lettere luke i mellom radene – for ugresset er vanligvis det som spirer tidligst.

Av den anledning gjorde jeg dette i år, men har oppdaget en annen bra effekt av dette. For utenom ugress, så er tørke og snegler noe av de største farene som utsettes små gulrotspirer.

Beskytter mot tørke og kulde

Jeg forsøker å vanne så ofte jeg rekker, men det drøyer gjerne en uke i mellom hver gang jeg kommer på det. I sterk sol kan mangel på vann for små spirer med grunne røtter bety døden. I radene der hvor det står reddik og gulrot, virker det på meg som at gulroten har klart seg utrolig fint. Jeg tror reddikenes blader har holdt på fuktigheten og skygget gulrotspirene fra den sterkeste solen vi har hatt denne våren. Ditto har de også kunne fungert som frost-beskyttelse i kuldeperioden.

Forvirrer sneglene

Det som overrasker meg mest kanskje er at ikke sneglene har spist ned alle spirene. Når jeg går en runde på kveldstid, så ser jeg at sneglene ligger på toppen av bladene og smasker i seg reddik-blader, mens de spede gulrot-spirene får stå i fred. Selvsagt er noen gulrotspirer også spist helt ned, men ikke like konsekvent som når det står bare gulrot i raden. Sneglene liker sikkert også variert kosthold og foretrekker litt reddik etter å ha spist en gulrotspire. De blir da avledet til å ikke gå til neste og spise ned hele raden, som jeg ellers er vant til at de gjør.

IMG_5109.jpg
Sneglene henger i toppen på reddikene og gulrotspirene får stå i fred. Sneglene er også lette å oppdage når de blottlegger seg selv på denne måten! 

Lett å se og plukke

At de ligger på toppen av grønne blader, gjør det også mye enklere for meg å se og plukke de, enn om de ligger kamuflert nede i den mørke jorden. Jeg kan redusere antallet bit for bit.

Det er jo en fare for at reddiken også kan tiltrekke seg snegler fra annet hold, slik at det blir flere snegler enn det ville vært uten, men det virker på meg som at det er for det meste små snegler som sannsynligvis er lokale, (de har klekket i jorden på plassen) og ikke har kommet langveisfra.

At reddikene er høsteklare akkurat i tide til at gulrøttene trenger plassen er jo også en stor fordel. Det blir jo mer avling av det.

Tommel opp for reddik i gulrotraden! Det er ikke for sent å så verken gulrot eller reddik. Prøv det du også!

2019-05-23/Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: