fbpx

Hvorfor faller blomstene av på paprika, tomat og agurk?

Gleden er stor når de første blomstene dukker opp på disse fruktsettende vekstene, og frustrasjonen like stor når disse faller av. Uten blomst blir det jo ingen frukt. Dette skjedde med mine tidlige paprika-planter, som forsinket den tidlige avlingen jeg hadde drømt om. Her skal jeg forsøke å gi en forklaringer på hvorfor dette kan skje.

Bestøving/Pollinering

Dersom blomstene ikke blir bestøvet eller pollinert så blir det ingen frukt og planten har ikke bruk for blomsten og slipper den.

Tomater og paprika er selvpollinerende og bestøves i egen blomst. Disse trenger ikke mye hjelp til bestøving, men det enkleste og sikreste er å ruske/riste litt forsiktig i plantene slik at man får pollenet på flygefot. Står de på friland sørger vanligvis både bier og vind til at dette ordner seg selv. Noen bruker pensel til sine tomatplanter, men det synes jeg er altfor tidkrevende og unødig.

Squash og gresskar trenger en hann og en hunn-blomst for å pollineres. Ofte så kommer det bare hannblomster til å begynne med, de vil ikke gi noe frukt og vil etterhvert tørke inn og falle av. Det er helt naturlig! Når hunnblomstene dukker opp derimot må man ha minst en hannblomst for at hunnblomstene skal befruktes. Da er det dessverre slik at hannblomstene plutselig glimter med sitt fravær. Det kan være skjebnens ironi, men det kan også ha med å gjøre at det er for tidlig i plantens utvikling å sette frukt. Aller best er det å ha minst to planter slik at sjansen er større for at man har hann- og hunnblomster samtidig. Les mer om dette i innlegget: Hvorfor råtner squash?

Agurk 

Agurk er unntaket fra regelen, som ikke behøver å pollineres for å bære frukt. Her kan det faktisk være en ulempe om de blir pollinert, som noen ganger sies å gjøre agurken bitter. Noen sorter agurk er såkalt partenokarpe – som betyr at de bærer kun fruktsettende hunnblomster, dette er dog hybrider som man skal behandle med varsomhet. Les mer om det her: Behandler F1 – hybrider som lørdagsgodteri!

Varme

En annen årsak til at blomstene kan ramle av i hopetall er at det er for varmt for planten. Dette er spesielt tilfelle for chili og paprika. Disse plantene er veldig glade i jevn varme, men er samtidig svært sensitive for høye temperaturer. Sørg for god ventilasjon i drivhuset eller stue på varme dager. Dette var årsaken til at alle blomstene på paprikaplantene mine falt av.

Næring

Disse fruktsettende vekstene er ganske næringskrevende og vil ha jevn tilførsel av næring. Om man har plantet i kjøpt jord på sekk, så husk at næringen holder bare en viss tid. Noen påstår det er slutt på næringen etter rundt tre uker. Om det stemmer på en prikk, vil jeg tro er avhengig av endel variabler, men det kan være en god huskeregel. Etter ca. tre uker bør man begynne å tilføre mer næring, det gjør sjeldent noen skade på disse vekstene som elsker mye næring. Dog kan altfor mye nitrogenrik næring medføre at det blir mye bladvekst og lite fruktsetting. Alt med måte er det som gjelder, som i livet forøvrig.

Vann

Dette punktet er kanskje innlysende, men vel verd å nevne. Plantene må ha nok vann, men ikke altfor mye vann heller så de drukner. Passelig, passelig, passelig! Generelt gjelder det at planten bør være i god form og ha god helse for å bære frem frukter. Er planten i krise kan en av to ting skje: den aborterer bort blomstene for å redde seg selv. Men kanskje enda mer krise er det dersom den beholder blomsten og satser alt på denne, med mål om å rekke å sette frø før den trekker sitt siste pust. Sørg for at planten er i god vekst før den får sette frukt.

Over puberteten

Selv om endel planter setter blomster veldig tidlig i sin utvikling – (kanskje har agurken bare noen få blader før det dukker opp et fruktemne?), så betyr ikke det at de er klare for å bære frem en frukt. Det kan sammenlignes med at jenter får menstruasjon når de er helt nede i 12-års alderen. Det betyr ikke at de verken kan eller bør få barn allerede da – de fleste er enig i at de burde få vokse seg litt større først, ta en utdannelse kanskje?

Sånn er det med planter også. De bør få komme i god vekst, sette mange blader som sammen kan lage mye fotosyntese og gi frukten mye energi når den først er klar. I motsatt fall kan en for tidlig fruktsetting gjøre at planten bruker all sin energi på dette, på bekostning av å vokse selv. Resultatet kan bli at den stagnere og bruke lang tid på utvikle flere frukter, eller kanskje aldri komme seg etterpå. Så når blomsten faller av små planter, er dette en naturlig abort kan man si.

Dette gjelder i hovedsak agurkslekten og chili/paprika. Jeg pleier derfor å hjelpe de litt med å komme i god vekst, ved å fjerne de første blomstene. Men bare på hovedavlingen. Er det derimot planter jeg har dratt frem for å få super-tidlig avling,  er det nettopp tidlige frukter jeg er ute etter og da driver jeg mer rovdrift på plantene, men så er ikke formålet med disse at de skal levere frukter over en lang sesong heller.

2019-05-23/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: