fbpx

Bytte jord i drivhuset?

Dette er et veldig vanlig spørsmål som dukker opp i disse tider. Er det mulig å bruke igjen jorden i drivhuset hvor det har stått tomater og agurk ifjor, eller må man bytte ut all jord hvert år?

Når jeg fikk meg drivhus tenkte jeg at dette kom til å bli en stor greie. Både det at man utarmer jorden i drivhuset ved å dyrke mye næringskrevende vekster her, men også det at man vanligvis dyrker de samme grødene år etter år, slik som tomat, paprika og agurk. Hvordan skulle jorden kunne levere dette og hvordan ville det fungere ihop med vekstskiftet?

Jeg dyrker rett i bakken i drivhuset, som du kan lese mer om her: Jordbed i drivhuset

Bytter ikke, men gir omsorg!

Jeg har drivhuset mitt oppe på en høyde i kjøkkenhagen, og det å først spa all jord ut for så å rulle inn ny jord hvert år skulle være en massiv jobb som jeg ikke er gira på å gjøre unødig. Derfor bytter jeg ikke ut noe jord i mitt drivhus, og det har fungert utmerket nå i fire år.

Men det betyr slett ikke at jeg ikke gir jorden mye omsorg! Tvert imot, så vil jeg si at jeg hovedsaklig dyrker jorden, så går grønnsaksdyrkingen av seg selv. Og er det et sted i kjøkkenhagen jeg ikke kan tillate meg å slurve med jorden så er det i de høy-intensive bedene mine i drivhus og tunnel. Jeg dyrker jo  drivhusbedene hele året, de får aldri hvile. Her må jorden være god og inneholde mye næring.

Derfor er jeg nøye på å gjødsel og berike jorden i drivhuset mellom hvert skift.

Når jeg bytter grøde i drivhuset, fra vårgrøde til sommergrøde, eller fra sommergrøde til høst/vinter/vår-grøde så passer jeg på å gjødsel og berike jorden ordentlig.

Slik gjør jeg for å grave og gjødsle effektivt:

Jeg starter med å grave et hull i ene enden av bedet. Jeg graver så dypt jeg kommer. Denne jorden legger jeg over i en bøtte eller to. Bedre med to små bøtter , enn en kjempestor slik at du greier å løfte de selv.

Så fyller jeg dette hullet med bokashi, løv og evt. gress. Både bokashi og gressklipp er rik på næring. Løv er næringsfattig, men tilbyr moldstoff som også er veldig viktig for å få en god jord som holder godt på fuktighet og næring. Jeg fyller hullet til ca. 10 cm fra toppen.

Så spar jeg ut et nytt hull i neste bit av bedet, og legger jorden over materialet i det første hullet. Så fyller jeg i bokashi, løv, gress og dekker med jord fra neste bit av bedet, og slik fortsetter jeg til enden av bedet.

IMG_4894
Jeg gjødsler opp det første hullet med bokashi og løv, før jeg graver neste hull og lemper jorden over bokashien og løvet i det første hullet.

Til å dekke siste del av bedet henter jeg den ene bøtten jeg spadde jord over i fra første hullet og lemper denne jorden over materialet i siste hull.

Gjennom sesongen gjødsler jeg ved å legge på ferskt gressklipp i flere omganger, samt at jeg vanner med tissevann/gullvann ganske regelmessig.

I og med at jorden i drivhuset ikke blir utvasket av regn, så bevares mye større andel av næringen som blir tilført her, enn det gjør på friland.

Jorden forsvinner

Planter spiser ikke jord, selv om det lett kan se slik ut, for jorden forsvinner åpenbart. Etter sesongen har ofte jorden sunket betraktelig. Det er fordi mye av karbonet/moldstoffene går over til CO2 ved nedbrytning og forsvinner opp i luften. Denne effekten vil være større jo mer moldstoff man har i jorden. Men dette gjør jo at det er plass til mer materiale hvert år.

Jeg tilfører en bokashibøtte (10 liter), samt like mye løv per løpemeter bed hvert år. Kanskje blir det totalt  150-200 liter med organisk materiale som tilføres bedene i drivhuset to ganger om året. Dette er det plass til i bedene, uten at det blir mye jord til overs. Da er det praktisk å ha en hel stabel med bokashibøtter som står og venter på å bli brukt!

God drivhushelse med moldstoff, bokashi og edderkopper

Jeg tror at den store andelen med ulikt organisk materiale som tilføres hvert år gjør at jorden holder seg frisk. Evt. sykdommer blir på en måte utvannet innbiller jeg meg. Bokashi sies også å skulle ha en veldig positiv effekt på mikolivet i jorden. Jeg har aldri opplevd noen angrep av verken skadedyr eller sykdommer i drivhuset av noen betydning. Men jeg lar også mikrolivet få utfolde seg. Mengder med edderkopper patruljerer og fanger evt. skadedgjørere så de ikke får gjøre større skade.

Det skal legges til at dette er kun min fjerde sesong med drivhus, og det kan jo være jeg får problemer senere, men den tid den sorg. I mellomtiden kjører jeg på beriking av jorden og dyrking av samme grøder hvert år!

Om du dyrker i potte, kan du likevel benytte deg av samme metode. Det kan du lese mer om her: Verandakasse med bokashi og gammel jord. 

Se hvordan jeg gjødsler og planter tomat i drivhuset. Istedenfor aske, som kan inneholde endel tungmetaller, benytter jeg nå isteden skjellsand som jeg strør over jorden. Dette lager jeg av de skjellene barna har samlet, men gått lei av. Jeg tramper på de og knuser de sammen med sand.

2019-05-16/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: