fbpx

På med lokk og fiberduk før kulden

Nå har det vært sommervær i det siste. Mange, som meg har allerede plantet ut endel vekster. Jeg har ikke tatt for store sjanser enda, men plantet ut bare ganske kuldetålende vekster som allerede er tilpasset et liv utenedørs, da alle er sådd i uoppvarmet drivhus.

Unngå sturende planter

Jeg har plantet ut bondebønner, spinat, tidlig-potet i en pallekarm og noen rader med kålplanter. Alt dette skal i prinsippet tåle både kulde og litt frost, men for å unngå at de stagnerer og sturer en god stund, er det en fordel å beskytte de litt ved å dekke de til.

Lokk til pallekarmer og enkle tunneler til bed

Der jeg har plantet i pallekarmer legger jeg nå over lokkene på natten. Selv om det er på det laveste meldt ett par plussgrader her, kan en klar nattehimmel stjele så mye strålingsenergi  at overflaten fryser likevel. Ved å dekke med en barriere av noe slag, opphører denne effekten. Fiberduk vil gjøre det samme, men pass på så den ikke ligger i kontakt med bladene, men er oppspent slik at det blir et luftlag i mellom. Over bondbønnene har jeg spent opp enkle elektrikerrør som jeg fester en fiberduk til med klesklyper. Enkel å sette opp og enkel å fjerne igjen, for det er så kort tid det er bruk for den.

IMG_3699.jpg
Bondebønnene har fått et telt av elektrikerrør stukket ned i jorden og en fiberduk festet med klesklyper. 

Tomat

Jeg har noen tomatplanter som er vokst opp først i varmbenk, som så er flyttet inn i drivhuset etterhvert som varmbenken kjølnet. Disse får fortsette å stå i drivhuset, men jeg setter de på bakken – for da får de jordvarme om natten, samt at jeg tuller de inn i en fiberduk. Paprikaplanter og andre tomatplanter som har vært på luftetur i drivhuset de siste dagene, bærer jeg nå inn igjen til den verste kulden gir seg. De er mer ømfintlig for frost siden de ikke har vært tilvent like lenge. Har du agurk eller squash, tåler ikke disse det minste frost, så inn med de.

Jeg legger også over noen lokk eller fiberduk på mine minidrivhus av godtebokser som spirer så fint nå. Jeg tror egentlig de skal fikse litt kulde, men greit å være på den sikre side.

IMG_4070.jpg

Også må det nevnes at lokkene bør fjernes dagtid om det blir sol, ellers blir det brenn-hett under både lokk og fiberduk, og varmen kan gjøre like stor skade som en evt. kulde. Man får gå en liten natt – og morgenrunde og vekke sine sådder. Det er bare for en kort periode.

2019-05-02/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: