fbpx

Vann, gjødsle og dekk hvitløken!

Satte du hvitløken i jorden i høst, har den etter all sannsynlighet begynt å titte opp av jord nå. Hvitløk vokser mye tidlig vår og trenger mye vann og næring. Nå er det tørt over store deler av landet, så det er på høy tid å gi hvitløken litt TLC.

Grunt rotsystem

Hvitløk har, som andre løker, et relativt grunt rotsystem. Dette gjør at den ikke greier å hente vann og næring langt ned i jorden slik for eksempel andre næringskrevende vekster greier, som mange kålsorter. Den er derfor avhengig av at det er relativt fuktig og næringsrikt i overflaten.

Jorddekket av og på igjen

Jeg dekker alltid hvitløken med et lag løv, eller annet dekke innenfor vinteren. Men dersom jorddekket er for tett, kan hvitløken ha problemer med å trenge igjennom. Et jorddekke holder ikke bare på varmen, men også på kulden tidlig vår, derfor pleier jeg å skubbe dette til side på vårparten for at jorden skal varmes tidligere og tørke opp. Når jeg skubber det bort, legger jeg dog jorddekke-materialet bare midlertidig i gangen mellom bedene inntil jeg får bruk for det igjen. 

Gule tupper på bladene

I år står hvitløken på baksiden av huset, i det nye bedet anlagt på plena av kommunal kompost. Dette betyr at jeg ikke ser til den hver dag. «Ute av syne ute av sinn» er det noe som heter. Når jeg plutselig så til den, oppdaget jeg at jorden var knusktørr og de grønne lekre, lubne skuddene hadde begynt å utvikle gule tupper på bladene. Senere i sesongen er det helt naturlig at de utvikler litt gule blader eller tupper, men ikke så tidlig på sesongen. Dette tar jeg som tegn på næringsmangel eller vannmangel. Løsningen er å gi begge deler. 

Jeg vanner godt opp. Ikke bare så overflaten fuktes, men jeg vanner godt så vanner trekker ned i jorden. Jeg gjødsler så med en runde gullvann. Da bruker jeg en liter urin på en 10-literskanne med vann. Dette skal rekke til ca. 10-12 kvm – jeg vanner mellom radene. Man bør ikke gjødsel når det er sol. Dersom det kommer gjødsel på bladene vil de svi. 

PRAKTISK TISSE-TIPS

Fyll opp en 10-literskanne med 9 liter vann. Sett den på et diskrè sted utenfor døra, utenfor sol. Finn en bøtte eller annen beholder du kan bruke som potte og tiss i denne når du er trengende. Hell innholdet over i 10-literskannen. I løpet av dagen, eller helgen er kannen din full og du kan gjødsle hvitløken din! 

Jorddekket gjør det vedlikeholdsfritt

Nå er jorden matet med fuktighet og næring. Da lukker jeg dette inne ved å legge tilbake jorddekket, som vil holde fuktigheten inne og hindre avdamping. Min erfaring er at snegler ikke går så veldig mye på hvitløk, så man kan benytte hvilket jorddekke som helst. Tang fungerer også fint. Hviltøksbedet er også et av de første til å få det næringsrike gressklippet når det dukker opp. 

Når denne jobben er gjort, kan jeg slappe mer av og overse hvitløken en stund fremover også – den greier seg virkelig godt på egenhånd så lenge den har næring og fuktighet – som er aller enklest å sørge for med et tykt lag med jorddekke! 

Her kan du lese mer: 

Setter hvitløk – nytt Youtube-klipp

Bli selvforsynt på hvitløk! 

Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss! 

Jorddekke

Tang i kjøkkenhagen så klart!

Kilder til mye kompost-materiale

2019-04-26/Maria Berg Hestad

 

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: