fbpx

Planteklart for kål!

Jeg forkultiverer alltid kål i drivhuset, slik at jeg får store planter å sette ut på friland en gang i løpet av mai. At jeg forkultiverer betyr også at jeg har tid på meg til å gjøre istand bedene hvor kål skal plantes ut. Nå har jeg endelig fått litt tid til å gjøre denne jobben. Det tok knapt en time, men det er likevel ofte vanskelig nok for meg å få en time sammenhengene ute i kjøkkenhagen mens det er dagslys.Takk og pris for påskeferien!

Kål er næringskrevende vekster og vil ha mye næring. Jeg som ikke kjøper noe gjødsel, må derfor lete på øverste hylle når det kommer til å gjødsel opp bedene til kål. Og helt der øverst står bokashi. For meg så er det et komplett gjødsel, det inneholder mye næring og det tilfører også endel moldstoff – og beste av alt er at det et lett tilgjengelig og alltid klart til bruk.

Det sto belgvekster i dette bedet ifjor, som er så fantastisk at de kan hente nitrogen fra luften og omgjøre det til nitrater i jorden som er ren gjødsel til planter. Dessverre rakk jeg ikke å dekke bedet før vinteren. Når jorden står utildekket gjennom vinteren vil endel av næringen lekke ut, jeg kan derfor ikke basere meg for mye på næringen belgvekstene samlet, det får bli en bonus tenker jeg.

Slik gjorde jeg for å gjødsel opp for kål.

 • Jeg rakte først bedet fritt for organisk materiale som legges i et kompostbed. Nå ser jeg også lettere ugress som jeg napper opp og legger til tørk.
 • Jeg spadde opp en fåre midt i bedet som var et spadtak bredt og dypt. Jorden legges bare opp langs sidene.
IMG_3101.jpg
Fåren er gravd og bokashi-bøttene er fordelt utover og klare til å tømmes.
IMG_3109.jpg
Bokashi matavfallet på plass i fåren.
 • Så fylte jeg i bokashi. En bøtte per løpemeter/kvm synes jeg er passe.
 • Så dyttet jeg tilbake jorden over bokashien med en rake.
 • Så raker jeg over overflaten så den blir jevn og fin.
 • Jeg vannet jorden rikelig.
 • Jeg gjødslet så opp topp-flaten med gullvann, urin spedd med 10 deler vann. Jeg brukte en ti-literskanne til bedet som er ca. 5 mx 1 m.
 • Jeg dekte gangene med aviser, for at ikke ugress så lett skal vokse i gangen.
IMG_3124.jpg
Jorden er skyflet på plass igjen med en rake og overflaten piffet fin. Aviser i gangene kveler ugress som alltid får litt feste i mine ganger der jorden er ganske kompakt. I front av bedet står jordbær – det ser kanskje ut som ugress!
 • Jeg dekte så med et lag med saueull både i bedet og i gangene over avisene. Dette er både for å holde på fuktighet i jorden, men også å regulere temperatur og gi noe gjødsel. Det lukter sauemøkk av den, så jeg regner med det er noe gjødsel i den. Jeg syntes det ble veldig fint å bruke hvit ull på bedene og svart ull i gangene, for å skape et skille.

IMG_3155.jpg

Hadde ikke dette bedet allerede vært ganske rik på moldstoff, så hadde jeg matet i løv sammen med bokashien for å få opp mold-andelen.

Jeg er spent på om snegler trives under ullen, slik de ofte gjør i annet dekke. Jeg er ikke bekymret, bare nysgjerrig.  Det sies at snegler ikke liker ull, men det er mange som sier at sneglene heller ikke liker kaffegrut og eggeskall, men jeg ser ingen effekt av det. Jeg skal nok få has på de likevel om de vil trives under ullen. Sneglene blir som barnemat å regne i forhold til alle fordelene jeg har av å dekke jorden og den tid jeg sparer.

Nå er dette majestetiske bedet klart for kål. Det er fuktig, det er matet med langtidsvirkende gjødsel i bunn ( bokashi) og rask næring i gullvannet. Saueullen sørger for ytterliger gjødseleffekt, men vil også holde på fuktigheten, samtidig vil den hindre utvasking av næring om det skulle komme mye regn. Den hvite overflaten hindrer også overoppheting av jorden, som kan være utfordrende for kål som liker det svalt. Perfekt!

Måtte det bli en fantastisk kålsesong.

2019-04-16/Maria Berg Hestad

 

 

En kommentar om “Planteklart for kål!

 1. Hei!

  Holder på å vurdere bokashi her hjemme også, etter å ha lest så mye positivt om det. Lurer litt på dette med gullvann. Har lest at en ikke skal bruke menneskeurin på grunn av bakterier? Synes du har en utrolig flott blogg, og har lært mye av den.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: