fbpx

Herlig vårdag i kjøkkenhagen

Denne påskeferien kommer alltid så beleilig synes jeg. Fri på et tidspunkt når det er som mest å gjøre i kjøkkenhagen er helt perfekt. Samboeren og to av tre barn har dratt i forveien på påskefjellet, mens jeg og mellombarnet er igjen. Hun er med meg i kjøkkenhagen eller drar på besøk til bestemor, fordi bestemor har valper og de er visstnok mer interessant enn å så sukkererter.

Tenk at da har jeg flere timer helt for meg selv i kjøkkenhagen! Det er helt snodig igrunn. Til og begynne med vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, fordi det er så mye jeg vil og bør gjøre, men greier liksom ikke å sikte ut akkurat hva jeg bør begynne med. Jeg vet jo at jeg ikke kommer til å rekke halvparten engang, så det er lurt å prioritere litt. Men jeg liker ikke å ha ferdig lister med ting jeg MÅ gjøre. Da kan det føles overveldende og lammende, jeg liker heller å bare la meg rive med av det lysbetonte. Da er jeg mye mer effektiv.

Så da blir det bondebønne- utplanting på friland, selv om jeg burde potte om alle kålplantene, bare fordi bondebønnene så så søte ut og det bedet jeg hadde ordnet istand liksom stod og ropte på de.

IMG_3377.jpg
Søte bondebønner sådd på vinteren i barnas gamle legokalender, kan ha en egen måte å kalle på en! Jeg greier ikke motstå å plante de ut! 

Raker fri bedene

Det er som terapi og meditasjon på en gang å få kjenne raken gli igjennom jord. Lyden av småstein som klinker i metallet, å slå løs store klumper med aggregater med organisk materiale hvor det kryr av mark. Jeg rydder ikke på høsten, så det ser ganske grått og trist ut i kjøkkenhagen på vårparten. Grå døde vekstdeler som ligger henslengt overalt. Nå er det så lett å rake dette bort, samle det sammen og hive det i et nyanlagt kompostbed i nærheten. Om det ikke heller får bli til jorddekke i et bed i samme veksskifte. Det er også veldig enkelt å få løs evt. ugress som har fått rotfeste. Når jorden blir moldrik og ganske løs, så kommer ugressrøttene opp som en lek. Jeg legger ugresset til tørk i solen, så dør det i løpet av noen få timer, og kan legges på komposten eller som jorddekke.

Og når dette er borte så står jeg tilbake med denne mørke, fuktige, herlige jorden som bærer på så mange muligheter og håp om hvordan sommeren og høsten kan bli!

IMG_3421 (1).jpg

Tørt

Det er så tørt nå. Klare dager med full sol hver dag og endel vind gjør at toppjorden blir som støv. Jeg må bruke endel tid på å vanne i drivhus, tunnel, pallekarmer og varmbenk. Jeg lar resten av kjøkkenhagen bare tørke opp, jeg regner med det kommer et regnskyll før mai som fukter opp jorden i tide til den store utplantingen. I mellomtiden tenker jeg at det er fint med relativt tørre forhold, det gjør forholdene ganske ugjestmilde for snegler som vil bevege seg rundt.

Sår

Ingen bønder sår i slikt tørt vær som vi har nå på vestlandet. Det er å jobbe imot de naturlige forhold. Det er mer fornuftig å så før regn, ellers får man et slit med å holde det fuktig. Tørke betyr døden for små spirer. Men jeg som har relativt små flater å så opp, tar likevel sjansen med noe fordi jeg kan jukse det til litt. Jeg  vanner godt i så-furen før jeg sår, og jeg vanner overflaten godt etter at jeg har sådd, før jeg dekker med fiberduk eller saueull. Ved å kle overflaten med noe som hindrer avdampingen bevares fuktigheten så mye bedre. Flere dager etter at jeg har lagt på saueullen på kålbedet, er jorden under fortsatt fuktig og fin. Jeg legger saueull over så-fåren der jeg idag har sådd sukkererter, men bare nå den første uken, mens frøene sveller og spirer. Så snart de titter opp så fjerner jeg ullen. Da er også den kritiske perioden i spiringen over.

IMG_3362.jpg

Strie eller fiberduk gjør samme nytten. Les gjerne mer her for flere tips til å så i tørt vær. Lykkes med å så på sommeren!

Dette har jeg sådd på friland de siste dagene:

  • Gulrot
  • Pastinakk
  • Gulbeter
  • Bondebønner
  • Sukkererter
IMG_3153.jpg
Dette bedet er sådd opp med gulrøtter, pastinakk og gulbeter. Jeg dekker med fiberduk for å holde på fuktigheten på overflaten da dette er frø som ligger relativt grunt og det er kritisk om overflaten tørker opp. 

Jeg har også pottet om første runde tomater og gravd opp all jordskokk og satt den på nytt.

IMG_3350.jpg
Jeg vanner godt i såfuren før jeg sår sukkererter

Endelig er denne tiden her igjen; jord under fingrene, jord i ansiktet, fregner på nesen, forkjølelse og tørre hender; VÅREN! Jeg tror det må være min favoritt-årstid!

2019-04-16/Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: