fbpx

Så sukkererter og bondebønner i dorullhylser

Bønner og erter har store sprø røtter som lett knekker om de håndteres for mye. Derfor er disse vekstene ikke så egnet for å prikles/pottes om. De er lett å så i pluggbrett, der man plukker ut hele rotklumpen og planter ut, men helt gratis og like så bra synes jeg det er å så i dorullhylsene.

Jeg setter de tett i tett i mine minidrivhus av godtebokser! Jeg fyller så hele boksen med jord. Jeg forsøker å treffe oppi hylsene, men det gjør ikke noe om noe kommer utenfor heller. Jeg komprimerer jorden lett ved å trykk ned to fingre i hver hylse. Så legger jeg ertene/bønnene utover. Jeg sår gjerne to per hylse, og trykker de så lett ned i jorden før jeg fyller opp med jord til toppen. Dette er store frø, så de tåler å komme ganske dypt i jorden. De er også veldig enkle å så for små barnehender.

Jeg dekker så minidrivhuset lett med lokket og stiller utendørs, i drivhus/tunnel, pallekarm med lokk eller i plastkasse. Ikke fall for fristelsen og sett de inne. Innendørs fungerer ikke dorullhylser så bra; de blir enten for tørre eller for våte, noe som kan føre til muggdannelse. I motsatt fall, blir de så tørre at de nesten sprekker.  Det beste er å så de utendørs der hvor ventilasjon, fuktighet og temperatur er mer i balanse.

IMG_4242.JPG
Nå titter spirene opp og lokket må av. Litt mugg på overflaten vil forsvinne når det blir bedre ventilasjon.

 

IMG_4794
Kort tid senere, 5-10 cm høye planter klare til å plantes ut.

Når plantene har vokst seg ca. 5 cm store planter jeg de ut i kjøkkenhagen, med dorullhylsen og alt. Den vil gå i oppløsning ganske snart. Kanskje legger du merke til at røttene har trengt seg igjennom papiret allerede, så hylsen er ikke til hinder for planten.

20170504_101806.jpg
Her er det planter av bondebønner som skal plantes i et jorddekket bed.

En fordel med å så de på forhånd er at man kan gi de et lite forsprang ved å gi de litt drivhuseffekt (les gjerne her hvordan du gjør det). Men det er også en fordel å kunne beskytte de mens de spirer mot sultne snegler eller fugler, som elsker både frøene og spirene.

Om du ønsker, kan du følge og få en e-post hver gang jeg publiserer nye innlegg på denne bloggen. Registrer deg oppe i høyremargen.

2019-04-14/Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Så sukkererter og bondebønner i dorullhylser

  1. Hei, i år skal jeg forsøke å gå over til jorddekke i kjøkkenhagen. Graver ned bokashi først, før jeg vanner og dekker og planter. Men hva gjør jeg til neste år? Er poenget å la jorddekket bli liggende og ikke grave ned gjødsel for «all overskuelig fremtid?» For hva gjør jeg da med all min fantastiske bokashi?? 🤔 Beste hilsener fra Sunniva

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: