fbpx

Grav opp all jordskokken!

April er den beste tiden for jordskokk. Jordskokk holder seg kjempefint i jorden over vinteren og er ypperlig vårmat. At denne veksten er så herdig kan også være dens største ulempe. Det skal mye til for å ta knekken på jordskokkken. Det sies at har man først fått jordskokk i hagen, så har man det for alltid. Den kan bli et ugress om man ikke håndterer den.

Jeg graver derfor opp all jordskokk hvert år. Jeg er jo interessert i å spise mesteparten også. Dersom jeg lar jordskokken bli liggende i jorden lenge utover midten av april her hos meg, så begynner den å vokse igjen. Da er ikke knollene like god å spise. Har jeg mye jordskokk, graver jeg den derfor opp og lagrer mørkt og kaldt til den spises opp innen kort tid.

IMG_7487.JPG
Ifjor hadde jeg jordskokk som hekk ned mot veien, til venstre. Det blir det i år også, men først har jeg gravd opp alle skokkene før jeg plukket ut de fineste som jeg har satt på samme sted, slik at hver enkelt får god plass.

Når jorden blir varm og det er fare for at jordskokken begynner å vokse, høster jeg rubb og stubb og plukker ut de største og sletteste jordskokkene som jeg setter på nytt. Det beste er å behandle jordskokken på samme måte som andre ett-årige grønnsaker ved å sette den på nytt sted hvert år. Dette kalles vekstskifte og forhindrer både sykdommer og utarming av jorden. Jordskokken har i likhet med potet og solsikker en fin måte å løsne og bryte opp tung jord, og kna med fordel benyttes for å forbedre jorden før gulrøtter f.eks. Når det er sagt er jordskokken ikke spesielt utsatt for sykdommer, den er jo flerårig, og kan fint stå på samme sted også. Men likevel vil jeg tilråde å grave opp alle skokkene hvert år. Om man lar de stå igjen i jorden, så vil det etterhvert bli veldig trangt om plassen og skokkene vokser inn i hverandre og jeg ser for meg at avlingen blir mestedelen små knoller som er vanskelig å høste.

Om man setter jordskokken på nytt sted hvert år, er det også enklere å luke bort evt. overlevere som ble glemt igjen i jorden. Jeg napper bare bort det som kommer opp, så utarmer jeg knollen så mye at den til slutt gir opp.

Mange jordskokk-knoller er så små at de ikke er egnet til hverken setteknoller eller til å spises. De legger jeg til tørk i solen, jordskokk er veldig ømfintlig for å tørke, og da dør de og kan komposteres som annet. Om man derimot ikke tørker de først, men hiver de på komposten vil de overleve og ta over hele komposten og du kan plutselig få et ugress det kan være vanskelig å bli kvitt. Ved å høste alle på en gang og sette ut nytt og håndtere resten får man god kontroll på den, slik at den ikke blir invasiv.

Om du ønsker, kan du følge og få en e-post hver gang jeg publiserer nye innlegg på denne bloggen. Registrer deg oppe i høyremargen.

2019-04-12/ Maria Berg Hestad

 

4 kommentarer om “Grav opp all jordskokken!

 1. Hei
  Takk for masse gode tips og veiledning i grønsakdyring.
  Dette har eg ønska lenge, etter ein del prøving og ofte feiling.
  Har prøvd å få tak i jordskokk, utan hell. Hagesentre i Bergen har det ikkje.
  Og eg finn ikkje noko på salg på nettet heller.
  Har du tips til kor det går å kjøpe?
  Beste helsing
  Annegro

 2. Hei. Takk for all inspirasjon og hageglede du deler 😊
  Lurer på, skal jordskokk lysgro før setting slik som potet, eller kan de settes rett i jorda?
  Hvor tett vil du plante de for å bruke som hekk?

 3. Hei.
  Morsomt å lese om jordskokkdyrkingen din.
  Vi har også jordskokk. Har ikke vært like flink til å ta de opp hver vår, men har begynt nå for å få de litt større.
  Vi har også tatt opp noen både i november og desember til spising.
  Ha en fin påske!
  Hilsen fra Turid

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: