fbpx

Førstehjelp til slappe planter

I dag tenkte jeg tilby et lite førstehjelpskurs i hvordan redde slappe planter. Det kan være ulike årsaker til at planter plutselig begynner å henge med hodet. Her gir jeg mine tips til hva som kan være årsak og løsning.

Vann

Det første man må sjekke er om planten har fått vann. Grønnsaksvekster må vannes mye hyppigere enn stueplanter, så frem med vannkannen regelmessig. Er rotklumpen blitt helt tørr, kan det være det beste å sette hele klumpen i en bøtte med vann, slik at den får stå å trekke vann i en halvtimestid.

Når det er sagt, kan for mye vann også gjøre like stor skade. Det skal ikke stå vann konstant i potta, røttene må få luft ellers kan de råtne.

I  klippet under viser jeg resultatet av en redningsaksjon på en paprikaplante som har tørket vel mye opp.

Varme

For mye eller for lite varme kan også gjøre stor skade. Er det for varmt kan det fordampe mer vann fra bladene enn røttene greier å ta opp. Luft eller skjerm plantene mot sterk sol og høy varme. Dette kan spesielt være aktuelt i små drivhus uten automatisk lufting. Det var tilfellet for den lille kålplanten på hovedbildet. Den ble plantet ut i et drivhus som kort tid etterpå holdt 29 grader. Kort tid etter at varmen var luftet ut, kom den seg.

For kaldt kan gjøre samme skade, men kan være mer kritisk og dessuten irreversibelt om lite kuldetålende planter plutselig blitt utsatt for frost. (se mer under ompotting)

Gjødselsjokk

Det hender seg at agurk-plantene mine henger plutselig med nebbet etter at jeg har gjødslet de med noen form for gjødselvann. Dette kan være et tegn på at de har fått for mye. Om de ikke reiser seg etter noen timer, så er nødløsningen da å løfte opp potta deres og skylle gjennom med rent vann, og hell bort alt overskuddvann slik at de får hentet seg inn igjen.

Ubalansert bladmasse

En forholdsregel er at rotklumpen skal være omtrent like stor som bladmassen. Er det overvekt av bladmasse i forhold til røtter, slik det gjerne blir når man graver opp eller deler plater og endel røtter blir skadet, så kapp bort endel av bladmassen også for å oppretteholde balansen. Ved ompotting kan dette være spesielt viktig. Å kappe bort bladmasse kan være livreddende om man skal dele eller flytte store planter. Spesielt agurk-vekster er ømfintlige for å få forstyrret røttene og liker ikke en ompotting. Fjern noen av de nederste bladene for å kompensere dersom planten henger med nebbet etter ompottingen.

Slapp etter ompotting

Om du opplever at planten henger med hodet rett etter ompotting kan årsaken være:

  • Man har vært litt uforsiktig ved behandling av røttene, slik at endel røtter har tatt skade. Dette er spesielt aktuelt når man prikler plantene som betyr at man deler opp rotklumen for å dele plantene. Da er det nesten uunngåelig at endel planterøtter rives av. Jeg praktiserer denne metoden for tomater og kål, og opplever at de vanligvis kommer seg ganske rakst etterpå.
  • Plantet i for kald jord? Når vi skal potte om chili på vinteren så er det viktig å ta inn den jorden du skal plante i i god tid før ompottingen slik at denne jorden har fått romtemperert seg før den kommer i kontakt med planterøttene. Chili, paprika og agurk-vekster er spesielt ømfintlige for kulde og kan bukke under om de får kuldesjokk i kald jord.

 

IMG_2316.jpg
En agurkplante henger med nebbet – punktene på denne sjekklisten gjennomgås for å finne mulig løsning på problemet. 

Kålflue

Om kålplanter plutselig blir slappe når de er plantet ut på friland eller står i potter på tilvekst, og alle de andre punktene over er utelukket – så kan kålfluen ha vært på ferde.  Den legger egg ved rothalsen på plantene og larvene spiser opp røttene til planten, som dermed ikke har røtter igjen om det får gå for langt. Resultatet kan bli en plante som havarerer og bikker over ende bokstavelig talt.

Noen ganger ordner det seg helt av seg selv, andre ganger går det galt. Da er det viktigste å lære av hva som gikk galt og gjøre det bedre neste gang! Hi-ha!

2020- 03-04/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: