fbpx

Mitt fantastiske flettede bed i skråningen

Her gir jeg en oppsummering av mitt fantastiske flettede bedet i skråningen, med samlet link til alle videoene slik at man kan se de kronologisk. 

Våren 2018 hadde jeg prosjekt skråning, der jeg satte meg som mål å omvandle endel av den tørre, ufruktbare skråningen vår om til grønnsaks-produksjon. Det resulterte i et seks meter langt flettet bed som ble fylt med rusk og rask. Kvist og kvast, hekkavklipp, løv, gressklipp, bokashi og tang. Bedet målte (6 x 1 x 1) m altså seks kubikk, og jeg plantet rundt 40 planter i dette bedet. Agurk, tomat, gresskar, rosenkål, physalis, sinnia og solsikker blant annet.

Til dette brukte jeg kun 100 liter jord, tilsvarende 2,4 sekker med posejord. Dette var mulig fordi jeg tenkte som å plante i potte; jeg lagde et hull i materialet og fylte det med noen få liter jord og satte planten min nedi. Dette var nok til å få plantene igang til å etablere seg.

Jeg tilførte både vann og næring til bedet i løpet av sesongen ved at jeg gjødselvannet. Det uomdannede materialet i bedet holdt på dette på en fantastisk god måte – og vekstene fant det de trengte, selv om de stod i minimalt med jord. Nå skal det sies at både bokashi og gressklipp er svært næringsrike materialer som kompenserer for andre mindre næringsrike materialer.

Jeg synes resultatet snakker for seg selv – man kan virkelig starte opp en kjøkkenhage fra ingenting, med minimale innkjøp, og minimalt med jord og kunne dyrke mengder med grønnsaker allerede første sesong.

Man trenger selvsagt ikke flette et slikt bed for å oppnå samme resultat, man kan fint benytte andre kasser, pallekarmer for eksempel, og fylle de på samme måte. Man kan fint dyrke andre grønnsaker også. Gulrot i melkekartonger kan fint plantes i disse plantehullene, det samme kan klynger av løk, rødbeter eller reddik. Potet er kanskej den aller mest takknemlige. Det er bare fantasien som setter grenser.

Her kan du se hele serien fra fletting, til fylling, planting og til slutt det fantastiske resultatet.

 

 

 

2019- 04-04/ Maria Berg Hestad

En kommentar om “Mitt fantastiske flettede bed i skråningen

  1. Det er heilt utruleg! Ein får lyst til å gå ut og sette i gang med noko liknande med ein gong 🙂

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: