fbpx

Guide til å lykkes med gulrøtter

Gulrot er en grønnsak det ikke går an å greie seg uten for oss, den er så anvendelig og en stor favoritt både hos barn og voksne. Jeg pleier å tenke at selvforsyningen ryker dersom jeg ikke greier å dyrke nok gulrøtter – fordi det MÅ vi ha. I fjor lyktes jeg veldig bra med gulrøttene, og vi hadde gulrøtter lagret i jorden helt til i mars i år. Nå har vi fortsatt noen gulrøtter i fryseren, og har kun måttet kjøpe et par pakker med ferske gulrøtter hittil i år. Jeg regner med vi har nye gulrøtter vi kan høste fra varmbenk og melkekartonger allerede i slutten av mai/begynnelsen av juni.

PS: på hovedbildet over, vises avling fra EN melkekartong! Virkelig Marit Bjørgen-kvalitet over den avlingen (hun er avbildet på melkekartongen de har vokst i). 29 røtter hadde sprengt kartongen. Hihi!

Her gir jeg en oppsummering av tidligere innlegg og YouTube-klipp når det kommer til å lykkes med å dyrke mye gulrøtter.

Som en inspirasjon så lenker jeg til det siste først, nemlig hvordan en avling kan bli fra en tidlig sådd av gulrøtter i melkekartong – det er disse gulrøttene vi nå i april spiser av fra fryseren!

Her kan du se en veiledning for hvordan jeg gjør når jeg sår gulrøttene.

 

For mer utfyllende informasjon om å dyrke gulrøtter i melkekartonger kan du lese mer her: gulrøtter i melkekartonger. 

Her kan du videre se hvordan jeg planter gulrøtter i melkekartong…

Vider viser jeg i klippet under hvordan jeg høstetynner gulrøttene for tidlig og lang avling:

Men jeg sår selvsagt ikke bare gulrøtter i melkekartonger. Jeg som vil være selvforsynt med gulrøtter må ha mengder med gulrøtter, og det er ikke praktisk å så hele årsforbruket i melkekartonger. Vintergulrøttene f.eks sår jeg direkte på friland. I dette innlegget kan du lese mer om hvordan jeg tenker for å lykkes med mye gulrøtter: Slik lykkes jeg med gulrøtter

Som jeg sier i innlegget over, så klarer vintergulrøtter seg i bakken på vekstplass gjennom vinteren, kun dekt av løv. Men når telen setter seg i jorden får man ikke tak i de før til våren. Jeg synes derfor det er praktisk å grave ned januar og februar-forrådet i midtbedet i drivhuset. Som du kan se en video om her:

Og du – om du bor i veldig kjølig klima, skal du ikke si at her går det vel ikke an å så gulrøtter på vinteren, for det gjør det. Faktisk kan det da være enda mer praktisk for deg å så gulrøttene på høsten i forveien, rett før kulden setter inn. Det fungerer ikke like bra her hos meg, for da er faren at de lokkes til å spire midt på vinteren om den blir for mild, og da kan det gå ille. Det er altså noen fordeler med kald og stabil vinter også! Gulrotfrøene tåler kjempefint stabil kulde, en annen favoritt å høstså for deg er pastinakk.

Gå til innkjøp av plenty frø, både sommer- og vintersorter, og strø om deg for å sikre deg en stor avling av gulrøtter du også!

REKLAME: om du kjøper frø av fine Solhatt.no, som utelukkende selger økologiske og robuste sorter tilpasset vårt klima, via linken, får jeg en liten del av salget. Solhatt.no

Om du ønsker, kan du følge og få en e-post hver gang jeg publiserer nye innlegg på denne bloggen. Registrer deg oppe i høyremargen.

2019-04-07/Maria Berg Hestad

Oppdatert 22.10.2019

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: