fbpx

Praktisk med svevende hyller i drivhuset

Nå trenger jeg mye flate i drivhuset. Jeg har overvintrende vekster som står i bedene på bakken, så jeg kan, og vil, ikke ha noe bord eller annet som står på bakken. Jeg må tvert imot ha noe som krager ganske høyt over bakken, slik at det ikke skygger for mye for det som står under. Jeg trenger hyller til mine frø-sådder.

Intet permanent

Men jeg vil ikke ha noe permanente hyller. Jeg trenger disse hyllene bare en kort periode nå fremover, når jeg skal så, potte om og oppbevare småplanter her inne til det er på tide å sette småplantene ut på friland. Det er snakk om bare noen få måneder før tomatene og agurkene trenger luftrommet i hele drivhuset. Da må hyllene ut og da vil jeg at de skal være enkle å demontere.

Kjetting er tingen

Jeg trer rett og slett en kjetting gjennom hanebjelken i taket. Jeg fester endene sammen med en karabinkrok og får en sammenhengende lenke. Så legger jeg vår rosa trestige inn i kjettingen og vipps, har jeg en robust hylle.

IMG_2141.jpg

Jeg synes den ligger ganske stabilt når den ligger løst inne i lenken, men man kan evt. skru noen skruer inn i stigen som holder kjettingen på plass slik at den ikke beveger seg.

Har man isteden en aluminiums-stige, vil jeg tro det er enda bedre fordi den er både lettere, stivere og  slankere. Men jeg har jo denne rosa stigen, som jeg og jentene har bygd og malt selv – og vi trenger den ikke før jeg skal plukke plommene i september. Innen da er hyllen, ergo stigen, kastet ut for lenge siden. Jeg elsker når noe kan brukes til å fylle flere funksjoner – som betyr at jeg trenger færre ting.

IMG_6231.JPG
Stigen har fast plass i plommetreet i september. Vi har malt den i en farge som jentene liker, og som tilfeldigvis matcher plommene. Om du skule lure; er dette Opal – verdens beste plomme i følge meg. 

Jeg betalte 99 kr per kjetting og 100 kr for 10 karabinkroker. Kjettingen og krokene regner jeg med vil vare i mange mange år, og er dermed en god investering tenker jeg.

Langs sidene likt, men annerledes

Langs sidene har jeg brukt samme prinsipp, men har gjort det litt annerledes i og med jeg ikke har noen bjelke her å tre kjettingen rundt. Her har jeg skrudd fast bolter i sporene i taket, som jeg har festet kjettingen fast til med mutter.

IMG_1112 (1).jpg
Jeg fester kjettingen med bolt og mutter i sporene i drivhustaket. 

Her har jeg en kjetting i hvert hjørne av rammen som utgjør hyllen, mest for å fordele vekten på boltene mest mulig.

IMG_1106 (1).jpg

Denne kjettingen er lenket rundt en hjemmesnekra ramme som justeres i riktig høyde. Med karbinkrokene er det mulig å få til tilnærmet vater på hyllen, fordi man kan stramme inn en og en kjetting-lenke alt ettersom hvor det trengs å heves/senkes.

 

IMG_3353 (1)
April 2018: Full aktivitet i alle etasjer i drivhuset. På bakken små spirer til ferskkonsum tidlig vår. På de svevende hyllene forkultivering av planter som skal settes ut. 

I fjor løste jeg hyllen i midten ved hjelp av tykk ståltråd og noen robuste stål-netting-brett. Det er hyller fra et kassert mini-drivhus jeg har arvet av min mor. De fungerte også fint. Jeg vil oppfordre deg til å tenke hva du har? Har du noen type Elfa/Ikea nettingskuffer du hadde tenkt å gi bort/kaste, kan du kanskje feste de i en kjetting til taket? Om ikke sjekker du stigen neste.

Obs på bæreevnen

Om man fyller opp hyllene med potter med jord, blir det ganske tungt. Jeg setter ikke hele avlingen av gulrøtter i melkekartonger her – det blir for tungt tenker jeg. Derimot tett i tett med potter som måler 5-10 cm i høyden, går helt utmerket. Her må man selvsagt vurdere bæreevnen til drivhus- takkonstruksjonen sin, men mitt drivhus er ganske robust og tåler denne belastningen. Sjekk også bruddstyrken på kjettingen, her kan det variere mye.

Når jeg fjerner stigen/rammene i juni engang, kan jeg bruke kjettingen til å binde opp tomatene og agurkene med. Dobbel funksjon det også.

Sveving hindrer sneglene

En annen stor fordel med svevende hyller, er at sneglene ikke kommer til mine frøsådder. Det kryper snegler langs veggene på drivhuset hver natt, jeg ser sporene i doggen etter de. De lukter sikkert at det er noe mums her et sted, de leter og leter, men finner aldri frem. Takk og pris for mine svevende hyller!

2019-03-29/ Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Praktisk med svevende hyller i drivhuset

  1. Veldig effektiv utnyttelse av drivhuset samt kreativ gjenbrukstenkning! Eg blir stadig meir imponert over alt du klekker ut av gode ideer 🙂

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: