fbpx

Dette sår jeg nå – APRIL

April er en av de travleste måneden. Det er mye som skal ryddes klart og fikses i kjøkkenhagen før mye skal komme ut på friland i løpet av mai. Da er det veldig fint å ha fått gjort unna endel av såddene allerede i månedene før, slik at man kan stryke endel av «å-gjøre» listen. 

Dette er fjerde del i mitt Årshjul – dette sår jeg måned for måned. Men fortvil ikke om du ikke har fått ut frøene tidligere, det er fortsatt tid for å så det aller meste. Det jeg ikke synes det er verd å så lenger er kanskje bare paprika, chili og rotselleri. Ellers er det tid for det aller meste.

Dette sår jeg innendørs i april for å senere plante ut i drivhus og på friland.

 • Tomat, til friland og om jeg vil supplere med noen sorter
 • Blomkål, (denne er vanskelig å lykkes med å så kaldt synes jeg)

Dette sår jeg i pallekarmer med lokk eller i bed i drivhus

(om det er mer plass, eller tidligere sådder har vært mislykket). I mars begynner spirene og titte opp i drivhuset, så man ser hva som har vært vellykket.

 • Spinat
 • Salat
 • Vårløk
 • Sukkererter
 • Dill
 • Koriander
 • Ruccola
 • Karse

Dette sår jeg i små beger og potter i drivhuset for å senere å plante ut på friland.

For den uten drivhus kan man fint lage f.eks minidrivhus av minidrivhus av godtebokser. 

 • Salatløk
 • Bondebønner
 • Sukkererter
 • New Zealandsk spinat
 • Rødbeter
 • Mangold
 • Alle sommerblomstene
 • Asparges
 • Sommergulrøtter (i melkekartonger og potter som settes ut i april/mai)
 • Purreløk
 • Portulakk

Alle kålsorter:

 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Hodekål
 • Rosenkål
 • Grønnkål
 • Romanesco (Brokkolo)
 • Spisskål
 • Knutekål
 • Reddik
 • Nepe
 • Kålrot
 • Kinakål
 • Pak Choy

Dette sår jeg på friland

 • Sukkererter
 • Bondebønner
 • Pastinakk
 • Gulrøtter, sommertyper
 • Gulrøtter, vintertyper
 • Spinat
 • Reddik
 • Sommerblomster

Annet

 • Forgror poteter innendørs og i varmbenk for utplanting i april.
 • Forgror setteløk i drivhus, for utplanting under lokk i april
 • Graver opp alle jordskokk og planter på nytt sted

Agurk,mais, squash og bønner avventer jeg med å så til begynnelsen av mai. Disse er svært ømfintlig for frost, og jeg planter de ikke ut før begynnelsen av juni. Om jeg har sådd de for tidlig, blir de uhåndterlige å sette ut, da de vokser ganske fort og er dessuten noen primadonnaer når det kommer til å bli plantet om. Jeg synes resultatet blir best om de ikke har vokst seg for store før de plantes ut.

Ser dette overveldende mye ut? Jeg sår ikke alt på en gang, jeg sprer det ut over i hverdagen. Les gjerne mer om det her: Tips til pø-om-pø-sådder i hverdagen!

Her kan du se hvordan jeg sår opp en pallekarm med tidlige bladgrønnsaker: Vintersår i pallekarm – YouTube-klipp

PS: hovedbildet er tatt 30.april ifjor. Det er selvsagt ikke sånn det ser ut her akkurat nå 1.april. Tvert imot ligger hagen nok en gang dekket av snø. Jeg vet noen stusser på det, så tenkte det var verd å nevne.

Lykke til med sådden!

2019-04-01/Maria Berg Hestad

5 kommentarer om “Dette sår jeg nå – APRIL

 1. Dei er so kjekke desse innlegga, eg lærer kjempe mykje! Eg har planta både mais og squash som plutselig har komt langt inne. Er ikkje so erfaren i dette enda, so vi får prøve og feile litt. I verste fall får vi plante det ein gong til, men det trur eg ikkje borna har noko i mot.

 2. Hei, og takk for inspirerende blogg og foredrag 😊
  Du skriver at du graver opp jordskokken og flytter alt. Jeg mener å ha lest at den er litt som et ugress som du aldri blir kvitt, og at man derfor bør bare ha den i samme bedet år etter år. Hva er grunnen til at du flytter og ikke bare holder dem på samme plass? Får du problemet med at du ikke får med deg alt når du flytter den? På forhånd takk for svar 😊 Hilsen jordskokkdyrker på 2. året.

 3. Takk for fin blogg. Her hvor jeg bor var det 7 kuldegr. I natt og det medførte til at tomatene som sto i drivhuset frøys. Til tross for at de sto på varmematte og og hadde plasttunnel med fibermatte over seg. Grethe

  1. Huff så trist! Hiv deg rundt å så nytt. Jeg sådde tomater igår. 🙂 Jeg setter ikke ut tomater i drivhus før midten av mai 😉

 4. Hva viser gradestokken hos deg på natten nå i april? Hvor mange minus tåler det du sår ute nå? Hadde vært så spennende å teste her hos meg også. Bor på Toten så jeg er redd det er for kaldt ennå. Masse lykke til på Hagemessen.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: