fbpx

Vårsådd purreløk kan gi herlig våravling!

Purreløk er en av de grøder jeg sår innendørs ganske tidlig på året. Purreløk krever lang utvikligstid for å vokse seg stor på høsten. Jeg sår hovedavlingen av purreløk innendørs allerede i januar.

Men jeg liker jo aller best å så det meste utendørs. Om man sår purreløk utendørs på våren eller sommeren, rekker ikke purreløken å vokse seg så stor og man får kanskje ikke noe særlig avling samme år. Men det trenger ikke være helt nytteløst! Om man lar små purreløk stå og overvintre i et uoppvarmet drivhus, eller i en pallekarm med lokk kan man få en fin avling påfølgende vår! DET er det stor nytte i!

Dette bildet er tatt 30.mars 2019. Purreløken har begynt å vokse igjen og har biffet seg til.

IMG_2202.jpg

Her kan du se hvordan en senere sådd purreløk så ut i drivhuset i år:

 

Slik gjorde jeg:

Jeg sådde purreløk i en godteboks stående på et bord utendørs på forsommeren. Her fikk den stå veldig lenge og greie seg selv. Den stod sammen med andre sådder, så jeg passer på at de har vann og gjødsler de innimellom med gjødselvann. Purreløk, slik som annen løk, såes best ganske tett. De er ømfintlig for å stå alene i et stort jordvolum- da kan de råtne bort. Sammen hjelper de hverandre og drenere og holde jorden passelig tørr/fuktig.

Jeg klipte ned bladverket noen ganger ila sesongen, slik jeg gjør med all frøsådd løk. Da får røttene utvikle seg best.

Jeg pottet de om i små potter, fire i hver, utpå sommeren, se bildet under.

IMG_3660.JPG

Senere på sommeren, plantet jeg de ut i en større balje, som var matet med bokashikompost i bunn. Purreløk er ganske næringskrevende og vil ha mye gjødsel. Man kan fint sette de i et bed eller pallekarm også.

IMG_5514.JPG

På høsten satte jeg purreløken inn i et velgjødslet bed i tunnelen (under). Her har den stått siden og sett ganske sped ut.

IMG_7665.JPG

På vårparten derimot, når lyset returnerte, begynte den å skyte fart. Vi høstet noen ila vinteren, men vi spiste mest av vårt løkforråd innendørs, både den gule kepaløken og purreløk som ligger i fryseren, så det har ikke vært behov for å høste så mye av denne. Det er perfekt å ha slike små purreløk som begynner å vokse på senvinteren – de fyller et tomrom på vårparten når forrådet av annen løk holder på å ta slutt.

Vi kunne høste av disse fra mars og helt ut i mai, før de begynte å gå i blomst. Da høstet vi alle.

IMG_2320 (1).jpg
I slutten av mars kan vi høste herlig purreløk overvintret i drivhuset.

I tillegg til andre flerårige løk, som pipløk og gressløk, supplerer dette løk-tilbudet vårt og bidrar til at vi kan være helt selvforsynt på løk over året. Det kan du lese mer om her:

Bli selvforsynt på løk ved å dyrke mange typer

En annen verdifull løk på vårparten er også vintersatt sjarlottløk, som du kan lese mer om her: Fin avling av vintersatt sjarlottløk!

Dette er altså andre året dette ser ut til å fungere veldig bra. Jeg har også noen som har overvintret på friland – det blir spennende å se om de kommer til å vokse seg stor før de går i blomst. Fortsettelse følger!

Men en ting er sikkert, jeg kommer til å så en mengde purreløk i år også med tanke på å overvintre de til neste års avling.

2020-04-15 Maria Berg Hestad

 

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: