fbpx

Sammenligner overvintrede, vintersådde og vårsådde vekster!

Jeg som vil være mest mulig selvforsynt på grønnsaker, ivrer selvfølgelig etter å få så tidlig avling som mulig! Dere som følger meg har sikkert lagt merke til at jeg snakker både om å overvintre, vinterså og å så i varmbenk for å få en tjuvstart på sesongen. Men hva er best, og hva er egentlig nytten med å så tidligere? Mange som «forstår seg på» dette med å så grønnsaker, ser ikke nytten med det, og sår isteden alt til samme tid hvert år, sånn ca. nå i april passer det å så nesten alt.

Nå har jeg gjort en liten sammenligning som jeg gjerne vil dele med dere, til ære for både troende og tvilende!

Vårsådden

For to uker siden, ca. 15.mars, sådde jeg salaten Little Gem i en godteboks i mitt uoppvarmede drivhuset. Denne har ikke spiret enda per nå, 29.mars.

Vintersådden

Halvannen måned tidligere, 2.februar, sådde jeg salaten Little Gem, i tillegg til andre bladgrønnsaker, i frossen jord i en pallekarm ute i kjøkkenhagen. (Link til video der jeg viser hvordan – nederst i dette innlegget.)

14.mars spiret det villig i pallekarmen, som har fått et enkelt lokk over seg. (Bildet under). Både salaten, spinaten og ruccolaen er på gang, tross frost og snø.

IMG_1720 (1).jpg

Det eneste jeg har gjort med disse etter de ble sådd er å vanne med snø og dekke med et lokk. De er tilpasset de ekstreme temperatur-svingningene fra dag til natt, og trenger ikke dulles med.

IMG_1734.jpg
Jeg vanner med snø på varme dager, både for at det ikke skal bli for varmt, men også for å slippe å hente vann innenfra.
IMG_2169
Denne størrelsen er det på de vintersådde vekstene per 29.mars. Noen få cm. Spinat i de ytterste radene og salaten Little Gem i midten.

Varmbenken

Siste dagen i februar sådde jeg opp en mengde vekster i årets varmbenk. Under kan du se hvordan spinat, salat og reddik vokser her per 29.mars. Salaten er 4-5 cm høy. Per nå holder jorden fortsatt 20 grader. Dette er til sammenligning likt som om jeg skulle ha sådd frøene innendørs, da jorden får en herlig undervarme fra hestemøkka som komposterer i bunn av bedet. 

IMG_2093

Overvintrerne

Rundt 1. september ifjor sådde jeg salaten Little Gem, i tillegg til en del andre vekster som spinat og ruccola i små beger/brett/godtebokser, som ble plassert i varmbenk-rammen som p.t var plassert i skyggen under epletreet. I godteboksen i fremkant på bildet under er Little Gem, som spirer fint denne dagen i midten av september.

IMG_7019.JPG
På høsten er det også tid for å så. Da er det for overvintring som er målet!

12. oktober hadde jeg mengder med småplanter til å sette ut i drivhuset, etter at tomatene hadde gjort sitt. (bildet under)

IMG_8241

Slik så salaten Little Gem ut (under) 12. oktober ifjor (2018) etter å ha blitt plantet ut i et velgjødselt bed i drivhuset.

IMG_8614.JPG

Slik så den ut 12.januar i år, 2019 (under). Jorden var frosset, men bladene stod fortsatt rak og fin.

IMG_0268 (1).jpg

Jeg har ikke vannet disse og ikke gjødslet de ila vinteren. Det eneste jeg har gjort er å legge over en fiberduk når det er meldt riktig kaldt. Da får den ligge på hele dagen og natten inntil den verste kulden gir seg. Jeg har også høstet noen blader ved å ta de ytterste. Jeg fjerner blader som ligger for nærme bakken, fordi de kan bli angrepet av sykdom som sprer seg til planten. Det er faktisk fordelaktig at disse plantene er relativt små. Unge planter overlever bedre enn eldre er min erfaring.

Når lyset og varmen vendte tilbake i februar begynte disse å vokse igjen. Da trengte de vann. Det kan bli svært varmt og tørt i drivhuset på solfylte vinterdager. Men nattestid skiller det bare noen få grader inne/ute hva gjelder temperatur i mitt uoppvarmede drivhus. Vi har ikke opplevd ekstrem kulde her på vestlandet denne vinteren, men det har vært på det meste -7 grader i drivhuset. Disse vekstene har med andre ord vent seg til ekstreme forskjeller.

Nå 29.mars ser disse salatplantene slik ut (bildet under). De begynner å knyte små hoder.  Trenger jeg minne om den salaten jeg sådde 15.mars som ikke har spiret enda?

Det er jo et helt fantastisk forsprang?

IMG_2175.jpg

Jeg kan jo ta med et bilde av den overvintrede spinaten også: Tataaa….

IMG_2178.jpg

Hvordan kan noen påstå at det ikke er vel verd å så tidlig? Til og med året i forveien?

Tenk hvilken grad av selvforsyning vi i Norge kunne oppnådd om vi alle sammen som har et lite drivhus eller en tunnel – eller bare en pallekarm med lokk, kunne så noen små frø på høsten, for å kunne allerede tidlig i april neste år høste små salathoder? Da hadde vi kanskje ikke trengt å importert så mye isbergsalat fra Spania.

Her kan du lese mer om temaene jeg nevner i dette innlegget:

Vintersår i pallekarm

Bygger varmbenk

Sår i varmbenk

Vinterså grønnsaker utendørs

I klippet under kan du se min store avling av spinat i mai 2019:

2019-03-29/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Sammenligner overvintrede, vintersådde og vårsådde vekster!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: