fbpx

Ampel-tomater for plassutnyttelse i vinduet!

Jeg vil gjerne dyrke tidlige frukter i vinduet. Både tomat og agurk såes allerede tidlig i januar, bare noen få eksemplarer, for å gi tidlig avling i vinduet. Det har jeg skrevet mer om her: Så tomater nå for tidlig avling i vinduet! 

Tomatplantene tar mye plass

Men det blir veldig fort fullt. Vi har seks meter med ganske bred vinduskarm i beste sørvendte retning, men det fylles fort opp. I april råder det litt kaos. Da skal hele tomatavlingen som er sådd i mars, pottes om og ha en plass i lyset. Da tar de ganske mye plass i karmen. At jeg da har en hel skokk med tidlige tomater og agurk allerede som opptar plassen i vinduet, blir da problematisk.

IMG_1644
Plantene ferdig pottet om, klare til å henges opp.

Derfor foretrekker jeg å så ampel-tomater som tidlige tomater. Ifjor var det den lille, søte gode kirsebær-tomaten Hundred`s and thousands (100`s & 1000`s som jeg kaller den) den aller første til å sette moden frukt hos meg. Allerede i slutten av mai kunne vi høste av planten som var sådd i midten av januar.

IMG_1676

Det handler om å høste lyset

Dersom man kan henge pottene opp i vinduet, får man utnyttet lysinnsleppet i vinduet bedre. For tomatplantene som står i sine små potter i vinduskarmen tar en del plass i horisontalen i selve karmen, men ikke i vertikalen, da de er relativt lave på den tiden.

I år satser jeg derfor på tre hengende ampler, som hver rommer fire liters potter. Her har jeg plantet to ampeltomater (100&1000) i hver av de to nederste pottene. Tomatplantene henger utenfor kanten i hver sin retning. To planter i kun fire liter er ikke ideelt for å få fullvokste sunne planter som skal vare en lang sesong. Men det er jeg ikke så opptatt av. Målet med dette prosjektet er å raskt få planter som setter frukt – og det gjør to planter fortere enn en. Det er bare en kort periode mellom midten av mai til midten av juni vi «trenger» denne avlingen. Så får det heller være at de kanskje får lide næringsmangel senere på sesongen, men da har jeg planter utendørs som tar over stafettpinnen og disse plantene kan skrotes om nødvendig.

Av erfaring vet jeg at nettopp denne sorten vokser utrolig bra, selv om den står i liten potte. Jeg ser for meg at de kommer til å fylle bredden i vinduet ganske bra, og tomater kommer til å henge nedover i små fossefall. Jeg gleder meg! Ifjor fikk jeg nesten ingen, da var det minstemann som spiste opp nesten alle – de er virkelig som snop å regne.

Tar stiklinger istedenfor å så flere

Jeg kommer til å få mengder med stiklinger også som jeg kan få nye planter av. Jeg har ikke tenkt til å så flere av denne sorten i år, men bare ta stiklinger av disse fire plantene. I den øverste potten sår jeg en krukketomat som kan vokse oppover, slik at jeg får tomater i alle høyder. Sorten jeg har plantet øverst heter Vilma og blir ikke høyere enn ca. 30-40 cm.

Obs: ikke heng potten så høyt at du ikke ser bunnen på potta. Da er faren for at du enten over, eller under-vanner når du ikke kan se om det står vann i bunnen. Det er også trasig å løfte vannkannen over hodet. Opplever vi noe som er tungvint over tid, så slutter vi til slutt å gjøre det – og da blir det ikke bra resultat for tomatene. I en liten potte må disse plantene ha jevnlig tilgang på vann og næring. Jeg gir de litt gjødselvann så ofte jeg klarer, helst ved hver vanning. Gjerne vann ispedd en skvett urin eller bokashi-væske.

Og husk at jord og vann er tungt, så sørg for at opphenget til amplene er ordentlig festet. Ifjor hang de i gardinstangen. I år henger de i er robust krok hvor også julestjerna henger.

IMG_5617.JPG
Slik så Hundred`s and thousands ut hos meg i midten av mai ifjor – når den begynte å gi modne frukter.

Vil du ha flere tips til hvordan ikke drukne i planter innedørs, kan du lese mer om det her: Tips til å ikke drukne i planter innendørs. 

Hva er din favoritt blant de tidlige tomatene?

2019-03-14

 

En kommentar om “Ampel-tomater for plassutnyttelse i vinduet!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: