fbpx

Lag drivbenker av pallekarmer

En drivbenk er utrolig nyttig for oss som er utåmodig etter å komme i gang med grønnsakssesongen ekstra tidlig. Bare ved å skjerme plantene fra vær og vind, vinner man flere uker på våren og høsten, uten å tilføre noe ekstra varme.

En drivbenk er et en benk som brukes til å drive frem planter, som regel på vår og høst når klima utendørs blir for ugjestmildt. Den består ofte av en karm og et lokk som hindrer regn, snø og vind i å nå vekstene. I sin enkleste form er det kun en karm rett på bakken, men aller best blir det om den bygges som et kompostbed med minimum 40 cm høyde – da får man varmet opp jorden tidligere på våren og man kommer i gang ditto tidligere.

Du lager enkelt en drivbenk av noen pallekarmer og et lokk. Her kan du se hvordan jeg bygger et lokk til pallekarmer, men det finnes også å få kjøpt om man ikke vil borti sag og skrumaskin. Om man har et gammelt vindu blir det en sjarmerende drivbenk om man bygger en ramme som passer vinduet, men jeg liker aller best de drivbenkene som er flyttbare.

Slik bruker jeg mine drivbenker hele året:

Plantekuvøse

Aller enklest er det kanskje å dekke bakken med aviser, sette en pallekarm på og dekke med lokk. Da har man fått en liten plantekuvøse til å så planter i små beger eller sette ut pottene til de som er alet opp i drivhus eller innendørs.

Tidlig konsum-avling

Med et 10 cm topplag med jord i pallekarmen,  kan man så tett i tett bladgrønnsaker som spinat, ruccola, salat og reddik for en tidlig avling.

IMG_4227.JPG
Når man sår bladgrønnsaker tett i tett, vil de tilsammen lage mange blader og gi en rask avling.

Tidlig potet

Sett noen tidlige poteter under lokk med fiberduk i drivbenken allerede tidlig i april for å kunne høste ekstra tidlige poteter.

Forkultivering

Man kan så for eksempel kålplanter eller sommerblomster eller andre vekster som forkultur, som senere plantes ut på friland. Da får man en tjuvstart på sesongen, men får samtidig planter som er vokst opp utendørs og er allerede avherdet og tilpasset vær, vind og det sterke lyset.

2017-09-17 08.19.44.jpgVarmekrevende vekster

I opphøyde bed blir jorden bedre drenert og jorden blir varmere i høysesong. Etter en tidlig avling med salat, ruccola, spinat eller reddik planter jeg ut tomat, squash, mais eller bønner i drivbenkene.

Flyttes til sommersåddene 

Midt på sommeren når vekstene har vokst seg store, har de ikke bruk for lokket. Samtidig har vanligvis materialet i pallekarmene sunket så mye at den øverste karmen blir overflødig. Da løfter jeg denne av, flytter den til et sted i skyggen – gjerne under en av fruktrærne, så lager jeg igjen en liten plantekuvøse for sommersåddene mine. Under lokket blir det perfekt varmt og fuktig for frø å spire. Det kan du lese mer om her: Lykkes med å så på sommeren!

Sen avling

Når høsten kommer bygger jeg nye kompostbed og drar frem lokkene og sår eller planter ut sommersåddene for avlinger utover høsten.

Overvintring

Man kan også forsøke å overvintre vekster i drivbenker. Jeg har lykkes å overvintre både spinat og erteskudd gjennom vinteren, som er sådd på høsten. Man kan så hardføre sommerblomster på høst eller midtvinters og sette til overvintring her. Noen stauder trenger en kald periode og må sås på høsten året i forveien for å i heletatt spire. Da er det fint å kunne sette de i en drivbenk, så de ikke vaskes bort om vinteren og våren blir bløt.

Jeg har mange pallekarmer i min kjøkkenhage, men det er ingen som utgjør permanente bed. Alle pallekarmene er i konstant bevegelse og flyttes for å bygge nye kompostbed/drivbenker – for meg er det ingen forskjell, de er i bruk hele året og jeg kan ikke tenke meg en kjøkkenhage uten.

PS: på hovedbildet kan man se spinaten (venstre bak), potet (høyre bak) og div. planter på tilvekst (foran) i tre ulike drivbenker i april – når lite vokser på friland.

2018- 11-29/ Maria Berg Hestad

IMG_5122
Midten av mai kan jeg høste bøttevis av spinat sådd i en drivbenk allerede midtvinters.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: