fbpx

Så vinterforrådet av spinat nå!

Spinat har blitt en stor favoritt hos oss. Barna er veldig glad i en grønn pastasaus med ost, som er veldig kjapp og enkel og lage i hverdagen – derfor vil jeg dyrke mye spinat.

Spinat før gresskar og squash

Jeg dyrker endel varmekrevende vekster, som gresskar, squash, tomater, agurk, mais og bønner. De kan ikke settes ut i kjøkkenhagen før faren for frost er helt over. Det sies å være rundt 10.juni. Disse vekstene som elsker varme, foretrekker jeg å dyrke i mine opphøyde bed – som gjerne er kompostbed av pallekarmer.

Fordi jeg vet at spinat spirer allerede i slutten av februar eller i mars her hos meg i sone 3-4, om jeg kan dekke de med plast eller en duk, har ikke jeg råd til å la en slik luksus-plass bli stående tom helt til begynnelsen av juni. Derfor klemmer jeg inn en avling av spinat før jeg kan sette ut disse varmkrevende vekstene.

Jeg foretrekker å forkultivere alt, også spinat, fordi jeg synes det er enklere å beskytte de mot snegler. Jeg sår spinaten i et lite brett i drivhuset allerede på vinteren. Her kan du se mer om å vinterså.

20170902_101818.jpg

Man må ikke ha drivhus. En type smartstorekasse eller godtbokser fungerer også utmerket. Les gjerne mer om hvordan enkelt skape drivhus-effekt her: Skap litt drivhuseffekt – dyrk under tak. Ikke vær bekymret om du bor i kaldere klimasone enn meg, spinaten tåler at jorden fryser før den spirer. Stabil kulde er egentlig bedre enn store temperaturvekslinger. Så prøv selv om du bor på høyfjellet eller i Nord-Norge.

Planter ut i kompostbed

Jeg vanner med snø, fordi det er perfekt behovsstyrt vanning. Når spirene kommer en bit opp og har minst to bladpar, da setter jeg de ut i kompostbedet som er forberedt med en solid runde gullvann. Dette gjør jeg allerede tidlig i april. Siden spinaten er sådd «ute» og spiret i uoppvarmet drivhuset er den vant til store temperaturvekslinger. Til og med frost holder den ut, så overgangen fra drivhus til en pallekarm med lokk er nesten umerkelig. Dette er grunnen til at det er kun størrelsen på spirene som avgjør når jeg sette de ut – ikke tidspunkt.

IMG_2761.jpg

Man kan også fint så spinaten direkte i pallekarmen og lykkes fint med det, bare husk å så litt ekstra slik at du tåler litt svinn til sneglene.

Jeg legger på et lokk i kalde perioder, men en må huske å lufte når det blir mildt og solfylt – da kan det bli glovarmt under lokket.

IMG_3959.JPG

Når spinaten tar opp i taket tar jeg av lokket. Da er det som regel blitt så mildt at de greier seg. Er det meldt frost kan jeg legge over en fiberduk, men som regel greier de seg fint. Spinat er svært kuldetålende.

Høster rubb og stubb

I slutten av mai kan jeg høste 2-3 kg spinat fra en pallekarm – og det er før jeg i heletatt kan vurdere å sette ut gresskar eller squash. Jeg har gjerne to slike pallekarmer og får dermed 5-6 kg spinat på forsommeren.

IMG_0361.JPG
Lykkelig hobbydyrker høster 2-3 kg spinat fra en pallekarm i midten av mai. Legg merke til det enorme bladet i front. Noen planter viser antydning til å gå i blomst, da høster jeg rubb og stubb. Man kan fint spise de selv om.

Når spinaten viser tegn til å gi i blomst, høster jeg rubb og stubb i en sleng. Når den setter blomsterstengel vokser det ikke flere blader, så vent ikke for lenge med å høste slik at stilken blir treen. I såfall må den plukkes bort og det blir mer svinn og mer arbeid. Jeg forveller spinaten lett og pakker i 200 grams porsjoner som puttes i fryseren til hele vinterens forråd.

Ut å så spinat med en gang!

2019.03.08/ Maria Berg Hestad

2 kommentarer om “Så vinterforrådet av spinat nå!

  1. Ein herleg matrett er å wokke/steike ulike rotgrønsaker. Når dei blir nesten ferdige legger du på ein rikeleg dunge spinat. Legg raspa ost oppå når det har synka ned litt. Lokk på til osten er smelta. (likar veldig godt parmesan). Du vil ikkj anna! Ank

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: