fbpx

Disse frøene trenger lys for å spire!

Tidligere lyktes jeg aldri spesielt godt med å så basilikum. Bare en liten brøkdel av frøene har pleid å dukke opp fra under jorden. Men det var inntil jeg fant ut at disse frøene er lysgroende! Det passer bra å dele dette tipset nå, for faktisk er det sånn at de aller fleste av de lysgroende frøene jeg sår – de sår jeg nå tidlig på året.

Disse lysgroende frøene sår jeg tidlig på året: 

  • Basilikum
  • Paprika
  • Rotselleri

En annen favoritt blant de lysgroende er valmue, men den sår jeg heller utendørs. Salat skal også være en lysgroende vekst, men jeg opplever at salat tåler fint å bli dekket med jord, så den får sjelden noen spesiell behandling.

At et frø er lysgroende vil si at det trenger lys for at frøet skal aktiveres. Det betyr at de ikke bør dekkes med jord, men ligge på toppen av jorden. Utfordringen med det er at det er vanskeligere å holde de fuktige når de kun har kontakt med jord på en side, som attpåtil er utsatt for å tørke opp i luften. Kunsten er å holde det både fuktig, luftig, varmt og lyst i de dagene inntil frøene spirer og sender roten lenger ned i jorden, og blir på den måten mer selvstendig.

Tips til å lykkes med sådden

Jeg bruker gjerne et druebeger til å så i. Det gir plass til mange frø, og det slipper igjennom lys fra alle kanter, som jo er viktig for de lysgroende frøene. Jeg fyller begeret med noen få cm med jord, klapper jordflaten så den er litt fast, før jeg vanner jorden med en lett dusj og lar vannet trekke godt inn i jorden. Det er vanskeligere å vanne jorden ovenfra etter at man har sådd, da er nemlig sjansen stor for at man spyler alle frøene bort i ett hjørnet.

Her kan du lese mer om hva jeg gjenbruker som såutstyr. Veldig praktisk til dette prosjektet er spruteflasken jeg fikser.

Så legger jeg frøene utover. Paprikafrø er store og enkle og så en og en med lik innbyrdes avstand. Sellerirotfrø og til dels basilikum er motsatt – små frø som jeg bredsår i begeret. Jeg trykker frøene ned i jordoverflaten slik at de sitter fast og får god kontakt med jorden.

IMG_0498.jpg
Lysgroende frø skal ikke dekkes med jord når de såes, men bare trykkes fast i overflaten.

Jeg klipper av lokket på druebegeret og legger det opp-ned over frøene slik at det etterlater kun ca. 1-2 cm med luftrom. Dette for at man skal bevare mest mulig luftfuktighet og hindre at jordoverflaten tørker opp for fort rundt frøene mens de spirer. Man kan også dekke jordoverflaten med et tynt lag vermiculit eller perlitt, som holder jorden fuktig, men samtidig slipper lys gjennom. Jeg opplever bra resultat uten.

IMG_0523.jpg
Til disse frøene er det ekstra viktig å dekke til frøene med noe som bevarer fuktigheten på overflaten inntil frøene spirer. Med undervarme påskynder man spiringen. Bare få dager etter sådd spirer basilikum i sin lille kuvøse. 

Ikke glem ekstralyset

Siden jeg sår allerede i januar, så er det kun ekstralys som gjelder. Kanskje er lyset i vinduet nok til å få de til å spire, men senere må man uansett ha lys så de kan vokse normalt og bli sunne og kraftige planter, like greit å fikse en plantekrok med ekstralys med en gang – kanskje er det enklere å få til enn du tror? Du kan lese hvordan jeg gjør det her.

Mens frøene spirer bør de tilføres litt varme, slik at man påskynder spiringen. Her fungerer ikke baderomsgulvet, med mindre du har lys under servanten? Akkurat til disse lysgroende frøene drar jeg frem varmematten min, for da får man både undervarme og lys i sin plantekrok i kjelleren. Min varmematte er liten og hendig og er fra av denne typen. En liten bordlampe med sparepære i vinduskarmen med en varmeovn under kan også fungere fint.

Når frøene har spiret så fjerner jeg lokket og skrur av varmen, da vil jeg heller at jorden skal tørke litt opp innimellom vanningene. For mye varme nå gjør at plantene blir lange og skrante – det vil jeg ikke ha.

PS: Alle bildene i dette innlegget er av basilikum.

Lurer du på hva annet jeg sår i januar, så kan du lese det her. Dette sår jeg nå – JANUAR

2019-01-26/Maria Berg Hestad

 

 

 

En kommentar om “Disse frøene trenger lys for å spire!

  1. Har hatt et par år med mislykket spiring av blodbeger som også viste seg å trenge lys for å spire:)

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: