fbpx

Hvordan så tomat

Tomat er en utsøkt nybegynner plante. De er lette å så, de spirer villig og vokser seg store nesten uansett. Jeg dyrker alltid mengder med tomater, de er verdifull både ferske og tilberedt. Vi har vanligvis tomatsaus nok til et helt årsforbruk. Her har jeg listet opp noen momenter jeg synes er viktige når man skal lykkes med å så tomat.

Velg riktig type frø

Man kan så frø fra en tomatplante i butikk, men det er ofte veldig varmekrevende sorter som er vokst opp i drivhus. Om du vil ha tomater på verandaen eller i en lun krok utendørs så kan det være verd å satse på noen sorter som egner seg for norske forhold, som modner tidlig og som kanskje ikke blir så høye. Her kan lese om hvor jeg kjøper frø på nett.  og her kan du lese om fjorårets tomatfavoritter. 

Start på riktig tidspunkt. 

Tomatplanter er varmekrevende vekster. De kan settes ut i drivhus eller på friland en gang i slutten av mai, begynnelsen av juni. Det lønner seg ikke å så for tidlig. Jeg synes fra midten av mars til midten av april er et passelig tidsrom å så størstedelen av tomatavlingen som skal plantes ut.

Slik sår jeg tomater: 

  • Man får kjøpt egen så-jord, men det trenger man ikke til tomatene, jeg bruker vanlig plantejord.
  • Så i liten krukke/beger. Det er bedre å starte med liten krukke og heller potte om enn å starte med stor krukke fordi det blir litt for stort jordvolum for de små røttene i en stor krukke. Det må være hull i bunn så overflødig vann kan renne av. Her kan du lese mer om hva du kan gjenbruke til såutstyr.
  • Fyll opp krukken med jord til to cm fra kanten, klapp den til så den er passe fast. Fukt jorden med myk stråle, tips i link over.
  • Sett krukkene på et brett med litt oppkant, som kan holde på litt overflødig vann.
  • Så flere frø sammen. Det er en fordel at de står sammen, da hjelper de hverandre å holde jorden passelig fuktig. Husk å merke sortene.
  • Sett pottene varmt mens de spirer, badromsgulvet er fint, men når de titter opp må de settes lyst og kjøligere. Jo dårligere lys – jo mindre varme. Om man sår i midten av mars kan det holde med lyset fra vinduet, men husk å skru av evt. undervarme. Sår man tidligere man tilføre ekstralys. Har du ikke mulighet for det, så venter du heller litt. Dersom plantene får for mye varme og for lite lys vil de bli lange og skrante, det vil vi ikke ha – vi vil helst ha kompakte og lubne planter.
  • Når jeg skal vanne senere synes jeg det er best å ha vann i brettet krukkene står i, så suger jorden vannet opp. Jeg gir litt svak gjødselblanding helst hver gang jeg vanner. Gullvann i blandingsforholdet 1:20 går fint – det vil ikke lukte så lenge det ikke blir stående vann i brettet, vann derfor ikke for mye av gangen. Jeg gir gjødselvann fra starten av, tomatplanter sier ikke nei takk til endel næring.
IMG_0276.JPG
Når spirene titter opp må de settes lysere og kjøligere. Dette er 10 dager etter sådd.

 

IMG_0370.JPG
Tre uker etter sådd. Nå trenger småplantene bedre plass både over og under jord. På tide å potte om.
  • Når plantene har kommet opp og fått to bladpar pottes de om i egne krukker. 5-7 cm i diameter på krukken er passelig, for eksempel små youghurtbeger med hull i bunn er passelig. Sett plantene dypere, slik at nederste bladpar akkurat kommer over jordoverflaten. Tomatplanter utvikler nye røtter langs stilken, så ved å begrave stilken under jord får man mer røtter og en stødigere plante.
IMG_0373 (1).JPG
Småplantene har fått egne potter.
  • Alle mine tomatplanter blir pottet om enda en gang og får bo seg inn i en melkekartong før de senere plantes ut. Melkekartongen er som skapt for tomatplanter fordi de er så høy og man kan sette plantene ganske dypt, slik at de blir enda mer kompakte og stødigere. En bra indikasjon på når det er på tide å potte om er når røttene titter ut av hullene i bunn av krukken.
IMG_2358 (1).jpg
Senere pottes tomatplantene om enda en gang til melkekartonger.

Det er fort gjort å så mange frø for å være på den sikre siden, men husk at tomatfrø er veldig spirevillige, det blir vanligvis tilslag på alle frøene. Det er også veldig vanskelig å kaste småplanter på et senere tidspunkt, så da ender man opp med utrolig mange planter. Husk at tomatplanter trenger stor plass, og at det kan være fint at familien har litt plass innomhus også i april/mai, så ikke så for mange flere enn du tror du trenger. Spar heller frøene til neste år – også er det veldig enkelt å ta stiklinger av tomat, om man skulle trenge flere planter senere på sesongen.

Her kan du lese mer om tomater:

Planter tomat i drivhus

Årets tomatfavoritter!

Stell tomatplantene med hard hånd!

Lykke til med tomatsesongen!

2019-01-10 Maria Berg Hestad

IMG_2917.JPG

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: