fbpx

Så tomater nå for tidlig avling i vinduet!

Om du sår noen tomatplanter nå, kan du høste egne tomater allerede i slutten av mai. Jeg sår noen krukke – og ampeltomater nå med dette formål. Det er viktig å presisere at jeg ikke sår de tomatene som skal plantes ut i drivhus og på friland på lenge enda, men for å få den ekstra-tidlige avlingen sår jeg noen nå.

Når man sår tomater nå, kommer de til å bli lange og litt skrante planter som ikke vil greie å bli plantet ut. Jeg dyrker de altså kun med det formål å ha de innendørs. Jeg satser på sorter som egner seg til å ha i vinduet, uten at de tar helt over vinduet. Jeg styrer derfor unna høye tomatsorter og satser heller på lave sorter, gjerne type krukketomater, eller ampelsorter, som kan henges i en krukke.

Gode sorter til dette formålet er av krukketomatene: Bogus Fruchta, som finnes i mitt frøsamarbeid med Solhatt. Lille Lise, Vilma (hovedbildet), Tiny Tim og ampelsorten Hundreds and Thousands er andre eksempler på fine sorter.

IMG_5907-EFFECTS.jpg
Lille Lise er en liten tomatsort som bærer mange små søte cherrytomater på en liten plante. Perfekt til vinduskarmen.

Her kan du lese om hvordan jeg sår tomater.

Disse tomatene som sås så tidlig må ha ekstralys de første månedene da lyset i vinduet ikke er godt nok for plantevekst før midten av  mars. Når det er sagt kan man tillate litt mer at disse plantene renner i vei, fordi de i utgangspunktet er små sorter, samt at de ikke skal oppdras til å flytte ut.

IMG_1683.jpg
En enkel verandakasse i vinduskarmen huser seks tre-literspotter med krukketomater midten av mars.

 

Jeg sår disse tomatene på samme måte som jeg sår de andre tomatene, men disse havner til slutt i tre-liters krukker. Da får de plass på rad og rekke i en verandakasse i vinduskarmen, samt at den vekten holder gardinstangen vår, slik at man enkelt kan henge opp en ampeltomat her.

IMG_5617.JPG
«Hundreds and Thousands» var den sorten som gav tidligst avling i 2018. Her henger den i en tre-literskrukke gjemt i en bastkorg med håndtak jeg har knytt opp  i gardinstangen. Dette bildet er fra slutten av mai når de første tomatene begynte å modne.

Jeg gir de svakt gjødselvann hver gang jeg vanner de, gullvann eller bokashi- væske. Tre liter høres kanskje litt lite ut. Har du bedre plass kan du gi de større krukker – plantene ville selvsagt blitt større og kommet til å bære mer frukt dersom de hadde fått større potter, men i dette øyemed er jeg ikke interessert i at plantene skal vokse seg kjempestore og vare over en lang sesong, målet er at de skal bære tomater tidlig. Får de for gode forhold kan det føre til mye bladvekst som går på bekostning av fruktsetting.

Ampel-tomater for plassutnyttelse i vinduet!

Både krukketomater og ampeltomater skal normalt ikke tyves, men jeg tukter også disse litt for at de skal bruke mest mulig energi på å modne de tidlige tomatene, fremfor å sette nye blomster og ny tilvekst. Når jeg beskjærer de er det ypperlig å ta stiklinger av de samtidig.

Vi kan høste tomater fra disse plantene fra og med mai/juni og inntil vi kan høste fra drivhus og friland. Da skroter jeg disse plantene, eller setter de ut på verandaen om de fortsatt er liv laga – da er det deilig å få de ut av stua.

2019-01-05/ Maria Berg Hestad

Redigert 2020-01-14

Her kan du lese mer om tomater:

Ribb tomatene – og slutt å gi de vann og gjødsel

Årets tomatfavoritter!

Planter tomat i drivhus

2 kommentarer om “Så tomater nå for tidlig avling i vinduet!

  1. Tusen takk for dette innlegget! Nå skal jeg så noen av tomat-frøene jeg kjøpte av deg i høst i kveld – så får vi se om vi også får til å få tomater i vinduet i vår 🙂

  2. Så god idé! Men hva mener du med ekstralys? Og hva om jeg bare gir tomatplantene dagslys, blir det så dårlige kår at de ikke vokser noe særlig og gir lite avling?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: