fbpx

Varmbenken – «brensel».

Prinsippet i en varmbenk er at man utnytter varmen til ulike materialet som komposterer, eller brenner, i bunn av benken.  Materialet må være relativt ferskt og man skal ikke hente det tidligere enn åtte uker før man skal bygge benken.

Hva skal man «brenne»?

For å få god varme i varmbenken må det være en god balanse mellom «grønt»- og «gult» materiale. Det vanligste «brenselet» er å bruke hestemøkk fordi det oppnår høy temperatur som varer relativt lenge. Det er dette materialet man bør ta sikte på å skaffe seg. Får man ikke tak i det, finnes alternativer, som jeg nevner under.  Men bare hestemøkk brenner ikke alene. Man sier at hestemøkka, som er rik på nitrogen (grønt) er selve «tennvesken» i forbrenningen, mens det er noe mer karbonrikt (gult), som brenner og utvikler varme.

Kilder til gult materiale er ofte (nettopp) gule greier; halm, løv, tørt gress, til dels spon eller til nøds flis. Om man kan få tak i hestemøkk som er blandet med halm er det det mest foretrukne. Her på vestlandet derimot står alle hestene på spon vanligvis, fordi det er lite konrproduksjon i området. Det har fungert bra for meg, men jeg er nøye på å blande inn ekstra «lett-brennbart» løv eller tørt gress når jeg blander opp materialet i benken. Det blir litt som å benytte opptenningsved, tenker jeg, bare man får fyr, så vil sponet etter vært også begynne å «brenne». Jeg er også raus med å tilføre mye varmt tissevann til gjødselhaugen. Dette for å være sikker på at alt sponet er inntrukket med noe nitrogenrikt, men ikke så det blir for vått heller.

Store mengder

Det kreves ganske store mengder materiale for at denne varmen skal holdes seg over tid i benken. Jo større volum, jo bedre holder den på varmen. I en benk bestående av fire pallekarmer er det plass til ca. 750 liter, altså 0,75 kubikk. Jeg pleier å hente godt over en kubikk med hestemøkk og høy når jeg anlegger en varmbenk, i tillegg blander jeg inn endel løv.

Kontakt stall/ridesenter/bønder og forespørre å få hente hestemøkk, halm og eller gammelt høy i januar-mars, avhengig av når du vil anlegge benken. Kanskje kan de til og med ha det søppelsekker til deg, mot at du levere søppelsekker? Noen hesteeiere blir så glad for å bli kvitt møkka og synes en slik ordning er fordelaktig. Men husk den skal ikke være eldre enn åtte uker og bør ikke ha begynt å brenne når den hentes, for da vil det gå ut over hvor lenge varmen holder.

Samle karbonrikt materiale (strø) og isolasjon

Samle løv eller annet tørt gress til å blande i benken, men også til bruk som isolasjon rundt benken. Jo tørrere materiale jo bedre – det holder seg tørt om det oppbevares i søppelsekker som man snurper igjen og setter på hodet. Kjenner du en villsaubonde kan det være de har ull som de likevel må kaste – og hva kan vel være bedre enn ull som isolasjon?

Alternativer til hestemøkk

Får du ikke tak i stallgjødsel, kan man bruke annen dyregjødsel. Du kan også samle på deg organisk avfall som ferskt organisk kjøkkenavfall, kartong, aviser, nedfallsfrukt eller kaffegrut fra jobben, i tillegg til mengder med «gult» materiale. Ikke bland materialene før det er på tide å anlegge benken, men oppbevar det ute i søppelsekker eller annet inntil det blir dags å anlegg benken. Men da må du begynne nå, det tar tid å samle opptil en kubikk, eller mer med kjøkkenavfall og aviser. Egentlig finnes ikke grenser for hva man kan bygge varmebenken av, gamle klær f.eks, bare man har et balansert forhold mellom karbonrikt (gult) materiale og nitrogenrikt materiale (grønt). I prinsipp skal man kunne bygge en varmbenk kun av løv og urin, men den vil antakeligvis ikke «brenne» så veldig lenge.

…og så to «no-no`s»

  • En varmkompost basert på kjøkkenavfall inkludert kjøtt og fisk produserer mye varme, og det skulle være fristende å bygge benken på dette materialet, men det er ikke lov å bruke kjøtt, fisk eller behandlet mat for det kan tiltrekke skadedyr, kun ferskt organisk avfall bør benyttes, da det er vanskelig å sikre en varmbenk mot skadedyr.
  • Bokashi er ikke så egnet akkurat i varmebenkens brenselshaug, da det ikke vil produsere noe særlig varme, men i vekstmediumet på toppen vil det være veldig godt egnet.

I januar er på høy tid å begynne å tenke på dette. I midten av februar-begynnelsen av mars er det dags, de fleste steder i landet, å anlegge varmebenken.

Her kan du lese mer om en varmbenk:

Varmbenk – “vaffor då då”?

Varmbenk – kasse, ramme og lokk

Varmbenk – bestem plassering

2019-01-06/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: