fbpx

Årshjul – Dette sår jeg måned for måned

Det aller, aller viktigste med å dyrke grønnsaker er å så! Om man ikke sår, kan man ikke høste. For meg er det alltid på tide å så, men det er sjelden en god ide å så alt på en gang, det har jeg verken tid, plass eller mage til å spise opp. Jeg sår litt hele året, da har jeg alltid noe å høste, uten å drukne i planter og avling.

Gjennom året 2019 kommer jeg til å publisere et blogginnlegg i starten av hver måned, i denne serien «Dette sår jeg nå». Det kommer til å være basert på mine erfaringer for hva som fungerer her hos meg i Molde, sone 3-4, men bor du i høyere soner skal du likevel prøve tenker jeg, og gjøre dine egne erfaringer.

Dette er også tilpasset at jeg ikke har mye plass innendørs. Jeg må ta i bruk en hylle i kjelleren til å så i, også må jeg forhandle med familien om å benytte vinduskarmer utover våren. Plassen er begrenset med andre ord – og jeg har av prinsipp ikke varme i drivhuset, det vil jeg greie meg uten. Likevel greier jeg å dyrke store mengder av de grønnsakene vår familie trenger i løpet av et år. Men endel av hemmeligheten bak det er å vite når man skal så.

Når jeg sår har jeg ofte en klar formening om hva jeg skal bruke plantene til, andre ganger sår jeg bare for å sikre meg å ha planter på tilvekst til å sette ut hvor det blir ledig. Hvor plantene ender opp er avgjørende for tidspunktet jeg sår og hvor jeg sår. Derfor har jeg delt såddene inn i kategorier, som sier noe om hvor jeg sår, formålet med sådden og hvor den ender opp til slutt.

Jeg nevner alle vekstene som man kan så hver måned og rekke å få en avling. Noen ting sår jeg kun en gang i året, som rotselleri og artisjokk. Men lykkes ikke den første sådden i januar kan jeg fortsatt så den i mars og rekke en avling, derfor er disse nevnte i alle tre første månedene av året – ikke fordi jeg sår de hver måned.

Ruccolasalat og reddik er eksempler på vekster i helt andre enden av skalaen. Disse sås multiple ganger i løpet av sesongen, fordi de vokser veldig raskt og er høsteklar tidlig, men så er de også ferdig etter en kort stund. For å kunne høste disse over en lang sesong, må jeg så de ofte.

Når nytt innlegg i denne serien blir publisert, kommer jeg samtidig til å oppdatere dette årshjulet, slik at det blir tilgjengelig linker til månedene listet opp under.

Januar

Februar

Mars

April

Mai

Juni

Juli

August

September

Oktober

November

Desember

Det er alltid på tide å så – det er bare fantasien som setter grenser.

2019-01-01/ Maria Berg Hestad

3 kommentarer om “Årshjul – Dette sår jeg måned for måned

  1. Jeg gleder meg til å følge årshjulet ditt! Begynte i går med med planlegging og bestilling av frø 🙂
    Det som kunne være super er en generell oversikt over det du sår og sorter du anbefaler om du har lyst å dele det i et ekstra innlegg…? Så kan en følge årshjulet ennå bedre fordi en har kanskje allerede lignende frø liggende istedenfor å bestille i siste minutt? 🙂 Og noe kan heller ikke bestilles hele året.
    For meg som begynner hadde det virkelig vært til hjelp.
    Ha en fin dag!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: