fbpx

Dette sår jeg nå – JANUAR

Dette er første innlegg i serien om «Dette sår jeg nå» – måned for måned», som kommer til å samles i innlegget «Årshjul – dette sår jeg måned for måned».

Hvor plantene ender opp er avgjørende for tidspunktet jeg sår og hvor jeg sår. Derfor har jeg delt såddene inn i kategorier, som sier noe om hvor jeg sår, formålet med sådden og hvor den ender opp til slutt.

Dette sår jeg i JANUAR:

Jeg har liten plass innendørs, så jeg må prioritere hva jeg sår – generelt er det bare noen få sorter som trenger lang utviklingstid jeg sår inne i januar. Det jeg vintersår er ikke for at det skal spire allerede i januar, jeg kan likegodt vente til februar eller mars, men det det er fint med alt som er unnagjort.

Innendørs (hovedavlinger) for å senere plante ut i drivhus og på friland:

 • Chili
 • Paprika
 • Sellerirot
 • Purreløk
 • Artisjokk
 • Basilikum

Inne for en tidlig avling fra vinduskarmen.

 • Krukketomater
 • Slangeagurk
 • Paprika
 • Erteskudd
 • Solsikkespirer
 • Karse
 • Annet mikrogrønt

Inne for å plante ut i varmbenk i februar:

 • Reddik
 • Salat
 • Vårløk
 • Nepe
 • Spisskål

Inne for å sette ut i drivhus i mars/april for en tidlig avling:

 • Spisskål

Dette vintersår jeg ute i pallekarmer med lokk eller i bed i drivhus/tunnel:

 • Sommergulrøtter (i melkekartonger eller i store potter som settes ut i april/mai)
 • Spinat
 • Salat
 • Karse
 • Dill
 • Persille
 • Pipløk

På hovedbildet kan man se sellerirot, purreløk, artiskokk, chili og paprika, sammen med noen få krukketomater i min plantekrok i kjelleren

2019-01-01/ Maria Berg Hestad

 

4 kommentarer om “Dette sår jeg nå – JANUAR

 1. Tusen takk for nyttig innlegg 🙂

  Når du skriver at du sår krukketomat, slangeagurk og paprika for å ha i vinduskarmen, bruker du da ekstra lys i vinduet når plantene settes dit, eller er sola nok når vi kommer ut på våren? Jeg har lyst til å prøve, men lurer på om det ikke blir for varmt i forhold til lysmengden i vinduskarmen…

 2. Tusen takk! Dette var et nyttig innlegg. Jeg liker inndeling etter plassering.

  Gleder meg til å komme i gang nå. 🙂

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: