fbpx

Fem romjuls-sysler for den som er glad i kjøkkenhage

Det er på denne tiden av året at sommerprakten er som fjernest for meg og dermed også da lengselen etter den er størst. Romjulen er tid for ettertanke – nå oppsummerer jeg hva som gikk bra og ikke så bra i året som gikk og det er tid for å legge planer for å gjøre neste år enda bedre. Det er i romjulen jeg tar meg tid til å planlegge, skaffe meg litt oversikt over frølageret og dermed ser hva som bør suppleres – jammen lurer jeg inn litt trening også mellom pinnekjøttet og småkakene. Her gir jeg fem tips til hva jeg koser meg med nå i romjul: 

Oppsummer året

Ta en liten pause og tenk etter hva som gikk bra og hva som gikk mindre bra og hvorfor i året som gikk, skriv det gjerne ned. Hva vil du ha mer av og hva ble ikke spist opp? Se gjennom bilder fra året som gikk. Vi lærer oss utrolig mye i løpet av en sesong og å reflektere over det kan hjelpe oss til å se bildet bedre. Kanskje var sesongen sett under ett faktisk mye bedre enn du trodde?

Planlegg

Romjul er perfekt å sette seg ned med et glass vin og planlegge neste års avling. Jeg har en enkel skisse over kjøkkenhagen som gir et overblikk over kjøkkenhagen. Min skisse er i målestokk – det er praktisk når man skal se hvor mye plass man har til rådighet. Jeg starter med å dele inn kvarterene i de ulike vekstskiftene, så leker jeg med form, farge og høyde innenfor de ulike vekstskiftene – jeg liker å planlegge inn blomster mellom radene med grønnsakene. Bruk denne skissen som et utgangspunkt – jeg følger den aldri slavisk – for jeg har den aldri med meg når jeg utfører oppgavene i kjøkkenhagen – jeg er for spontant anlagt! De grove trekkene er imidlertid der og ved å tegne den på papir, setter den seg bedre oppi hodet. Kjøkkenhagen er aldri så fin som den er på dette tidspunktet – i ens drømmer.

Har du ingen skisse over kjøkkenhagen? Selv om kjøkkenhagen er dekket under snø, kan man fortsatt vanligvis se konturene etter den nok til at man kan strekke ut et målbånd og ta noen mål som utgangspunkt for en ny skisse. Tegn den opp, scan den og oppbevar den digitalt så du kan ta nye utskrifter senere.

Få oversikt over frølageret

Frø har, med få unntak, flere års holdbarhet, det vil si at de frøposene man brukte i fjor kan man bruke igjen i år. Jeg pleier å sette meg ned og sortere frøene mine en ledig stund når barna er opptatt med sine nye gaver eller liknende. Jeg liker ikke å sitte å surfe på telefonen mens jeg omgås barna, men å sortere frø er en mer aktiv stillesittende aktivitet – da kan vi skravle litt mens vi «parallell-leker».

Jeg pleier å sortere frøene etter ulike kategorier for å få oversikt. Jeg har et hundretalls frøposer, så det er en liten jobb å sortere de. Jeg merker ut de jeg absolutt skal så igjen i år – og som jeg dermed ikke behøver å kjøpe nytt av. Er det noen sorter jeg ikke har vært fornøyd med, av kål eller salat for eksempel, plukkes disse ut for å bli til mikrogrønt isteden. Noen sorter sår jeg hvert eneste år , så der handler det mer om å sjekke om det er igjen nok frø, eller om jeg må supplere.

Jeg sorterer nå etter følgende kategorier for å få oversikt:

  • Frukter som tomat, paprika, agurk og lignende. (Disse må vanligvis alltid sås innendørs)
  • Kål brokkoli, hodekål, rosenkål, kålrabi og blomkål blandt andre. (Sås vanligvis alltid utendørs)
  • Bladgrønnsaker som spinat, salat og portulakk. Reddik og ruccola havner også her, selv om de strengt tatt hører til kål-slekten. (Sås vanligvis alltid utendørs)
  • Rotfrukter og løkvekster som gulrøtter, rødbeter, sellerirot, purreløk, salatløk og lignende. Pastinakk også, men her er grobarheten på frøene så dårlig at jeg vanligvis alltid kjøper nye frø hvert år uansett. (Sås, med få unntak, utendørs)

Jeg har spesielt fokus på de jeg må så tidlig på sesongen, for det er de jeg må kjappe meg å bestille frø til.

Senere sorterer jeg frøene i ulike beger for når de skal såes.Når jeg sår de ulike vekstene kan du følge med på her: Årshjul – Dette sår jeg måned for måned

Kjøp frø

Å drømme meg bort i frøkataloger og nettsteder med frø er virkelig forbundet med julen for meg. Det er nå jeg legger inn litt energi på å skaffe meg oversikt, da må jeg også følge opp med å supplere med det jeg mangler, ellers mister jeg noe av effekten av sorteringen. Jeg kjøper frø og supplerer hele året – det tar bare noen få dager fra man bestiller frøene på nett til de ligger i postkassen, så det er ingen panikk, men jeg legger alltid inn en større bestilling hos Solhatt.no og Impecta.se hver romjul – det er blitt litt som en juletradisjon og en julegave til meg selv.

…og sist men ikke minst;

 ….tøm bokashibøttene og få litt trening samtidig! 

Enten kjøkkenhagen er full av snø eller ikke, så er det alltid på tide å frigjøre noen bøtter med bokashi. Jeg har et tyvetalls bøtter som har en tendens til å hope seg opp utenfor kjellerdøren i løpet av vinteren. Romjul er en fin tid å ta en rassia på å få tømt de – enten man kan grave eller man må ty til andre metoder. Du kan lese mer om tips til bokashi på vinteren her. Det er så deilig å komme seg ut i hagen og være litt fysisk aktiv med å flytte på, løfte og evt. grave ned bokashi – jeg ser på det som trening og legger inn noen små spurter når jeg må opp til huset igjen for å hente flere bøtter, som så løftes gjentatte ganger over hodet mens de bæres ned i kjøkkenhagen. Bokashibøttene veier et sted mellom 5-10 kg avhengig av hvor vått innholdet er – perfekte treningmanualer.

Ingen grunn til å ta fri verken fysisk eller psykisk fra kjøkkenhagen selv om det er jul – godt nytt for oss som lever og ånder for denne fantastiske hobbyen.

Fortsatt god romjul!

2018-12-26/ Maria Berg Hestad

 

 

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: