fbpx

Vann med snø i drivhus og tunnel

Jeg har en del vekster som overvintrer i drivhus, tunnel og i pallekarm under lokk. Nå på vinteren trenger de overvintrede vekstene veldig lite vann, de vokser ikke fordi det er for lite lys. Det er faktisk en fordel at jorden ikke er veldig fuktig, for da fryser den ikke like hardt. Man skal også være forsiktig med å få vann på vekstene, fordi vanndråper som sitter på bladene og som fryser kan fryse istykker bladene, eller for bløt jord rundt vekstpunktet kan føre til rothalsråte – så jo tørrere forhold som mulig jo bedre er det vintertid. Er det mye kondens, slik det gjerne blir i en ganske tett tunnel, er det viktig å lufte ut en gang i mellom.

Men vekstene lever og må ha vann for å overleve og drive celleånding – så litt vann må de ha også på vinteren og tidlig vår når kan det bli veldig varmt og svært tørt i jorden i drivhuset. Men jeg har skrudd av utekranen og har ikke tilgang på vann i hagen – alt vannet i tønner og bøtter er også gjerne frosset.

Men vann i fast tilstand eller snø er like bra – jeg plukker det med meg og legger det i passelige biter i mellom vekstene, snø er bedre enn is, fordi snø inneholder også endel luft og virker derfor isolerende på jorden. Det skal helst ikke være i kontakt med vekstene, med mindre jeg vet det smelter og vil tørke opp innen kort tid. Er det veldig kaldt ute så vil ikke snøen smelte nå, men da trenger heller ikke vekstene vann.

Når solen plutselig dukker opp, kan det bli ganske varmt i drivhuset også vinterstid. Da vil snøen hindre at temperaturen i jorden fluktuerer for mye – den utligner de enorme temperaturforskjellene det blir i drivhuset på vinteren – og vekstene blir ikke lurt til å vokse for tidlig. Blir det varmt nok smelter snøen og avgir fuktighet til jorden i akkurat passelig tempo til at den kan ta det opp – som er korrelerende med når vekstene trenger det.

20180202_110431

20180202_110418.jpg
Her er det ulike salatvekster som overlever. De er vant til det kalde klima i drivhuset, så temperaturer ned mot null – eller under er ikke noe problem. Men for store svingninger i temperatur kan være vanskelig, så litt snø eller is på jorden i mellom vekstene bidrar med å utligne temperaturen.

Så jeg legger litt snø på jorden rundt vekstene i drivhuset og gir de samtidig både vann og litt mer beskyttelse mot elementene.

PS: På hovedbildet vises vårsalat – også kalt feldtsalat eller vintersalat, som er en ordentlig tøffing som til og med overlever på friland hos meg under et lag med snø – så den trenger man ikke dulle med.

2018-12-12/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: