fbpx

Bed av papp og kommunal kompost

Har du tilgang til kommunal kompost har du er strålende utgangspunkt for å anlegge en kjøkkenhage raskt, enkelt og effektivt. Det eneste du trenger i tillegg er papp og et stykke plen. 

I videoen om hvordan jeg setter hvitløk, (link lenger ned) lovet jeg å vise hvordan jeg har anlagt det bedet, så her kommer det.

Utgangspunktet for bedet var en plen-bit på baksiden av huset, som er en gjengrodd historie som har blitt brukt som bygge og anleggsplass for hus-renovering og vært neglisjert i mange år. Men akkurat denne plenbiten har blitt slått regelmessig og er jord med bra potensiale, bare jeg blir kvitt plen og ugress.

IMG_8635
En side av huset jeg ikke viser så mye – av åpenbare grunner. Nå er jeg imidlertid igang med å dyrke opp også denne biten av tomten. Det skal bli en frukt og bærhage med tiden.

Her er det pappen kommer inn – den er til for å hindre lys i å nå ugresset og på så måte kveles det. Pappen har jeg samlet på meg fra husrenoveringen, men tidligere har jeg fått papp fra en lokal rørlegger som har en egen papp-container hvor de hiver store flak med papp, som har vært til badekar f.eks. Disse inneholder som regel veldig lite tape også, som er fint så man slipper å sitte å prelle av dette. Små papp-biter er ikke så praktisk, da er det bedre å samle på seg aviser, men det tar litt lengre tid, for man trenger endel! Jeg la papp med god overlapp på hele område som skulle bli bed. Det er en fordel om pappen er  bløt, ellers vil den raskt fly av sted og det blir vanskeligere å fordele komposten utover, men den går også lettere i stykker – så trå varsomt.

IMG_8678.JPG

Mot plenen har jeg gravd en kant for å hindre plenen i å vokse inn igjen senere (se over). På andre siden, mot et eksisterende bed har jeg dekt gangen med en robust armert markduk (se under) som jeg enkelt fester langs kantene ved å stikke den ned i jorden med en stikkspade.

IMG_8696

IMG_8693.JPG

Så var det bare å hente seg et lass med kompost. Det er vårt lokale renovasjonsselskap som leverer komposten, laget på byens- og befolkningens hageavfall. De lemper det opp i hengeren for deg, eller man kan kjøpe det på mindre sekker.

Jeg dekker pappen med et 10 cm lag med kompost. Det kostet i underkant av 250 kr for et hengerlass, som rakk til å dekke ca. 16 kvm. Jeg har ikke prøvd denne komposten før, og jeg vil komme tilbake med en vurdering av den, men umiddelbart tenker jeg at den inneholdt litt mer plast enn forventet, så jeg måtte bruke litt tid på å plukke ut dette, men på en annen side var den utrolig billig, som kan forsvare litt mer egeninnsats.

IMG_8637.JPG

På et stykke plen på drøye 4×4 meter, ble det plass til tre bed på à 1 x 4 meter og imellom bedene, ganger på ca. 30-40 cm.

Nå har jeg satt mesteparten av neste års hvitløksavling i disse bedene. Jeg tenker også å så pastinakk og gulrøtter og plante inn jordbær til våren i mellom radene,  så får jeg komme tilbake neste år med resultatet. Under kan du se i klippet hvordan jeg satte hvitløken.

Det er mange gode grunner til å la jorden være uforstyrret og ikke grave i den. I den eksisterende jorden inneholder det et stort nettverk av soppsporer som kan strekke seg kilometervis i omkrets. At denne strukturen bevares uforstyrret skal visstnok ha god effekt på planter hvis røtter lever i symbiose med soppsporer. Sporene kan levere vann og næring til planterøttene i bytte mot sukker som produseres av plantene, som begge tjener på. Dette prinsippet kalles No-dig på engelsk, eller Ingen graving oversatt til norsk.

Jeg har på mange måter praktisert dette prinsippet i mange år allerede, der jeg har anlagt bed rett på plena og dekt med organisk materiale, men aldri med ren kompost, min egen kompost har føltes for dyrebar. Så det føltes som julaften for meg når jeg fikk høre at den kommunale komposten var klar for salg.

Med et 10 cm lag med kompost på toppen av papp skal man kunne plante og så nesten hva som helst og lykkes med det på denne måten, skal man tro Charles Dowding, en guru innen No-dig- metoden. Planterøttene finne veien ned i jorden under pappen og utnytter nettverket av soppsporer og tar fordel av dette.

Dette er en utrolig enkel og utsøkt måte å starte opp en kjøkkenhage på; man blir kvitt rotugress – de kveles under pappen, og man har et dyrkningsmedium på toppen man både kan så og plante i, som samtidig mater mikrolivet i jorden og holder godt på fuktighet. Er du heldig å bo i en kommune som leverer kompost, eller skulle ha tilgang til mye kompost på annet magisk vis, kan du også prøve å anlegge en kjøkkenhage på denne måten og skaffe mye dyrkningsflate fort, enkelt og billig. Hele prosessen tok meg en tre-fire timer inkl. henting av kompost.

Har du derimot ikke kompost tilgjengelig, fortvil ikke, det finnes andre metoder med mer tilgjengelig materiale, som jeg viser i videoen under. Prinsippet er mye av det samme.

Nå på høsten er en strålende tid å anlegge et nytt bed på, det gjør ikke noe om jorden er frosset engang siden man skal legge dette på toppen,( sett at ikke den kommunale komposten er frosset også) eller man kan vente til våren når det begynner å klø i fingrene.

PS: be om å få varedeklarasjon på komposten før du kjøper. Den bør være klassifisert ihht. Mattilsynets kvalaitetsklasser der klasse 0 er best med ingen restriksjoner på bruk, mens de øvrige kan ha bruksbegrensninger på grunn av høyere innhold av tungmetaller eller lignende. 

2018- 11-14/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: