fbpx

Varmbenk – kasse, ramme og lokk

Det er en fordel om både kasse, ramme og lokk til varmebenken er på plass allerede nå på høsten før frost, tele og snø legger seg over kjøkkenhagen. Her gir jeg mine tips til hva man bør tenke på når man bygger de. 

Kasse

Skal du bygge en varmbenk over jorden, så trenger du en kasse eller noe som holder på plass «brenselet» i varmbenken. Det enkleste er kanskje å bruke pallekarmer som man stabler på høyden, men jeg liker at varmebenken er litt større enn som så, man kan selvsagt sette flere pallekarmer inntil hverandre, men jeg synes det er vel så enkelt å bygge en kasse selv, dessuten mye billigere. Aller enklest synes jeg det er å benytte noen paller og skru fast panelbord langs sidene på. (Mindre å sage – jeg liker ikke å sage). Da får jeg en gitt bredde, men lengden kan jeg bestemme selv.

20170110_150913.jpg

Når jeg anla varmbenken i drivhuset, sesongen 2017, ble kassen bygd av to halv-paller i hver gavl, med panelbord skrudd fast på langsidene. Denne kassen har målene 80×200 cm. Fordelen med denne er at det en enkelt å fjerne panelbordene mot sør slik at jeg fjerner skygge-elementet etterhvert som materialet i kassen synker. Av samme årsak er det svært viktig at benken orienteres slik at langsiden peker mot sør, ellers vil gavlene, som man ikke får fjernet, utgjøre en stor skygge-effekt.

Andre måter å bygge kassen på:

  • Lekter i hjørnene og panelbord på alle sidene, slik jeg har gjort med rammen.
  • Kompostnett, med aviser langs sidene for å hindre at brenselet triller ut .
20170301_101935.jpg
En varmbenk kan også bygges av et kompostnett. 

Jeg liker tanken å ta det man har for hånden etter hva som passer en best i tid og rom. Men jeg synes det er best om kassen er lett å demontere slik at man enklere kommer til for å grave den ut, fylle den opp igjen eller flytte den. Behovene endrer seg gjennom sesongen og fra år til år, så ikke sats på en permanent konstruksjon til denne varmbenken.

Jeg har ofte tenkt at en fryseboks skulle være perfekt – spesielt om jeg får tak i en med glasslokk, den er jo ferdig isolert også! Men det er ikke helt ideelt, både med tanke på at materialet vil synke og dermed forsvinner vekstene ned i skyggen i kassen, men også fordi det er en for tett beholder- komposteringsprosessen trenger luft for å fungere bra.

Liker du ikke å bygge, og har ingen andre alternativet til kasse, kan du heller satse på å grave ned varmebenken, som jeg skriver mer om her: Varmbenk – grave eller isolere bedre?

Ramme

Oppå brenselet legger man en ramme, som skal holde på plass dyrkningsmediet (jorden) som man skal dyrke i. Denne bør ligge løst (flyte) oppå materialet, og være litt mindre enn kassen, slik at den følger etter når materialet under synker – noe det gjør som følge av komposteringsprosessen. Min ramme måler 70×190 cm, og er bygd av noen lekter i hvert hjørne som jeg har skrudd fast 20 cm panelbord til. (Se bedre bildet av selve rammen i avsnitt om «lokket».)

20170219_101851.jpg
Rammen til jorden er litt mindre enn kassen under, og ligger løst oppå hestemøkka, slik at den følger etter når hestemøkka synker. Legg merke til at rammen også luter mot sør, det er ikke fordi den er bygd skrå, men fordi jeg bygger opp underlaget  den står på (hestemøkka)  i bakkant. (PS: Ikke bry deg om bobleplasten, det var et mislykket forsøk på isolering – bedre å bruke løv)

Etterhvert som materiale og ramme synker, er det en fordel å kunne fjerne panelbordene på kassen mot sør, slik at de ikke skygger for vekstene, slik det gjør på bildet under. Benytter man pallekarmer blir det den øverste karmen som utgjør «rammen», da må man fjerne denne når materialet har sunket tilstrekkelig.

20160330_113135
Rammen kan fort skygge for vekstene ettersom materialet i benken synker. Man bør på forhånd ha bygd kasse og ramme slik at dette skyggeelementet kan fjernes.

Lokket

Man trenger også et lokk på varmbenken for å holde på varmen og beskytte mot frost og kald vind i benken. Det må også være gjennomskinnelig, så det slipper igjennom lys. Har man noen gamle vinduer liggende, kan det være fint å benytte disse, men husk at lokket skal være enkelt å åpne. Et stort tungt vindu er ikke så praktisk i så henseende.

Tenker du bruke pallekarmer kan du se her hvordan jeg bygger lokk til disse: Bygg et enkelt lokk til pallekarm.

20170111_145225.jpg
Ramme og lokk tilpasset kassen i drivhuset 2017.

Lokket til min varmbenk- ramme er laget på samme måte som lokk til pallekarm, men med mål som passer rammen, også har jeg hektet på hengsler så den er enklere å åpne.

Fordelen med denne rammen og lokket er at den er stor, men ikke for stor til at jeg ikke greier å flytte den selv. Det er også fordelaktig at den ikke sitter fast i den øvrige kassen, både fordi den må følge etter det synkende materialet, men også fordi den er da enklere å fjerne helt. Når det blir varmt nok ute, eller i drivhuset, fjerner jeg både ramme og lokk og flytter den ut på friland, til herding av squash og gresskar f.eks eller for å oppbevare andre planter som trenger en litt myk start på utelivet. Til høsten igjen fungerer den som en kaldbenk for å forlenge sesongen utover, så den er i bruk hele året, ikke bare til varmbenken. (Klikk på bildene under for å se bildetekst)

Høsten er en en fin tid for å forberede aktiviteter til neste år i kjøkkenhagen – å bygge lokk og ramme til varmbenken er ypperlig tidsfordriv både høst og vinter.

Dette er et innlegg i en serie av flere om varmbenk, her kan du lese de tidligere:

Varmbenk – “vaffor då då”?

Varmbenk – bestem plassering

Varmbenk – grave eller isolere bedre?

2018 – 11-05/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: