fbpx

Varmbenk – grave eller isolere bedre?

På vinteren er det normalt varmere i bakken enn det er på overflaten, spesielt om man greier å hindre telen i å sette seg, da vil bakken virke isolerende i seg selv. Ved å senke varmebenken ned i bakken, behøver man dermed ikke isolere like mye som dersom varmbenken krager høyt over bakken.

Grave

Det kan være fordelaktig å grave et hull i bakken hvor varmbenken skal anlegges. Hullet bør graves på høsten og fylles med løv, eller annet isolerende materiale, og dekkes til med en presenning eller tilsvarende, for at man skal unngå at telen og regn skal fylle hullet. Man må også sørge for at ikke vann fra andre steder renner inn i hullet. Lag en liten grøft, eller en voll for å lede eventuelt tilsigende vann bort og rundt hullet.

Størrelsen på hullet er litt avhengig av rammen du skal dyrke i, men er det f.eks en pallekarm med målene (1,2 x 0,8) m, så bør hullet være 30 cm bredere i begge retninger, altså (1,5 x 1,1) m. Dette for at man skal få plass til et isolerende sjikt utenfor selve gjødselen som skal utgjøre benken. Generelt er det slik at jo høyere og større en varmbenk er, jo lengre holder den på varmen. Men den bør være minst 60 cm høy. Noen desimeter kan varmbenken krage over bakkenivå, men om man får til å grave et hull på rundt 40 cm dypt kan det være bra.

IMG_0847 (2)

Bildet over viser årets (2018) varmebenk som jeg gravde ned. Varmebenken krager ca. 30- 40 cm både over og under bakkenivå. Jeg har benyttet løv til å isolere langs sidene av gjødselhaugen, og en dyne og et gammelt teppe isolerer rammen som ligger over. Jeg trenger ingen støtte, som en ramme eller hønsenettig, for å holde på plass isolasjonen rundt en varmbenk som er gravd ned.

IMG_4603.JPG
Man trenger mye løv i en kjøkkenhage. Mye går med i bygging av varmebenken. Løvet blir levert i søppelsekker, og slik oppbevarer jeg de på et egnet sted til de skal brukes. Snurpet igjen og satt på hodet, holde de fuktigheten ute.
17670652_10154975857466422_1943211584_o.jpg
Varmbenken i drivhuset 2017, ble isolert ved hjelp av hønsenetting rundt benken som fyltes med isolerende løv. I drivhuset kan man tillate litt slankere isolering enn på friland.

Over bakken

Dersom man foretrekker å bygge benken over bakken, som kan være enklere dersom man har utfordringer med dreneringen eller jord som er tung å grave , må man heller satse på å isolere alle sidene bedre. Jo høyer benken er, jo mer isolasjonmateriale går med. Isoleringen rundt benken kan gjøres med å surre hønsenetting rundt og putte noe isolerende materiale, som løv eller gamle madrasser i mellom, man kan også benytte høy, halm eller mer hestemøkk om det er enklere å få tak i. Uansett er det lurt å beskytte bakken hvor benken skal anlegges, allerede nå på høsten. Bygg gjerne kassen/rammen allerede nå på høsten og plasser den og fyll på både nedi og rundt med et isolerende materiale, f.eks løv, og legg på lokket. Da hindrer man telen i å sette seg i bakken under.  Om man kan beskytte isolasjonsmaterialet mot å bli vått, med en presenning eller lignende, vil det fungere bedre enn om det blir vått.

2018-11-05/ Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Varmbenk – grave eller isolere bedre?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: