fbpx

Varmbenk – bestem plassering

Det første man må avgjøre når man skal anlegge en varmebenken er å bestemme hvor den skal anlegges.

Jeg har lykkes med å anlegge en varmebenk både på friland i pallekarmer, i drivhuset i et stort opphøyd bed og i tunnelen nedgravd i bakken. Alle har vært vellykket. Det er ikke så stor forskjell for vekstenes del om det er under tak eller på friland – så lenge man lykkes å isolere benken tilstrekkelig på friland så kan det være vel så bra å ha den der, der får den mer direkte sollys.

Sol er det viktigste

Aller viktigst med tanke på plassering er at varmebenken stå et sted hvor den lave vårsolen når. Har du bygning, fjell eller skog som skygger for vårsolen, må du vente med å anlegge benken til solen titter over dette skyggeelementet.

IMG_2199.jpg
Varmbenken 2018, måtte anlegges med kortenden mot sør på grunn av at tunnelen hadde denne orienteringen. Den luter svakt mot sør, for å slippe inn mest mulig lys.

Orienteringen av selve varmbenken bør være slik at langsiden peker mot sør, at det blir minst mulig andel ramme som kan skygger vekstene, slik at man får mest mulig lys inn i benken. Men noen ganger må man bare forholde seg til den gitt orienteringen av annet, orienteringen av tunnelen f.eks. Da er det uansett fint å kunne sette på rammen slik at den luter litt mot sør, så skyggeeffekten blir minst mulig.

Nærhet til huset

I starten når man har anlagt varmebenken i februar/mars, som ofte er de mest snørike månedene her til lands, må man ut og dekke til varmebenken for natten og ditto fjerne dekket om dagen. Da setter man pris på om man satset på en plassering i nærheten av huset, så man slipper å vasse i snø i lange avstander. Selv om benken med lokket på holder godt på fuktighet, må man innimellom vanne. Husk at vannet utendørs kanskje er frosset – så da må man bære vann fra huset.

Det er også større sannsynlighet for at man iler ut og høster noen blader til brødskiva om den ikke ligger så langt unna huset.

Skap le

Luft i bevegelse fjerner varme fortere enn en som står stille. Beskytt varmbenken mot kald vind. Er det ikke le beplantning eller annet som skaper le mot fremherskende vindretning vintertid, kan man etablere dette nå.  Du kan f.eks flette et dekorativt gjerde av greiner, eller bare lemp masse kvist og kvast mellom fire stolper og man har en dekorativ levegg. Du kan lese mer om hvordan jeg gjør her: Gjenbruk kvist og kvast i kjøkkenhagen.

God drenering

Velg et sted som er vel drenert, eller vil varmebenken suge vann som en svamp. Er eneste alternativ å sette den i en dump som fylles med vann, så sett den på en palle. Da er det viktig å hindre at for mye luft slipper under benken, som stjeler varme fra undersiden.

Tunnel/drivhus vs. friland

Fordelen med å ha den i drivhus eller drivhustunnel er at det er mer behagelig for dyrkeren å pusle med småspirene sine i det vindbeskyttende klima under tak. Andre fordeler kan være at dreneringen og vindbeskyttelsen er bedre her. Men lyset må gå gjennom en ekstra barriere – taket på drivhuset/tunellen, som svekker lyset noe i forhold til hva man slippe inn om benken står på friland. En annen fordel til friland er at man som regel har bedre plass til å både plassere og isolere mer friere, enn i et trangt drivhus. Med plassering på friland utvider på så måte sitt areal som byr på et gunstig klima. Drivhuset kan isteden huse overvintrende planter og forkultivering. Man får fort for dårlig plass i drivhuset tidlig vår.

SAMSUNG CSC

 

I mai, når varmbenken flommer over, (se bildet over) og jeg egentlig trenger plassen til tomatene, tenker jeg at neste år skal jeg anlegge varmbenken utenfor drivhus/tunnel. Men det er veldig kjekt å ha den i drivhuset også – det skaper høy trivsel å tilbringe tid i drivhuset å dulle med varmbenken, mens snøen ligger tykt over kjøkkenhagen.

17670617_10154975857281422_361227141_o

En varmbenk lukter ikke om den står utendørs. I drivhuset derimot, med alle luker skalket, kan det bli en viss odør av hestemøkk – men jeg opplever ikke det som plagsomt – det er bare den tiden på året, den forsvinner etter noen uker.

Vandrende varmebenk

Jeg flytter min varmbenk hvert år. Ikke fordi jeg var misfornøyd med plasseringen året før, men fordi jeg bruker varmbenken aktivt til å tilføre jordforbedring i ulike deler av hagen. Når benken er kald, så fortsetter jeg bare å bruke den som et vanlig bed. Da slipper jeg å spa ut jorden og flytte på jord unødig. Så du kan også tenke sånn; at du skal anlegge den på det mest karrige/umulige stedet i hagen – man blir kvitt både ugress (legg aviser i bunn) og får en kanonfin jord til slutt.

Man greier kanskje ikke tilfredsstille alle disse kriteriene, alt kan kompromisses med, med unntak av sol. Er det ikke sol=lys, vil ingenting vokse.

Lykke til med å finne optimal plassering av din varmebenk. Her kan du lese mer om varmbenk:

Varmbenk – “vaffor då då”?

Varmbenk – bestem plassering

Varmbenk – grave eller isolere bedre?

Varmbenk – kasse, ramme og lokk

Varmbenken – “brensel”.

 

2018-11-05/ Maria Berg Hestad

 

2 kommentarer om “Varmbenk – bestem plassering

  1. Hei, veldig spennende informasjon om varmbenk👍, men jeg har et spørsmål. Jeg bor i vekstsone 5 utenfor Hamar. Her er det som regel ganske mye snø. Skal forberedelsene til varmbenken starte nå, eller er det bare å skuffe bort snøen og starte i mars. Jeg har tilgang til hestemøkk og den lykkelige eier av mange hendige halmbunter, pluss mye annet organisk materiale. Altså: tidspunkt og forberedelser er jeg interessert i.
    På forhånd takk fra Anne Ellefsen

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: