fbpx

Lag et kompostbed til naboen!

Jeg liker å dyrke grønnsaker på andre folks hageavfall. Å kunne utnytte en gratis ressurs som attpåtil sparer omgivelsene for å bli til avfall, gir meg en ekstra dimensjon ved det å dyrke min egen mat. Her forteller jeg hvordan jeg får overleveringen av hageavfallet fra naboen til å gå smidig! 

Jeg har lenge mottatt hageavfall fra naboen vår, men det har alltid blitt litt avklaringer for hvor skal han dumpe hageavfallet inntil jeg får bruk for det. Han er typen som liker å ha det ryddig, all respekt for det, og vil gjerne bli kvitt hageavfallet så snart som mulig. Men jeg har ikke alltid vært klar for å ta imot det sånn på sparket. Da har det ført til mellomlagringer litt her og der hos meg, som har ført til ekstraarbeid for meg ved at jeg har måttet flytte på avfallet flere ganger.

I år har dette gått smertefritt, da jeg anla et nytt bed helt inntil nabotomten. Dette bedet har naboen fylt til randen med hageavfall gjennom sesongen, akkurat som at han skulle være selve eksperten på å anlegge et kompostbed. På vårparten klipte han hekken, og fikk et ganske grovt romstort avfall, dette trykte vi sammen i bunnen av kompostbedet. Så har han han gjennom sesongen fylt på med gressklipp, nedfallsfrukt og nå til sist er bedet fylt til randen av løv.

Jeg har hatt en drøm om å anlegge en eplehekk langsmed stien vi har ned til kjøkkenhagen, men har liksom ikke fått prioritert det. Jeg har allerede podet epletrærne, som fortsatt står og stamper i sine potter i mangel på klargjort bed. Men nå har naboen fylt dette bedet for meg – det eneste jeg trengte å gjøre var å fikse bedkantene. Her kan du se klipp om hvordan jeg flettet den øverste «synlige» kanten. Flett et bed i skråningen. På nedsiden av bedet har jeg nøyet meg med tre stolper som jeg har skrudd fast gammelt panelbord til – fort gjort og denne siden vises ikke da den blir bak drivhuset, så jeg brukte ikke tid på å «fjonge» den til.

IMG_4576.JPG

Nå setter jeg epletrærne med pottene, ned i denne komposten for overvintring. Jeg planter de ikke nå, jeg vil at bedet skal «sette seg» litt gjennom vinteren. På en annen side er en kompost, og spesielt av tørt og luftig løv, noe av det beste overvintringsstedet som vekster i potter kan tenke seg. Så nå er drømmen om eplehekken nærmere enn noen gang – og det skylder jeg naboen for! Nå må jeg bare finne et nytt egnet sted å bygge et kompostbed han kan fylle til neste år!

Det trenger ikke være et flettet bed, med det kan vel så gjerne være noen pallekarmer du setter inntil gjerdet, så naboen har lett tilgang til å hive oppi sitt hageavfall.

IMG_9250

Takk Are – du skal få epler med tid og stunder!

2018-11-05/ Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: