fbpx

Gjødsle opp pallekarmene – gratis, bærekraftig og effektivt.

Nå på høsten er det på tide å gjødsle opp og klargjøre alle pallekarmene, eller andre dyrkningskasser, slik at de er startklare til vinteren/våren når de skal sås. Du trenger ikke kjøpe ny jord eller skaffe stallgjødsel eller dyr kugjødselkompost – du kan bruke det du har i egen hage eller kjøkkenhagen, eller på kjøkkenet. Å bruke eget avfall er både gratis, bærekraftig og veldig effektivt. 

Jeg bygger alltid mine pallekarmer opp etter kompostbed-prinsipp. Litt avhengig av hvor grovt materiale jeg har lagt oppi, så har ganske mye kompostert på et år, som regel de første 30-50 cm er blitt til fin jord.

Jeg starter med å rydde bedet for organisk materiale – om det er planterester som kålstokker eller solsikker eller annet, rykker jeg det bort og legger det til sides. Så klargjør jeg en beholder av noe slag – en trillebår er perfekt, eller to. Eventuelt kan jeg lempe jorden rett i gjenbruks- jordposer som jeg sparer til en senere anledning. Jeg spar så ut så mye jord som er løst nok til at jeg får det ut. I bunn ligger det alltid noe grovt og ukompostert materiale. Kvister og greiner lar jeg ligge igjen i bunn.

IMG_4599
Det krevdes to trillebårer for å romme all den komposterte jorden fra kompostbedet. Forsatt er det ca. en pallkarm høyde med grovt materiale igjen i bedet.

Jeg putter først oppi eventuelle grove vekstdeler jeg ryddet bort innledningsvis, eller annet grovt jeg vil bli kvitt, som solsikke-, kål eller mais-stokker. Så fyller jeg opp med bokashi-kjøkkenkompost, så mye som jeg kan avse, eller vil bli kvitt, alt ettersom. Bokashi-kjøkkenkompost er utrolig næringsrikt og absolutt elsket av meitemarken som kommer til å ile til stedet, formere seg i tusentall og knaske matavfall gjennom vinteren og sommeren og etterlate jorden proppfull med næring.

Har du ikke Bokashi- kan du likevel bruke kjøkkenavfall. Alt som er ferskt og vegetabilsk, og ikke behandlet med olje eller varme kan fint komposteres direkte oppi her. Er du så heldig å ha ferdig kompost, fra f.eks en varmkompost, kan du heller spare den til toppen av bedet.

IMG_4603.JPG
Bokashi-kjøkkenkompost tilfører mengder med næring til bedet.

Så fyller jeg opp med organisk materiale til pallekarmen er nesten full. Det kan være kålblader eller sommerblomster, som jeg har benyttet her, eller stauderester, gressklipp, løv eller tang – bare ikke grove kvister eller greiner. Jeg legger dette over bokashien, og ikke motsatt, for å sikre at bokashien har god overdekning med minst 20 cm med materiale over, ellers kan det tiltrekke nysgjerrige dyr.

IMG_4605
Kålblader som har gjort sitt, fyller opp pallekarmene over bokashien.

Jeg tramper rundt for å komprimere avfallet. Dette kan være luftig materialet, og det trenger god kontakt med seg selv for å kompostere bra. Luft er fint i et kompostbed, men ikke for mye for da tørker materialet opp og det skjer ingenting, så trykk til ut i alle hjørner så det ikke blir store luftlommer. Er materialet tørt, bør du også vanne.

IMG_4607
Tramp til for å tette evt. luftlommer, spesielt ute i hjørnene.

IMG_4610

Så fyller jeg etter med den samme jorden som jeg spadde ut tidligere. Jeg synes det holder med 10-15 cm jordlag- en trillebår, resten sparer jeg i sekker til kommende nye prosjekter.

Det er en fordel at man fyller jord helt opp til kanten av pallekarmen på dette tidspunktet, fordi jorden kommer til å synke i takt med at materialet under komposterer gjennom vinteren. For at ikke selve karmen skal utgjøre en massiv kant som skygger for den lave vårsolen, er det best at det er breddfullt nå. Legg merke til at jeg ikke er opptatt av å sette mine pallekarmer i vater – jeg har mer nytte av at de følger terrenget som heller mot sør. Da får jeg mer lysinnslipp sen høst og tidlig vår.

IMG_4611

Jeg gjødsler topplaget av jord opp med en runde gullvann/tissevann for å sikre næring også i toppjorden, og avslutter med å rake overflaten fin og rak, klar for å sås.

Dette er en super måte og få kanonfin jord i pallekarmene mine og samtidig bli kvitt mye rusk og rask som det blir mye av nå på høsten rundt om i hagen, eller naboens hage. Jeg får også overskuddsjord til bruk i ompottinger eller oppstart av nye kompostbed. (Kan aldri få for mye jord!)

Denne metoden bruker jeg hele året. Pallekarmene er ordentlige dyrkningsmaskiner i min kjøkkenhage. De kan være i bruk tilnærmet hele året, som er tilfellet dersom jeg overvintrer planter som erteskudd eller spinat. Her kan jeg plante tett og få kanon-avlinger – og det er mye takket være denne måten og gjødsle de på.

IMG_5082.JPGSlik blir kompostbedene jordfabrikker og dyrkningsmaskiner på en gang. Prøv det du også – og se at du også kan helt klare deg uten å kjøp både jord og gjødsel for å få kanonavlinger fra dine pallekarmer eller andre dyrkningskasser.

Her kan du se et klipp om hvordan jeg graver ned bokashi på vinteren, men prinsippet er likt.

2018-10-16/Maria Berg Hestad

 

2 kommentarer om “Gjødsle opp pallekarmene – gratis, bærekraftig og effektivt.

  1. Eg er så begeistra, og lett overraska, over at det er så enkelt å lage god kompost! Gjorde dette i fjor for første gong, og no spar eg ut nydeleg kompost som eg toppar dei andre beda mine med.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: