fbpx

Lagre egen jord i sekker

Når jeg spar ut, eller tømmer jord fra kompostbed og varmbenk, får jeg overskuddsjord. Dette er porøs kompostjord som er egnet til å bruke til det meste, derfor sløser jeg ikke med denne og heller den ut i kjøkkenhagen som jordforbedring, det er den for verdifull til. Jeg sparer den og lagrer den i gamle jordsekker og sparer til mine kommende prosjekter. 

20171105_104321.jpg

Jeg må alltid kjøpe noen sekker posejord i løpet av våren og sommeren, når jeg går tom for egen potte-jord. Jeg har faktiske greid meg uten å kjøpe jord i to år, det går helt fint, og mye er takket være dette trikset, men jeg har prioritert annerledes nå i år, og har dermed måttet kjøpe noen sekker. Disse sekkene er perfekte for å lagre jord i – de er faktisk skapt for det. Når jeg åpner de, forsøker jeg å gjøre det så skånsomt som mulig, så posen blir mest mulig gjenbrukbar. Jeg vender posen inn-ut så det svarte vender ut, for da synes jeg de blir litt mindre anonyme i kjøkkenhagen, samt at en svart sekk tiltrekker seg varme og tiner jorden fortere på vårparten når jeg setter de til tining i solen.

Når jeg graver ut kompostbed og gjødsler disse opp, blir det vanligvis overskuddsjord som jeg fyller i disse sekkene. Jeg stikker noen hull i bunnen av sekken, så eventuelt vann skal kunne renne av og meitemark får komme både inn og ut. Jeg snurper igjen toppen med et lite snøre for at ikke vann skal renne inn. Om jorden er ganske tørr, slik den er om den kommer fra varmbenken i drivhuset, synes jeg ikke dette gjør noe, det kan tvert imot være en fordel gjennom vinteren, fordi da er det lettere å flytte på sekken og den blir enklere å tine. Jeg «vanner» den opp til våren ved å legge snø oppi som får tine og fukte opp jorden forsiktig.

Litt avhengig av strukturen og næringsinnhold (dette er noe man lærer seg etterhvert å avgjøre ved å se på jorden og vite hva den har vært brukt til tidligere) bruker jeg den til alt ifra såjord og ompottinger til å bli til toppjord, eller plantejord i nye kompostbed. Man kan aldri få for mye jord!

IMG_2780

Jeg bruker gjerne denne kompostjorden når jeg skal så i mine godtebokser eller lage en salatbar-jordfabrikk. 

2018-10-16/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Lagre egen jord i sekker

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: