fbpx

Gjenbruksstein – nyttig i kjøkkenhagen

Jeg har gjennom årene samlet på meg endel murstein og heller. Jeg synes det er veldig nyttig å ha ulike materialer å spille på i kjøkkenhagen. Jeg har sjeldent noe som er permanent, jeg liker heller at det meste skal være flyttbart, for jeg endrer ofte mening angående hvordan jeg vil ha det. Slik bruker jeg stein i kjøkkenhagen. 

Hellene 

Jeg har en 50-70 stk betongheller som jeg fikk av et byggefirma som skulle kaste de, de var visstnok ikke robuste nok til å gjenbrukes i inngangspartiet til skolen de holdt på å rehabilitere, fordi de ikke var tykke nok. De er 40x40x2,5 cm. Heldig for meg, gratis og gjenbruk klinger fint i mine ører, dessuten er det perfekt at de ikke er så tykke – de er dermed lettere å flytte på.

2014-07-17 14.37.23.jpg
Ser du en slik haug hos noen, skal du spørre om du kan få – eller kjøpe de. Mange gir bort mot at man henter de.

Jeg bruker hellene veldig mye når jeg anlegger og utvider kjøkkenhagen på plena. I gangene hvor jeg legger aviser eller duk for å tråkke på, synes jeg underlaget ofte gir etter, spesielt om jeg tråkker litt ifra – og spesielt der det er benyttet aviser. Om man tråkker og river i stykker avisen som ligger som dekke, vil funksjonen til avisen reduseres. Jeg pleier derfor å legge på disse hellene som tråkkheller. De er perfekt å bruke sammen med løv, som kan dekke avisene. Tråkkhellene holder da på plass avisene og løvet, så de ikke flyer ivei om det blir veldig tørt.

Det samme gjelder også fersk flis. Det tar en stund før den «setter seg» til markduken, og i mellomtiden er det fint å bruke noen tråkkheller, spesielt for oss som bor i skrått terreng, som har litt fraspark når vi går i motbakke.

Når gresset under er dødt og avisene har gått i oppløsning og jeg har ugressfri jord i gangen, fjerner jeg hellene og flytter de til ny frontlinje.

Det er praktisk å ha slike heller rundt om i kjøkkenhagen, for da har man alltid en stein å vippe eventuelle snegler over på for å tråkke på de. Når det blir veldig vått, er det også mer renslig å tråkke på disse enn på en bløt jord. Spesielt når man holder på å romstere i kjøkkenhagen en sen, våt høst.

20171105_121325.jpg
På senhøsten når det er klargjøring for å sette hvitløk f.eks, er det fint å ha noen heller å tråkke på så man ikke «synker» ned i den bløte jorden.

Jeg bruker de også som kant på kjøkkenhagen, f.eks mot plena. Jeg legger duk eller aviser inntil plena, hellene kant i kant over der, også kan jeg gå med gressklipperen med det ene hjulet oppå steinen, så slipper man å kant-klippe. Neste år flytter jeg de og legger mer mark under dekke og på den måten utvider jeg kjøkkenhagen steg for steg.

20151101_132157.jpg
Hellene både markerer bedet og hindrer ugress i å vokse inn fra siden – også er det så gressklippervennlig.

Eller for å holde på plass en markduk og skille flisen fra bedet.

IMG_3884.JPG
Hellene holder på plass duken og skiller flisen fra bedet.

Teglstein

Min mor og far skulle bytte pipe/peis på hytta si, og da ble teglsteins-pipa revet. Når vi har vært på besøk har jeg kakket av betong og/eller mørtel av noen steiner, til jeg til slutt satt igjen med en haug med fine murstein. Disse bruker jeg nå som gulv i gangene i drivhuset. Stein i drivhuset tilfører termisk-masse, det vil si et tungt materiale som greier og ta opp endel varme og lagre den, for så å avgi varmen senere når det blir kjøligere i rommet – samme prinsipp som kleberstein har for en ovn. Tunge materialer, som stein utligner temperaturen over døgnet i rommet det opererer i, f.eks drivhuset.

IMG_8172
Tidligere har jeg alltid drømt om et drivhus med teglsteinsmur – nå får jeg litt den følelsen ved å ha den fine røde teglsteinen i gangene i drivhuset.

Størrelsen på disse teglsteinene er standard 20x10x5, og er også veldig enkel å flytte på om jeg skulle ville ominnrede drivhuset. Jeg legger bare steinene rett på underlaget, jeg avretter litt etter øyemål, men er ikke opptatt av at det skal være beint, bare det ikke vipper. Jeg legger de inntil en trekarm og fyller jorden inntil, på den måten forsvinner de litt ned i jorden og sitter stødigere. Disse blir for vinglete om de blir liggende å flyte oppå jorden – de må ned, ellers er det fare for overtråkk.  Jeg trenger ikke mange steiner, for mesteparten av arealet i drivhuset er jordbed

IMG_4538.JPG
Stein i drivhuset tar opp og avgir varme og utligner temperaturen bedre over døgnet, slik at man kan tjuvstarte sesongen med bladgrønnsaker tidlig vår. Også er det så fint synes jeg, selv om det ikke er helt beint.

Skaff deg noen gjenbrukssteiner du også så du har å leke med til din fordel i kjøkkenhagen.

Her kan du lese mer om hvordan jeg holder mine ganger fri fra ugress og samtidig skaper fin jord til fremtidige sesonger.

Praktiske ganger av løv og flis

2018-10-11/ Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: