fbpx

SÅ NÅ – Erteskudd – super høst-, vinter- og vårmat!

Erteskudd vokser fort, er supernæringsrike og er fin å så sent på sesongen for å høste de siste solstrålene på høsten, for å ha mat både høst, vinter og vår. Erter er noe av det som spirer og vokser raskest av alle frø. Å dyrke erteskudd, altså der man spiser skuddene istedenfor ertene, er veldig enkelt og betegnet som såkalt supermat eller mikrogrønt. Næringsinnholdet i plantene er på sitt aller høyeste når planten spirer og utvikler skudd, det sies at det er mellom 10 og 50 ganger med konsentrert sammenlignet med en fullvokst plante.

Men jeg ser ikke verdien i å holde på i mikroskala – jeg vil han mye mat over en lang tid, derfor satser jeg på å så erteskuddene utendørs, der plassen er større og dermed avlingen forhåpentligvis blir likedan.

Når høsten og vinteren er i anmarsj, og man begynner å få dårlig tid i forhold til lyset og varmen som forsvinner snart, er det skuddene jeg satser på – de gir raskt avling og gir mye næring per enhet. At de i tillegg overvintrer den kalde vinteren og gir tidlig avling neste vår her hos meg, er en super bonus!

IMG_6205Nå sår jeg opp pallekarm og potter med erter. Vanlige gule erter fra matbutikken, (skulle gjerne ønsket at de var økologisk, men jeg har ikke lykkes få tak i det her i Molde (?).) Denne pakken kostet meg rundt 10 kr, ingen vits i å kjøpe dyre små-poser med «spirefrø»- disse fungerer helt prima, for man må ha en viss mengde. Jeg bruker en hel pakke på en pallekarm. Jeg strør de utover og rufser litt på overflaten med en rake og klapper den til så de får god kontakt med jorden. Om jeg synes de blir svevende for mye på overflaten, kan jeg strø over et tynt lag med jord. De trenger ikke begraves i jord, men dersom de ikke omgis av fuktighet – som er en av hensiktene med jorden, så tørker de ut og vil ikke spire.

IMG_6210   IMG_6213

Jeg dekker til både med strie og plastlokk for å påskynde spiringen. Man kan også legge ertene i bløt dagen i forveien, for å påskynde spiringen ytterligere, men så vel-planlagt er jeg sjelden. Plastlokkets funksjon er først og fremt å holde på fuktighet og varme, men også for å beskytte mot sultne fugler som elsker spirende frø.

Så er det bare å følge litt med inntil de spirer, vanne om det blir tørt, og man må fjerne strien så snart de titter opp, ellers vokser de seg fast eller kveles under den.

IMG_7958.JPG
Sen høst er det nytt som vokser opp og er høsteklart – ertekskudd i en hel pallekarm er luksus!

Halvannen måned senere er det vokst seg opp en grønn herlig matte av erteskudd som jeg høster ved å ta saksen og klippe meg en håndfull eller mer, litt avhengig av bruksområde (se hovedbildet).  Jeg lar det stå igjen noen cm av planten, så skyter den nye skudd og kans høstes flere ganger. Sår du rekker du det før midten av november når lyset forvinner!

Erteskuddene på bildet over ble sådd 25.august og er høsteklare nå 1.oktober. Disse er å regne som høst- og vintermat. Disse vokser seg nok litt for store for å overleve vinteren like godt, men jeg kommer til å klippe de helt ned, og forsøke likevel.

De jeg ønsker å overvintre sår jeg NÅ i potter som jeg setter inn i drivhus eller tunnel, og/eller pallekarm som dekkes med lokk. De rekker å gi en liten avling nå i høst, men overvintrer i mitt uoppvarmede drivhus, og begynner å sette nye skudd tidlig på vårparten.

IMG_3370 (1).JPG
I mars/april påfølgende år kan vi høste spede erteskudd fra potter som har overvintret. (midt i bildet). Samme med annet grønt som overlever i drivhuset gir erteskuddene et verdifullt bidrag til at vi er selvforsynt på bladgrønt allerede mars/april.

Hvorfor kan jeg ikke bare så til våren da, lurer du kanskje?

De ertene som er sådd høsten i forveien tilpasser seg sakte det kjølige klimaet og de herdigste plantene overlever vinteren- de er tilpasset de store temperaturforandringene i drivhuset på vårvinteren. De blir da mindre kresne på temperatur, og vil begynne å vokse med en gang lyset kommer tilbake, kanskje allerede i februar om vinteren er mild. Så tidlig orker ikke frøet engang å tenke på å spire. På bildet under kan du se erteskudd som har overvintret (til venstre) sammenlignet med nye skudd som er sådd tidlig vår (til høyre), bildet er tatt samme dag. De overvintrede har kommet mye lengre og er høsteklare, det skiller flere uker – om det er veldig verdifullt tidlig vår når det er lite annet å høste.

IMG_2715-COLLAGE

Gjødsle opp noen potter, eller pallekarm du også og så noen erteskudd for en høst/vinter og våravling. Jeg kan ikke garantere at de vil overleve overalt i landet, jeg har jo bare erfaring fra min sone 3/4 her i Molde – men hva om det gjør det? Er du ikke gira på å teste? Pottene med jord står jo kanskje allerede tomme i drivhuset og venter?

Så neste gang du er på butikken, ta med deg en pakke av de tørre, triste ertene og se om du også kan trylle frem litt erte-magi til høste, vinter og vår!

Her kan du lese om hvordan jeg enkelt lager et lokk til en pallekarm: Bygg et enkelt lokk til pallekarm

2018-10-01/ Maria Berg Hestad

IMG_3509.JPG

 

3 kommentarer om “SÅ NÅ – Erteskudd – super høst-, vinter- og vårmat!

  1. Er det gulrot i melkekartongene jeg ser i bakgrunnen? Jeg har selv lurt på om jeg kan så gulrot i drivhus nå, men har latt være fordi jeg tenker de vil gå i blomst til våren i stedet for å gi meg røtter? Har du erfaring?

    1. Det er gulrøtter i melkekartong, men de sår jeg ikke før på vinteren. De overlever kanskje som spirer, men vil sannsynligvis gå i blomst, jeg enig med deg- derfor venter jeg med å så til det ikke er fare for at de spirer på denne siden av vinteren.

      1. Yay, takk! Da slapp jeg å sløse bort tid og frø på å teste selv:)
        Ut å så erter er det jeg skal gjøre.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: