fbpx

Ribb tomatene – og slutt å gi de vann og gjødsel

Jeg lar tomatene henge igjen i drivhuset helt til frosten melder sin ankomst. Men jeg ribber tomatplantene. Jeg regner med at i månedsskifte september/oktober har de ingen blader igjen. Det kan være en stor jobb å plukke blad for blad, spesielt om man ikke har vedlikeholdt regelmessig, men det er verd å gjøre en innsats nå slik at du får mest ut av årets avling. Slik tenker jeg i allefall.

Fra og med oktober regner jeg ikke med at tomatene vokser noe mer. Det blir litt for kaldt og mørkt. Nå vil jeg at planten skal bruke all energi på å danne og modne de frukter den har begynt på. Fra og med september begynner jeg å fjerne alle nye blomster. Jeg fjerner også alle blader med unntak av en dusk i toppen. Jeg topper også planten med å fjerne toppskuddet. Energien skal gå til tomatene og ikke til å underholde bladene. Da gir jeg et kraftig signal til planten om at den skal sette klutene til for å modne tomatene. Litt blader i toppen får den beholde for å oppretteholde litt fotosyntese.

Når plantene blir ribbet så trenger de også veldig lite vann og næring. Jeg regner ikke med at tomatene vokser noe særlig fra nå og utover, derfor trenger de heller ikke noe tilskudd. Jeg har hørt at smaken blir bedre om man slutter å vanne og gjødsle tomatene den siste tiden. Jeg kan bare konstatere at de tomatene som vokser i drivhuset smaker mye bedre enn de som vokser utenfor og blir utsatt for mye regn.

Nå blir det også høy luftfuktighet og sopp og mugg-sporer trives godt. Ved å fjerne bladene øker man luftsirkulasjonen rundt plantene og det er mindre deler av planten som kan bære på fuktighet. Dette forhindrer sykdommer som letter blomstrer opp når det er fuktig. Spesielt tørråte er jeg redd for.  Jeg ser at på denne tiden begynner bladene på plantene å vise tegn til både det ene og det andre, og det er det sikreste å fjerne mesteparten – så man ikke risikerer å plutselig miste hele avlingen.

Jeg er ikke helt sikker på om jeg har hatt tørråte på tomatene, jeg får noen brune flekker på enkelte tomater, men det er kun snakk om en eller to. Jeg får alltid noe angrep av tørråte på potetriset, så det er stor sannsynlighet for at dette smitter, men jeg har kanskje vært heldig, eller kanskje er det fjerning av blader som er nøkkelen – jeg håper det!

Jeg venter med å ta inn alle tomatene til det er meldt frost, det kan inntreffe tidlig oktober, eller først i november. Men jeg regner ikke med at tomatene vokser noe særlig fra oktober, da er det bare modning som foregår. Derimot er jeg ikke opptatt av at alle tomatene skal være helt modne i oktober, når det vanligvis er på tide å ta de inn. De aller fleste tomatene ettermodner helt fint innendørs, så lenge de er ferdig utviklet på planten før de plukkes, det vil si at de er fullvokste.

20170917_120448.jpg

I midten av oktober kapper jeg også hele planten ved roten og henger planten opp til ettermodning. Det beste stedet, og det enkleste, er å la tomatene henge i drivhuset inntil frosten kommer. Der kan de henge på planten, som selv om den er kappet, gir et lite tilskudd fortsatt. Jeg slipper å håndtere et helt lass med grønne tomater innendørs, men kan fortsatt gå hit å plukke ned det som har modnet. Grunnen til halshoggingen er at jeg trenger å bearbeide jorden og gjødsle den opp for det som venter nå; vinterdyrking.IMG_7856.JPG

Vil du lese mer om hvordan jeg dyrker tomater? Se her:

Stekte grønne tomater? 

Stell tomatplantene med hard hånd!

Årets tomatfavoritter!

Kjøp frø av årets tomatfavoritter

Innkokte tomater – tomat blir ikke bedre enn dette!

2018-09-28/ Maria Berg Hestad

 

 

En kommentar om “Ribb tomatene – og slutt å gi de vann og gjødsel

  1. Hei😊 du nevner vinterdyrking, hva innebærer det og hva dyrker du på vinteren. Ellers vil jeg takke for gode og inspirerende innlegg.
    Mvh Rita Maritsdatter

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: