fbpx

Brukt drivhus i Det grønne skafferi

Hegelin tar kontakt og lurer på hvilket drivhus jeg har, for hun lurer på om jeg er fornøyd med mitt eller om jeg egentlig kunne tenkt meg et annet? 

Jeg rett og slett elsker mitt drivhus! Å åpne opp døren der og tre inn i varmen (det er alltid varmer der enn ute), kjenne på den spesielle lukten av jord, vekster og noen ganger gjødsel, gir meg en helt spesiell ro i sjelen. Det er et sted både jeg og vekstene trives hele året rundt, og det er min forlengelse av sesongene. Faktisk så får jeg sesongen til å vare hele året ved drivhusets hjelp- og det er veldig verdifullt for en som er hekta på å dyrke! Det må nevnes at jeg har ingen elektrisitet i drivhuset og tilfører ingen tilleggsvarme eller lys her, jeg vil dyrke på de forutsetningene som rår og med et drivhus blir fordelene mangedoblet. Drivhuset er navet i kjøkkenhagen. (Klikk på bildene under for å få frem bildetekst).

Brukt og bra kvalitet

Selve drivhuset er et 13 år gammelt Juliana Jr.* som jeg har kjøpt brukt. Det har opplevd flere orkaner i sin fartstid, blitt flyttet på lastebil og kom på plass her hos meg i april/mai 2016, jeg har altså hatt det kun i tre sesonger. Størrelsen på drivhuset er ca. 12 m2 (4,4 m x 2,7 m). Drivhuset har bæresystem av ulakkert aluminium og består av 6 mm kanalplast-plater. Både med tanke på at plast er tryggere når man har små barn og at det isolerer bedre, er jeg veldig fornøyd med at det er plast og ikke glass. Samt skjermer det bedre mot det sterkeste sollyset, men ikke minst innsyn fra naboer og forbipasserende. Jeg vil nødig høre bekjente rope «Ho-ho Maria» nede fra veien, når jeg sitter og tisser på en bøtte i drivhuset. Hoho!

*denne linken inneholder en affiliate-link som gjør at jeg får en del av evt. salg.

Drivhuset har fire takluker, to doble og to enkle. Disse har automatiske lukeåpnere som er utrolig praktisk – da passer drivhuset seg selv på varme dager. Det har også en stalldør –  slik at man kan velge å ha bare den øverste delen åpen, noe som kan være fordelaktig for å få gjennomtrekk i drivhuset på solfylte, kjølige vår- og høstdager, men unngå trekk på småplantene som står på bakkenivå.

Jeg betalte 5 000 kr inkl. frakt av forrige eier som var lastebilsjåfør. Drivhuset er lett nok til at det kan løftes av fire robuste mennesker. Jeg måtte erstatte 7 plater som var defekte, inkl. bolter som jeg fikk levert av Norhage.no, * og komplettere med noen nye festelister, taknedløp og nye åpnere til luftelukene, og fikk kjøpt dette hos Tilboligen.no *, som fører Juliana Jr. drivhus i dag. Jeg kjøpte også såleblokker fra lokal byggevareforhandler, inkl. frakt med kranbil.  Her er kostnadsoppstillingen jeg har hatt ved dette:

(**Jeg er ikke sponset av noen av disse forhandlere.)

Drivhus brukt, Juliana Jr. 12 m2 :  kr           5 000
Nye plater:  kr           2 700
Nytt festemateriell, åpnere, takrenner:  kr           2 050
Fundament, såleblokk og grus:  kr           2 000
Tilsammen:    kr         11 750

Så alt i alt kostet det meg i underkant av 12 000 kr, det synes jeg det var verd. Forrige eier mente det kostet 30 000 kr når det var nytt – det var nok inkl. alt. Men jeg har fått et kvalitetsdrivhus, det merker jeg, for det er robust – jeg kan henge meg i taket på det uten at det smale aluminiums-reisverket gir etter. Jeg ser at et tilsvarende nytt drivhus koster ca. 20 000 kr i dag. I tillegg må man regne med sokkel, åpnere, taknedløp og noe form for fundament/forankring. Men det kan være verd pengene. ( Nå på høsten kan det være gunstig å kjøpe drivhus, da men kan få de på salg).

Hadde ikke dette drivhuset dukket opp på Finn.no akkurat da så hadde det nok ikke blitt noe drivhus på meg på mange år. Vi renoverer hus og store investeringer til kjøkkenhagen kan ikke prioriteres. På dette tidspunktet når jeg var gravid og ganske dårlig, passet det heller ikke midt i hatten å begynne å montere drivhus, så at det var ferdig montert var helt avgjørende for meg.

Men det er sånn med meg, som med alle som kjøper drivhus, drivhuset er alltid en størrelse for liten. 12 kvm er et absolutt minimum synes jeg, men så er det perfekt å kombinere med en tunnel som byr på enklere løsninger, med mye volum og areal for pengene.

Jeg skal skrive mer om hvordan jeg har tenkt med tanke på plassering og fundament av drivhuset, samt hvilke bed og innredning av disse jeg har valgt, senere i uken.

20170814_190654

Håper du har fått noen svar på dine spørsmål Hegelin og lykke til i ditt valg av drivhus.

Vil du lese mer om hvordan jeg dyrker under tak, kan du se her:

Skaff deg en drivhustunnel!

Skap litt drivhuseffekt – dyrk under tak

2018-09-17/ Maria Berg Hestad

redigert 2020-03-31

IMG_3509.JPG

En kommentar om “Brukt drivhus i Det grønne skafferi

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: