fbpx

Sår spinat nå – for å høste tidlig vår!

Prøv å overvintre spinat du også! Det er ikke så avansert. Om du sår den nå, rekker den kanskje, kanskje ikke, gi en avling nå allerede i høst, men om du lar småplantene stå vil de sannsynligvis kunne overleve under et lokk i en pallekarm eller drivhus gjennom vinteren og gi ultratidlig avling av den næringsrike bladgrønnsaken tidlig neste vår. Jeg kan på denne måten høste spinat utendørs i april, før det normalt anbefales å spinaten.

20170902_101818.jpg
En bredsådd av spinat noen uker etter sådd – på tide å plante ut i pallekarm eller drivhus. 

Slik gjør jeg det:

  • Jeg bredsår spinat i et lite brett eller i en pallekarm fra august og inn i september.
  • Når spinaten i brettet har kommet opp en bit og fått minst to bladpar, planter jeg den inn i drivhuset, eller en pallekarm om det har blitt ledig.
  • Det er viktig å ha gjødslet opp jorden tilstrekkelig på forhånd, for nå blir plantene stående helt til du skal sette ut tomater eller agurk i drivhuset neste vår, eller annet i pallekarmen.
  • Så dekker jeg med enkelt lokk til pallekarm

 

Oppfølgingen videre består i å lufte om det blir varmt, vanne om det blir tørt, og høste om det blir mye blader, men pass på å plukke bare de ytterste bladene og la tilvekstpunktet stå igjen, da vil planten kunne overleve og skyte nye blader tidlig neste vår.

20171208_103647
Det er viktig å dekke med lokk gjennom vinteren. 

Det er viktig at spinaten er dekt av et tak eller et lokk gjennom vinteren. Om det blir veldig kaldt kan man også legge på en fiberduk under lokket, men vær påpasselig så det ikke blir for høy fuktighet evt. luftfuktighet, fjern den i milde perioder så det får komme til lys og luft. Det er fuktigheten, i kombinasjon med kulde og vind som oftest tar knekken på vekstene gjennom vinteren – så lokket er avgjørende for overlevelse. Om det kommer snø, kan denne bare bli liggende som et isolerende lag i kalde perioder.

Her kan du se hvordan min spinat så ut i januar i år, 2018, overvintret på denne måten.

Om du ikke høster eventuelle blader i høst, kan de stå på planten til langt inn på vinteren og fungere som et lite forråd. De vokser ikke etter november, men overlever slik at de kan plukkes helt til det går tomt. Lurt å så mange frø med andre ord.

Når lyset begynner å bli godt nok en gang i februar og telen slipper taket så begynner den å vokse på ny. Og kanskje best av alt – man har noe grønt å gå og pirke og dulle litt med gjennom vinteren, slik at man slipper å få abstinenser og sår spinat innendørs i mars! Bevares!

Smart eller hva? Prøv du også – hva har du å tape? Så kan du også bli like lykkelig i april/mai neste år, som hagenissen på bildet under.

IMG_5114 (2).JPG

Vil du lese mer om vinterdyrking og dyrking under tak, kan du lese mer her:

Skap litt drivhuseffekt – dyrk under tak

Skaff deg en drivhustunnel!

2018-09-12 Maria Berg Hestad

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: