fbpx

Årets tomatfavoritter!

Her presenterer jeg årets tomatfavoritter, de jeg har dyrket i år og som jeg kommer til å ha med meg videre og dyrke kommende sesonger. Jeg selger også frø av disse i egenproduserte frøposer. Eget blogginnlegg kommer senere i uken.

Brandywine – tomatsaus favoritten

Stor bifftomat. En kulturarvsort fra helt tilbake til 1885. Den er god, mye kjøtt, mindre væske enn enn salattomat og relativt lite frø og lite skall per volum – noe som gjør den svært velegnet til å koke tomatsaus på. Den er også veldig riktbærende. Med store tomater går det raskt å plukke, man kommer opp i et par kg tomat bare ved å plukke 4-5 tomater. Det høres kanskje bagatellmessing ut, men tro meg det er viktig når man har 10-20 kg annenhver uke og plukke, skylle og pille av stilk på for så å lage tomatsaus. Planten blir middel høy, rundt 150 cm, bladverket er ikke av det mest dominerende, men med store pompøse blomster. Pompøse er også fruktene, den største jeg har dyrket veide 600 gram, men de kan visstnok bli oppimot 800 gram. Dette er en av sortene jeg bare må dyrke hvert år.

IMG_6077-COLLAGE.jpg
Brandywine er riktbærende planter med svære frukter på oppimot 800 gram og 10-15 cm i diameter.

Blue Beauty – skryterens og burgerens favoritt

Dette er en nykommer for meg i år. Jeg hadde lovt meg selv å ikke dyrke flere blå tomater, fordi de bærer dårlig og smaker lite – jeg har ikke råd til å dyrke noe i drivhuset kun for estetikk. Men jeg måtte bare prøve denne – ryktene sa den skulle være både vakker og god! Og jammen var den det – i tillegg til det var den sannelig ganske riktbærende også. Hvem kan stå imot en sånn kombinasjon?

Så vakker i grønn og blå først, så skifter den til rød-svart. Den er også så vakker i formen, litt flatrund, men fyldig – virkelig den vakreste tomaten jeg har dyrket til nå. Perfekt å bruke både på burger og i tomatsaus, eller bare snittet og bakt med litt god muggost i ovnen.

Sputnik – for den økonomiske

IMG_2820.JPG

Utrolig riktbærende liten bifftomat, rødbrun i fargen med litt grønne skuldre. Dette er uten tvil den mest riktbærende sorten jeg har dyrket i år. Jeg er sikker på at bare den ene planten har båret ti kg tomat alene. Dette blir en høy tomatsort som bør bindes opp og tyves, men det er en russisk tomat som er middels tidlig så den skal passe fint å dyrke også på friland. Det kommer jeg til å forsøke neste år.

IMG_6630.JPG

Bundevice – salatfavoritten

IMG_5782.JPG

En liten gul salattomat. Utrolig riktbærende og god. Denne er en av de beste sortene jeg har hatt på friland i år. Den er ganske tidlig, og produserer mange sideskudd som egner seg til å ta stiklinger av. Alle plantene jeg har av disse på friland i år er stiklinger fra de jeg har i drivhuset. Det gjør heller ikke noe at den er utrolig søt, liten og gul. Plantene må tyves, blir høy og må bindes opp. Plantene har dog ikke så tett bladverk, så den egner seg godt til å slippe frem flere stammer.

IMG_6684-COLLAGE
Bundevice er en søt liten gul tomat som egner seg godt til å dyrke på friland

100&1000 – nybegynnerens favoritt!

For en morsom, enkel og fantastisk god tomat! Dette er en ampel-kirsebær type. Får tusenvis av små tomater.

IMG_6804 (2).JPG

I år har jeg hatt fire planter av denne, alle stammer fra en og samme som jeg sådde i midten av januar. Dette er den tomatsorten som gav tomater aller tidligst av de jeg sådde tidlig i år. Jeg hang den i en ampel på stua allerede i mars, og den har gitt tomater siden mai. Den produserer mengder med sideskudd som det er enkelt å ta stiklinger av og dermed få flere planter utover sesongen. Siden den vokser så fort og produserer så små og tidlige tomater kan man ta stiklinger ganske sent på sesongen og kunne regne med en avling likevel.

Jeg synes også den er veldig tøff og kjempegod tross den dyrkes ute, jeg synes nemlig noen tomatsorter kan bli riktig fæle utendørs. Opplever ikke at den sprekker så lett som andre tomater gjør på friland. Mest verdifull tidlig på sesongen, før andre tomater setter inn, etter det blir det nesten for mange tomater – det blir en stor jobb bare å plukke de, men til ferskkonsum og snacks er den perfekt. Heng den et sted i nærheten av kjøkkenet eller uteplassen. Denne er perfekt for nybegynneren da den ikke behøver tyves. Bare sett den i en potte og vent på magien!

I videoen under kan du se en stikling plantet i mitt flettede bed i skråningen, hver blomst blir til en tomat!

 

Og hvilke har jeg dyrket som ikke ble så bra?

Jeg har dyrket Roma i noen år, men nå er det definitivt slutt mellom oss. Purple Calabash og Indigo Rose går samme veien. For liten avling, for platt smak tross de er vakre å se på, men det er dessverre ikke nok for meg, jeg er opptatt av volum og smak først, så får de gjerne være vakker etterpå.

Mangfoldet som er viktigst

Jeg kan ikke trekke frem en favoritt av disse som er overlegen de andre, da jeg synes det er mangfoldet blant tomatene som gjør denne frukten så anvendelig. Jeg elsker at tomater har ulike farger, former og størrelser – noen er tidlige, andre er sene, noen blå og noen gule, og jeg oppfordrer også deg til å teste ut flere tomatsorter.

Her er flere artikler jeg har skrevet om tomat:

Innkokte tomater – tomat blir ikke bedre enn dette!

Stell tomatplantene med hard hånd!

Stekte grønne tomater?  – nei takk!

2018-09-07/ Maria Berg Hestad

3 kommentarer om “Årets tomatfavoritter!

  1. Takk for at du deler erfaringene dine. Jeg har fulgt deg på Facebook en stund og koser meg med innleggene dine. Vil gjerne kjøpe tomatfrø om du vil sende i posten. 😊

    1. Så hyggelig, takk for at du følger Camilla og at du vil kjøpe frø. Jeg poster innlegg ikveld ang. tomatfrøene, der står den info du evt. trenger, men om du sender meg navn og adresse på pm, og hvilke frø så sender jeg i posten ja. Mvh Maria

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: