fbpx

Plommesalat med chili, løk og koriander

Jeg elsker smaken av ferske plommer, den fruktig, søte – nesten litt tropiske smaken er så kjærkommen i vårt fruktfat.  Nå bugner vårt Opal-plommetre og det gjelder å dra frem alle oppskriftene man har- for de modner fort og de venter ikke på at du skal bestemme deg. Denne plommesalaten hiver du raskt sammen og er supert tilbehør til kylling, laks, indisk mat så vel som taco eller tapas – og den er så utrolig god!

IMG_6231 (1).JPG
Opal-plommetreet står midt i kjøkkenhagen og har både rosa stige og en huske i. Jeg simpelthen elsker dette treet, og det ekstra mye på denne tiden når det bugner av deilige plommer. 

 

Etter at jeg begynte å dyrke så mange grønnsaker selv på hjemmebane, har jeg blitt nødt til å lære meg til å tenke nytt når det kommer til matlaging og nye bruksområder for både grønnsaker og frukt. Jeg elsker mangosalaten til Trine fra Trines matblogg. Dog liker jeg å spise det jeg har fra hagen – og mango trives ikke her på Vestlandet. Det var da jeg tenkte – hva har jeg som kan erstatte mango? Noe som er søtt, syrlig, saftig og litt mykt, med et hint av litt tropisk følelse? PLOMME! Og plommer er perfekt i harmoni på denne tiden med både chili, løk og koriander.

IMG_6294 (1)
Opal er den beste plommesorten synes jeg – den er utrolig god på smak, også er den så lett å pille ut steinen på, som er superviktig for den som vil bruke plomme til alt mulig! 

Dette trenger du til 4 porsjoner:

8-10 plommer, uten stein og kappet i terningstore biter

1 liten bunt gressløk, fint snittet

1/2 løk, rød eller gul, strimlet tynt

1 bunt koriander, grovt kappet

1/2-1 chili fint snittet, (her må du selv kjenne deg selv og din chili- både folk og chili kommer med forskjellig styrke)

Saften fra 1/2 sitron eller rabarbrajuice

IMG_6268 (1).JPG

Plommene oksiderer raskt, så ha over sitron så snart de er kappet opp, så de ikke blir brune før de skal serveres. Bland alle ingrediensene og server som tilbehør til all slags mat, eller som et lite mellommåltid. Nam.

For variasjonen sin del kan du ha i agurk, paprika eller variere med vårløk, purre, rødløk eller gul løk istedenfor gressløk, litt avhengig av hva man har høsteklart.

Dette er en fin måte å få bruk for flere av plommene, ved å invitere plommene inn til middag – ikke bare til dessert, og på den måten kan du spise mer kortreist, hjemmedyrket mat som er bra for deg og klima.

Har du ikke egne plommer, er jeg sikker på at det finnes en gammel dame i nærheten som ikke når tak i sine plommer – tilby henne å plukke noen til henne og noen til deg. Om ikke, så finnes det også deilige norske plommer å få kjøpe i butikken på denne tiden! IMG_0098.JPG

Salaten lagrer ikke så bra, så best å spise den opp med en gang. Dette er en selvskreven gjest når jeg serverer småretter (tapas) – og dette er en av de «hotteste» rettene som alltid blir spist opp. Prøv den du også – og gi meg gjerne tilbakemelding på hva du synes, her eller på Facebook.

2018-08-2018/ Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: