fbpx

Ti kg løk fra en pallekarm

Link til nytt Youtube-klipp nederst i innlegget. Tidligere i august høstet jeg ferdig den gule løken som hadde vokst i en pallekarm. Rundt regnet ti kg ble det, og da har vi i tillegg høstet fersk løk fra dette bedet siden tidlig i juni, ved at vi har tynnet de største løkene først, og latt de små vokse seg til. I juli skiftet jeg fra å høste de største først til å la de største stå igjen for å la de vokse seg ekstra store.

Gjødsler, setter og dekker

Jeg kjøpte setteløk på hagesenteret, Sturon, om jeg ikke husker feil, og satte en hel pose i en pallekarm allerede 13.april. Pallekarmen var et kompostbed på andre året, ifjor stod det mais her. Det eneste jeg gjorde var å gjødsel opp med en liter urin utspedd med 9 liter vann, før jeg satte løkene. En riktig dunderkur til et kompostbed. Jeg er ikke redd for å overdosere gjødslingen i et kompostbed, fordi jeg vet at det fortsatt er mye ukompostert materiale i bunn av bedet som jeg tror vil fange opp overskuddsnæring.

Jeg satte løkene tett i tett i rader med bare få cm i mellom, og kun ti cm mellom radene – kun nok til å komme til med en hånd for å legge gressklipp på senere. Så satte jeg opp enkle el-rør jeg har kjøpt på Biltema (ikke spons) som enkelt lar seg bøye og settes ned langs kanten av bedet, før jeg dekte til med en gjennomskinnelig plast som jeg festet fast med klesklyper og steiner. Ikke så fint kanskje, men utrolig effektivt for å skjerme løken fra truende nattefrost og stiv vind tidlig på sesongen. Løk er varmekjær og tåler ikke å bli utsatt for frost – da går den i blomst og det blir ingen stor løk. Så dette enkle drivhuset skal bare stå på i denne korte perioden til løken har fått etablert seg og faren for frost er over – da flyttes installasjonen videre til annet sted, eller legges bort.

Jeg kan ikke anbefale deg å sette løk i midten av april, for å være sikker vet jeg mange venter til både mai og juni med å sette. Jeg sjanser imidlertid med noen av mine setteløk, her i dyrkningssone H3-H4, slik at jeg får mye mat mye tidligere å høste. Her må hver enkelt kjenne sine egne forutsetninger både klimamessig og som dyrker. Er du i tvil, vent til midten av mai, hvor langtidsvarselet viser mer enn 5 grader.

IMG_4464.JPG
6.mai vokser løken kjempefint. Viktig å lufte på varme dager, ellers kan løken koke under duken.
IMG_5859
   26.mai er løkene på størrelse med vårløk, og vi begynner å høste og tynne ved å ta de største løkene og annenhver. Duken er fjernet. 

IMG_0389

IMG_1768.JPG
11. juli har løkene vokst seg store og fine – jeg burde nå ha høstet flittigere for at de største skulle fått enda bedre plass til å vokst seg enda større. 

Et tegn på at løken er høsteklar er at stilken legger seg ned, da kan, eller «vil», ikke løken vokse mer, så like greit å ta den opp først som sist og overlate plassen til annet.

Jeg ble imidlertid litt overrasket over at løken la seg såpass tidlig som sent i juli. Egentlig er det normalt for en løk som ble satt allerede i midten av april, men når man tynne-høster de største løkene først så pleier det å utsette høstetidspunktet noe, i fjor full-høstet jeg en likedan pallekarm ikke før starten av september, en måned senere. Det er vel den fine sommeren vi har hatt som har utgjort en måneds forskjell i år. Dog trodde jeg at jeg hadde bedre tid til å høste-tynne, slik at de største løkene skulle bli enda større, men slik gikk det ikke. Jeg er kjempefornøyd med avlingen likevel og kommer til å ta med meg denne måten å dyrke løk på i lang tid. Det er så enkelt og effektivt, en intensivdyrking, og har alltid blitt suksess, i motsetning til hvordan det gikk med setteløk på friland i år som var en trist historie.

Når løken er høstet, legges den luftig til tørk under tak, (jeg har lagt den på en luftig rist i en karm, med lokk på, i videoen under) utenfor direkte sol til den er helt tørr. Så kan den bæres inn og oppbevares tørt i romtemperatur. Om du vil kan du flette en dekorativ flette og henge på veggen. Løk er det enkleste å dyrke et helt årskonsum av, nettopp fordi den er så enkel å lagre.

Denne «kjærlighetshistorien» til løk i pallekarm kan du se, med musikk til, her:

I videoen «Kveldstur i kjøkkenhagen juni 2018» kan du ser etter ca. tre minutter hvordan jeg tynne-høster i løkbedet.

2018-08-27 Maria Berg Hestad

img_0141

 

En kommentar om “Ti kg løk fra en pallekarm

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: