fbpx

Skaff deg en drivhustunnel!

Drømmer du om et drivhus, men har ikke penger , tid eller ork nå til et kvalitetsdrivhus? Da synes jeg du skal satse på en drivhustunnel. De er rimelig i innkjøp, man trenger minimalt med forarbeid og de byr på de fleste av fordelene et drivhus har med tanke på dyrking. Med en tunnel kan du sette igang med å oppfylle drivhus-dyrke-drømmen allerede nå, mens du samler gamle vinduer, eller venter på at arkitektmannen skal tegne, byggesøke, fundamentere og bygge drømmedrivhuset. 

Billig fra ebay

Jeg kjøpte min tunnel fra ebay.com, med målene 2*4 meter, altså 8 kvm. Den kom fra England og kostet i underkant av 2 000 kr inkl. toll og frakt. Den har en ramme av 25 mm stålbuer som var veldig enkle å sette opp, mye grunnet den lette vekten, men også at de fleste delene sitter sammen som plug-and play – minimalt med skruing. Man bygger bit for bit på bakken, som så settes sammen til slutt. Dette er noe man greier å gjøre helt selv, men det kan være en fordel å være to akkurat når man setter sammen delene og trer over duken, men dette er ikke noe stort dugnadsarbeid som hele familien må være involvert i. Man fikser dette på noen få timer alene.

IMG_5602.JPGDet er også veldig lite forarbeid som kreves. Jeg har satt min tunnel rett på plena. Jeg har ikke planert, ikke støp og jeg har ikke noe fundament. Det eneste jeg har gjort for å få det til å sitte fast i bakken er å sette ned fire jordanker fra Biltema til 40 kr stk, skrudd fast i en lekt i hvert hjørne, som jeg har stripset fast til drivhusrammen. Se bildet til venstre. Skurene over stripsen er for å hindre stripsen i å skli oppover lekten. Videre gravde jeg plastduken ned i plena, ved å grave langs sidene på drivhuset og vippe plentorven opp, dyppe duken nedi og vippe torven tilbake. Da sitter duken fast som fjell, den har stått pal gjennom to orkaner.

 

IMG_5551.JPG
Jeg forankrer duken med å grave den ned i plena. Overskytende plast skjæres av og jeg stikker noen hull i bunnen av plasten for drenering, så det ikke skaper et basseng. 

Det er lurt å grave før man setter drivhuset på plass, ellers er det så lett å skade duken, og man har lite armslag også. Drivhuset er så lett at det enkelt flyttes av to personer, så man kan montere det opp en plass og flytte det på plass etterpå.

Hadde jeg skulle valgt tunell igjen, hadde jeg gått for minst 3*6 meter, jo større jo bedre. Det som derimot var fint med min tunnel, som jeg ikke ser hos så mange andre av de billige leverandørene, er at min hadde en dør med hengsler, ikke en luke som lukkes/åpnes med glidlåser. Jeg tror jeg hadde blitt «tullin» om jeg måtte åpne døren med glidlås hver gang jeg forserte døren. Det er noe å tenke på.

Verd å tenke på er også hvordan man skal sørge for god gjennomlufting av en tunnel. Den originale grønne plasten kom med en spalte på ene siden, som lot seg åpne så man fikk gjennomtrekk med døren, denne hadde jeg permanent åpen i sommersesongen. Luke har jeg ikke på den nye plasten, jeg må evt. fikse noe selv. Det går fint an å lage en lufteluke i taket om man beherske både sag og hammer, denne kan man montere en automatisk åpner på og på den måten få samme funksjon som på et drivhus. Evt. lage en dør i den andre gavlen også. Gode beskrivelser finnes for dette hos Gjordnära. Dette er ikke kritisk for vinterdyrking, da holder det med den ene døren, men til sommeren bør dette være på plass.

Plassering av drivhustunnelen

Selv om drivhustunnelen er enkel å flytte, er min erfaring at den blir stående. Det er derfor verd å bruke litt tid på å velge beste mulige plassering. Du bør tenke på hva du skal bruke den til – er det kun tomatdyrking på sommeren, kan den fint plasseres slik at den får litt lett skygge midt på dagen, men skal du satse på vinterdyrking, bør du plassere den sånn at mest mulig av den lave solen vinter, vår og høst slipper inn. I dette henseende er det best å sette langsiden mot sør. Er det derimot værhardt der du bor, må du selv vurdere om du kan ha duken på vinterstid, men plasser i iallefall langsiden på tunnelen mot fremherskende vindretning, da får vinden mindre tak  i plasten. Sett den gjerne i le av bygninger eller trær, men dette er et kompromiss i forhold til solinnslipp. Har du anledning så plasser den så nærme kjøkkenet og huset som mulig- det vil du være glad for, det blir mange snarturer ut i tunnelen for å hente grønnsaker, og ikke minst om du dyrker vinterstid, da er korte avstander i dyp snø å foretrekke. I en liten hage gir det seg ofte selv hvor tunnelen må stå, da får man gjøre det beste ut av det.

Plastduk

Den grønne duken holdt i to sesonger før den forvitret bort. Det var en grønn armert plast, av dårlig kvalitet. Det var selvsagt mest slitt på værsiden, men det kan vel så gjerne være UV-strålingen. Jeg har imidlertid hatt duken på hele året, og jeg bor på et relativt værhardt sted i Molde på Vestlandet. Armeringen var fortsatt inntakt, men plasten i mellom var forvitret og pulverisert utover marken. Jeg vil derfor ikke anbefale denne typen duk, da den lager mikroplast som man ikke får samlet opp. En grønn tunnel slipper også inn litt mindre lys enn en blank.

20170512_094828.jpg
Den originale plasten var en armert grønn plastduk. 
2017-09-17 07.57.01.jpg
I slutten av september skal tomatene ettermodne og jorden i tunnelen tas i bruk til vinterdyrking. Små spinatplanter gror i bedet til venstre i bildet. 

Ny duk

Nå har jeg imidlertid skaffet en ny duk, se hovedbildet. Den kommer fra Gjordnära tunnelväxtthus, finnes på drivhustunnel.no,  som er en svensk forhandler. Her får man kjøpt kvalitetsduk i ulike lengder, samt klammer å feste den med til hvilken som helst ramme. Perfekt for oss som vil oppgradere en billki tunnel. De stiller 5 års garanti for UV-slitasje, men ingen garanti for mekanisk slitasje, så jeg er spent på hvor lenge den holder her hos meg ved helårsdrift og orkaner som lurer hvert år – men dette tror jeg er en seriøs aktør med gode referanser, så jeg håper og tror den skal holde i 5-6 år i allefall. Dette er en blank gjennomskinnelig duk, som jeg synes er finere enn den grønne. Det tok meg ca. 3 timer å feste den nye duken, og det med en finger som er sydd fire sting i.

Jeg har også tapet oversiden av alle metalldeler som kommer i kontakt med duken med såkalt Anti hotspot- tape, som beskytter duken fra det brennende varme metallet på varme dager. Jeg så tydelig mer slitasje på duken der den hadde vært i kontakt med metallet på den forrige duken. På sør-gavlen tapet jeg både overside og fremside av metallet. Se bildene under.

 

IMG_5471.JPG  IMG_5495.JPG

Til min tunnel på 4*2 meter kjøpte jeg 10 meter med drivhusplast i 6 meters bredde, den kostet 169 kr/m, altså 1 690 kr. 10 meter er halvannen meter mer enn jeg hadde behov for, men jeg tenker å bruke restene til å bygge meg noen flere lokk til pallekarm, som du kan lese hvordan jeg gjør her: Bygg et enkelt lokk til pallekarm. I tillegg kom 30 stk klammer og en rull anti-hotspot-tape på hhv. kr 270,- og kr. 299,-. Frakten kom på 299,-.

Altså ca. 2 560 kr, alt inkludert for ny plast – og da føler jeg at jeg har fått en helt ny tunnel. Det syntes jeg det var verd.

IMG_5586.JPG
En tunnel byr på så mange muligheter hele året – så snart duken kom på i slutten av august var jeg ikke sen med å plante ut små planter av vårsalat, purreløk og persille. Grønnkål og dill står på vent bakerst i bildet. Dette er grønnsaker for vinterdyrking. 

Det finnes mange leverandører på markedet, i tillegg til nevnte Gjordnära er det Dancover og Myhrene som er blant de største aktørene på det norske markedet. (Ikke sponset av noen av disse)

Tenker du nå at du også vil vinterdyrke, men har ingen tunnel, kan du lykkes med en pallekarm med lokk, eller så hiver du deg rundt og sår i bøtter og spann med hurtigvoksende grønnsaker f.eks; spinat, salat, ruccola og reddik, som du har å sette ut i tunnelen som kommer innen kort tid om du bestiller en nå!

Nå er jeg klar: let the «winter-dyrking» begin!

2018-08-24 Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: