fbpx

Lykkes med å så på sommeren!

Det har vært, og er fortsatt ganske tørt i mange deler av landet, og det kan virke meningsløst å så. Men vi kan få en fantastisk høst og jeg forbereder meg alltid på det med å så haugevis med vekster midt på sommeren og utover høsten, som jeg har å sette ut i bedene som en etter en blir tomme, etterhvert som vi høster utover. Men det er ikke helt rett frem å så nå, fordi det kan være veldig varmt og tørt – og er det noe som er døden for frø, så er det å tørke ut. Da er det kjørt! Men hvordan skal man da få sådd midt på sommeren uten å være ute med vannslangen en gang per time? Jo, man må gjør hva man kan for at fuktigheten skal bevares der frøene trenger det, i jordoverflaten. Disse tipsene fungerer fint selv om det skulle bli en våt sommer og høst også.

Strie eller fiberduk

Jeg dekker til overflaten med strie som jeg har fuktet ordentlig opp på forhånd. Denne legger jeg rett på jorden der hvor jeg har sådd. Det kan være både få friland eller i potter og brett. Strien er fin sånn at den holder godt på fukt, men slipper også igjennom luft, da maskene i stoffet er såpass grovt. Det er mye enklere å vanne såddene også når strien ligger på, fordi den fungerer som en buffer som tar opp vannet og hindrer jorden i å rinne avgårde – og frøene til å bli spylt vekk. Jeg bruker alltid strie når jeg sår gulrøtter f.eks. Glemmer jeg å ta den av, så finner spirene fint veien igjennom maskene, og jeg kan forsiktig lirke strien av. Benytter man f.eks fiberduk eller annet mer finmasket stoff, vil dette hindre spirene i å vokse opp og de vil legge seg langs bakken og bli mer lange og ranglete. Uansett gjelder det å løfte litt på dekket og fjerne det så snart mesteparten av spirene har tittet opp.

IMG_1915.jpg
Stria beskytter overflaten både mot å uttørking og at ikke jorden vaskes bort når man vanner med stråle. Stria fjernes når de fleste spirene har dukket opp. 
IMG_0440.JPG
En nysådd rad med gulrøtter er enklere å lykkes med om den dekkes med strie så overflaten bevarer fuktigheten lengre. Det blir også enklere å vanne raden uten å spyle bort frøene. 

I skyggen

Man merker jo fort selv i denne varmen hvor stor forskjell det er å oppholde seg i skyggen kontra å oppholde seg i stekende sol. I skyggen er det levelig, i solen er det ulidelig midt på dagen. En svart jord fanger som kjent lyset og varmen bedre enn noen annen farge og det kan bli kokhett i jordoverflaten så både frø og spirer brenner i stykker. Det er en forutsetning sommerstid å sette frøsodder i skyggen. Eple og plommetreet i min kjøkkenahage gir kjærkommen skydde å stille frøsoddene.

Skal man prøve å så på friland, må man forsøke å skygge så best som mulig – ikke velg å så i de mest solutsatte delene av hagen, eller skap kunstig skygge ved å henge opp en duk eller tilsvarende, eller så bak andre høyere vekster som skygger.

IMG_1899.JPG
Under epletreet er det fin skygge og en fin plass for frøsådder. Her har jeg en kasse med lokk som lukkes for å bevare fukten inntil frøene spirer.  Stria i bakgrunnen var på inntil frøene spiret. 

Heng klesvasken opp på en snor mellom to trær, eller slå ned noen stolper. Tja, kanskje ikke så aktuelt for de fleste, selv om det skulle tatt seg ut. Men det er nok både enklere og et sikrere kort å forkultivere en kjølig skyggefull plass, altså å så på forhånd for så å plante ut.

IMG_0575-COLLAGE.jpgDekk med plast

Forutsatt at dette foregår i skyggen, så kan det hjelpe å dekke først med strie/fiberduk, så et lag med plast over. Det vil hindre mye av vannet som fordamper i å forsvinne. Det vil fanges i luften under plasten og kondensere tilbake til stria når det blir kjøligere til natten. Om du vet du ikke får vannet på noen dager, kan dette være en bra løsning. Det må dog ikke bli helt tett, det må komme litt luft til. I plastkassen til venstre har jeg sådd sukkererter i dorullhylser og gulrøtter i melkekartongen . Det er skrudd hull i plastkassen oppe langs sidene og i bunn for å slippe luft og vann hhv. inn og ut. Man kan også så i en pallekarm og legge lokk over, forutsatt at dette står i skyggen – i solen vil plasten gjør vondt verre ved at den akkumulerer solvarmen under lokket og såddene dine brenner opp.

Sett pottene på brett med kant 

Når jeg sår i små beger og potter setter jeg disse på tette brett som har en liten oppkant som skaper et lite vannspeil på opptil noen cm, se første bildet. (Jeg bruker sko-brett fra Ikea.) Da er det mye enklere å vanne plantene som står på tilvekst. Man fyller opp brettet til det er fullt, så får pottene stå å trekke til seg vann. I løpet av 10-15 minutter har jorden vanligvis tatt opp det vannet det behøver. Er det da tomt på brettet, fyller jeg på mer. Er det litt igjen på brettet, lar jeg det være som et lite forråd. Dette er en effektiv måte å vanne på, istedenfor å vanne igjennom pottene og la overskuddsvannet renne av. Spesielt om jorden har tørket litt opp før man vanner, så bruker den litt tid på å fukte seg opp igjen. Det er som med en svamp, den vil bare prelle av vannet dersom den er helt tørr. Den må først bli litt fuktig for å kunne ta opp mer vann, og slik er det med jorden også. Derimot blir det plutselig veldig fuktig vær, kan det hende man må fjerne disse brettene slik at jorden får tørke opp innimellom, den råtner om den alltid er gjennomvåt, røttene trenger luft.

IMG_3658.JPG
Med å stille frøsåddene på et brett som kan holde på litt vann gis de et lite vannreservoar og det blir enklere å vanne uten å sløse. 

Disse tipsene fungerer fint selv om det skulle bli en våt sommer og høst. Da kan strie og plast hindre for mye vann i å nå sådden, men brettet må kanskje fjernes som sagt, så sådden ikke drukner.

2018-08-10 Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: